Salutul cercetasilor braileni adresat lucrarilor Congresului de dacologie de la Oradea

De Alexandrina Iordache 19 Iulie 2014, 02:52 Atitudini
In perioada 18-19 iulie 2014, la Oradea, se desfasoara Congresul de dacologie.  Congresul, ajuns la editia a XV-a, este organizat de Dacia Revival International. Deschiderea oficiala a avut loc vineri, 18 iulie 2014, ora 9,00, în sala Filarmonii din Oradea în prezenta a peste 150 de persoane.

Au adresat, de asemenea, mesaje de felicitare reprezentanti ai oficialitatilor locale, participanti din tara si din diaspora.

Din Braila, la lucrarile congresului, participa sase persoane si un grup de elevi membri ai Asociatiei Comunitare a Cercetasilor ”Decebal” din Braila coordonati de dl.col(r) Costica Gavrila.

Grupul de cercetasi, prezent la lucrarile congresului, este format din elevii: Preda Liviu, Gheorghe Ioan, Mocanu Ionela-Georgiana, Mangiurea Alina, Tudor Georgiana, Bardas Florin, Solomon Andreea, Dobrin Vasile, Costache Sara. Acestia au fost însotiti de col.(r) Constantin Gavrila, Enache Marioara - prof.înv.primar, comandant unitate ”Cazacenii” si Toica Mariana - profesor, comandant unitate ”Sutenii”.

Salutul cercetasilor braileni a fost prezentat plenului congresului de eleva Tudor Georgiana:

”Domnule presedinte,
Doamnelor, domnisoarelor si domnilor dacologi,

Inca de la înfiintarea asociatiei noastre, dl.colonel a ales numele de botez ”Decebal”, deci suntem dacologi de la nastere. Suntem cercetasi comunitari din VALAHIA DUNARII DE JOS si-l avem parinte spiritual pe marele rege al DACIEI, DECEBAL.

Am venit de la ISTRU în TARA CRISURILOR asigurându-va ca DACOLOGIA ne este Sfânta Scriptura a actiunilor si activitatilor noastre. Istoria, regina stiintelor umaniste pe ramurile sale, TRACOLOGIA si DACOLOGIA, ce au un postament stiintific de exceptie, ne reda adevarul despre locul unde s-au statornicit strabunii nostri.

Tracologia aseaza pe cei mai îndepartati strabuni ai neamului, TRACII, în provinciile antice TRACIA, MOESIA, SCITIA MINOR, DACIA pâna în PANONIA si în alte provincii din Balcani. Parintele istoriei, HERODOT, spunea ca tracii au devenit poporul cel mai numeros dupa indieni si ca ar putea fi cea mai mare putere a lumii daca nu ar fi atât de dezbinati. Dar erau si câteva state puternice, bine organizate, printre care si regatul Dac al lui BUREBISTA ce-l consideram primul întregitor al GETO-DACILOR, fondatorul DACIEI MARI.

Dacologia a demonstrat si demonstreaza ca suntem un popor asezat, singurul din sud-estul Europei care nu a venit de nicaieri pentru ca nu  avut niciodata alta patreie decât cea în care traim astazi si unde de-a lungul mileniilor s-a dovedit ca suntem mostenitorii de drept a geto-dacilor.

Deviza noastra este: ”MAMA NOASTRA ESTE PATRIA SI SUNTEM MANDRI DE ORIGINILE NOASTRE”.

Pelerinând pe plaiuri de doine si legende, unde s-au statornicit de când lumea strabunii strabunilor nostri si cunoscându-le datinile, obiceiurile si portul, descoperim sufletul frumos al neamului, dovada mentiunii cronicarului Miron Costin ce inspirat a spus. ”daca zeitele din fabulele grecesti ar fi aflat despre frumusetile plaiurilor noastre ar fi venit sigur aici din Olimp”.

Participarea noastra la acest DIVAN al stiintei reîntregeste cunostintele despre poporul nostru brav ce si-a aparat cu mari sacrificii glia, religia si limba de vreme ce din taralor nu i-a scos nici potopul, nici furtuna, iar graiul lor de buna voie nu l-au dat.

Venim din GETICA în DACIA pentru a comemora un GET si un DAC ce prin faptele lor au reîntregit chipul demn si decent al strabunilor printre care voievodul get, martir si crestin, Constantin Brâncoveanu si ilustrul dac, George Cosbuc ce prin vers oglindeste în chip stralucit plaiurile si suferintele doritorilor de demnitate.

Voievodul Constantin Brâncoveanu este si va fi venerat de-a pururi de români. El este în viziunea istoricilor români si straini, martir, diplomat, reformator al secolului al XVIII-lea, patron cultural si reprezentant tipic al sensibilitatilor baroce. Martirul domnitor valah, vița a Basarabenilor, ne este far, îi cunoastem si ne mândrim cu nobilele sale actiuni si activitati din cei 26 ani de domnie, dar suntem profund îndurerati de sfârsitul criminal ordonat de sultanul Ahmed al III-lea.

Secolul al XVIII-lea a fost nefast pentru întreg neamul românesc deoarece Transilvania a trecut sub domnia habsburgilor si în principate s-au instalat domniile fanariote.

Pamântul românesc binecuvântat de Dumnezeu cu atâtea bogatii si frumuseti, botezat din vechime ”GRADINA MAICII DOMNULUI”, a trebuit sa plateasca tribute în decursul istoriei prin uciderea sau alungarea conducatorilor începând cu Burebista, Decebal, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Horia, Closca si Crisan, Al.I.Cuza, Ion Antonescu.

Transilvania, leaganul romanismului, a împodobit ”GRADINA MAICII DOMNULUI” prin conseorrvarea traditiilor care constituie sufletul neamului românesc, iar fiul de dac, George Cosbuc, guverneaza cea mai buna victorie literara prin poeziile si poemele sale încununând ”GRADINA” cu lirismul pastelurilor.

Va asiguram ca cercetasii geti sunt mesageri activi în raspândirea adevarurilor despre trecut si ca vom transmite sentimentele reiesite din magistralele expuneri ale congresului.

Vom propune structurilor administrative si de cult din comunitatea noastra ca locasul de cult, nu de mult construit, biserica ”SFINTII MARTIRI BRANCOVENI” sa aiba în preajma un bust al domnitorului martir Constantin Brâncoveanu.

Va rugam sa primiti salutul nostru: ”SANATATE, GATA ORICAND” si garantia ca vom fi permanent un baraj împotriva derapajelor din comunitate.

Presedintele Cercetasilor Filiala ”Decebal” Braila, col.(r) Costica Gavrila
Cercetas Unitatea Getica, Tudor Geanina”.

 

Autor Alexandrina Iordache 19 Iulie 2014, 02:52 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. GAN 13 Iulie 2015, 16:51

    Ma inclin cu respect in fata acestor oameni deosebiti. Atat ilustrul col. Gavrila, cat si cadrele didactice implicate dar mai ales micii cercetasi sunt adevarata bogatie a patriei noastre. Da, PATRIA NOASTRA, pentru ca ne apartine noua, celor care o iubim neconditionat si o purtam in suflet. Din pacate TARA ,apartine vremelnic politicienilor, care n-o iubesc, dar o poarta in portofele. Acesti mici cercetasi de acum sunt MARII ROMANI de maine.

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii