Religia la geto-daci, tematica Congresului civilizației traco-geto-dacice, ediția I-a, desfășurat la Buzău, 7-10 iulie 2016

De Alexandrina Iordache 11 Iulie 2016, 14:26 Atitudini

manifestare Obelisc, buzauSub genericul ”Religia la geto-daci” s-a desfășurat la Buzău, în perioada 7-10 iulie 2016, Congresul civilizației traco-geto-dacice, ediția I-a. Organizatorul congresului este Fundația Origini Carpatice Buzău, parteneri oficiali fiind Primăria municipiului Buzău, Consiliul județean Buzău și Muzeul județean Buzău.

După cum a informat dl. Ștefan Davidescu, președintele Funației Origini Carpatine, Congresul civilizației traco-geto-dacice, aflat acum la prima ediție, este continuatorul Congresului de Dacologie care ajunsese la ediția a XVI-a și va fi organizat la Buzău de Fundația Origini Carpatice.

Deschiderea oficială a congresului a avut loc joi, 7 iulie 2016, ora 10,00, la Obeliscul din Crâng, în sunet de clopot și bucium, la care a luat parte alături de oficialitățile locale, participanți la congres veniți din toată țara și din străinătate, dar și buzoieni. Oficialitățile dar și participanții de toate vârstele, mulți îmbrăcați în costume naționale, au fost primiți cu pâine și sare.

După momentul solemn al intonării Imnului național a urmat momentul discursurilor ținute de organizatori și oficialități, acestora din urmă fiindu-le oferite câte o insignă cu lupul dacic. Adresându-se celor prezenți, generalul Mircea Chelaru spunea: ”Avem sursa, inteligența, dar ne mai trebuie și voința de a ne clădi din nou, nu din umbre și dureri, ci din lumină și certitudini... Să fiți cei care vă înjugați primii la apărarea valorilor noastre din străbuni!”.

lucrari congresLucrările în plen ale congresului s-au desfășurat în Sala Mare a Consiliului județean unde a avut loc conferința de presă cu public și deschiderea sesiunii de comunicări științifice. Moderatorul acestui moment al congresului a fost acad. prof. univ. dr. Leon Zăgrean. Un grup de copii și mamele lor, din Vispești, îmbrăcați în costum național, au interpretat câteva cântece.

După mesajele adresate congresului de mai multe asociații culturale din țară, comandantul Garnizoanei Buzău și Arhiepiscopia Buzăului, invitaţii de onoare, personalităţi naţionale şi internaţionale, au susținut comunicări științifice.

Printre cei care au susținut comunicări în plenul congresului au fost:
- dr. Gheorghe Funar: ”Alte adevăruri ascunse și noi argumente pentru aflarea adevărului privind biografia Fiului lui Dumnezeu”
- prof. univ.dr.doc. Alexander Rodewald, dr. Georgeta Cardoș: ”Paleogenetica - ”fereastră” către trecutul omenirii și instrument valoros în elucidarea unor enigme istorice: identificarea familiei țarului Nicolae al Rusiei, reconstituirea genealogiei familiei faraonului Tutankamon, relevarea relațiilor genetice dintre populațiile vechi și noi de pe teritoriul României prin studii de paleogenetică, reconstituirea genealogiei primilor domnitori ai Moldovei din secolul al XIV-lea prin analize de paleogenetică”
- conf. univ. dr. G.D.Iscru: ”Străvechea noastră dreaptă credință monoteistă creștină” (lucrare prezentată de prof. Maria Ionescu)
- prof. univ.dr.gen.rez. Mircea Chelaru: ”Uniteismul - sursa religiilor monoteiste”

expozitie costume populareÎn finalul lucrărilor în plen, participanții la congres au vizionat 28 de minute din filmul documentar ”Transilvania. Istorie furată”, regizor Daniel Roxin. Conform acestuia, filmul, care se bazează pe izvoare istorice maghiare, își propune să limpezeacă anumite aspecte ”clare pentru puțini și neclare pentru mulți” și va ajuta la aprofundarea cunoștințelor în legătură cu drepturile istorice ale românilor în Transilvania. Secvențele de film prezentate au trezit un interes deosebit în rândul participanților care și-au exprimat păreri pro și contra asupra modului de prezentare.

Pe toată perioada desfășurării lucrărilor congresului, în holul Sălii Mari a Consiliului județean Buzău, a funcționat o expoziție, cu vânzare, de costume naționale, exponant Niculina Niță din Buzău.
 
Vineri, 8 iulie 2016, începând cu ora 9,00, s-au desfășurat lucrările congresului pe secțiuni. Acestea s-au desfășurat atât în două săli la Consiliul județean Buzău cât și la Teatrul ”George Ciprian” și în Sala Amfiteatru a Muzeului județean Buzău.

Cele patru secțiuni ale Congresului au fost: Religia la geto - daci; Regalitatea la geto - daci; Geto - dacii în conştiinţa europeană și Geto - dacii în gândirea şi opera lui Mihai Eminescu.
Braileni prezenti congres Buzau
La lucrările Congresului a participat și un grup din Brăila, format din 9 persoane, marea majoritate fiind membri ai Clubului Seniorilor din Invățământ Brăila. Două doamne profesoare din Brăila au susținut lucrări la două din secțiunile congresului. Astfel, prof. Paula Olșanschi a susținut comunicarea ”Moșteniri geto-dacice în cultura populară română”. Lucrarea a fost prezentată la secțiunea ”Regalitatea la geto-daci”, moderator prof.dr. Eugen Marius Constantinescu.

prof. Adriana GrigorescuLa secțiunea ”Geto-dacii în gândirea și opera lui Mihai Eminescu”, moderator prof. dr. Constantin Mihai Popescu, prof. Adriana Grigorescu a susținut lucrarea ”Geto-dacii în gândirea și opera lui Mihai Eminescu”. Participanților la Congres, care au susținut comunicări, le-a fost acordată Diplomă de participare.

Lucrările congresului s-au încheiat vineri, 8 iulie 2016, ora 20,00. Sâmbătă, 9 iulie a.c., a fost organizată o excursie documentară, pentru participanții la congres, pe traseul: Buzău - Cârlomăneşti - Cetatea Bradu - Poiana Pinului - Tabăra de sculptură Măgura - Muzeul chihlimbarului de la Colți - Bisericuţa săpată în piatră de la Aluniş - Buzău. Pe parcursul excursiei, dar și la obiectivele vizitate, prof. dr. Eugen Marius Constantinescu, fost director la Muzeul Județean Buzău, a oferit participanților informații legate de istoria obiectivelor vizitate dar și despre descoperirile arheologice.

 

Autor Alexandrina Iordache 11 Iulie 2016, 14:26 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii