Tebea 2014 - prezenta braileana la manifestarile dedicate lui Avram Iancu

De Alexandrina Iordache 10 Septembrie 2014, 11:45 Atitudini
Duminica, 7 februarie 2014, Tebea a îmbracat haine de sarbatoare. Câteva zeci de mii de oameni au tinut sa participe la manifestarile dedicate împlinirii de 142 de ani de la trecerea în nefiinta a lui Avram Iancu, oameni de toate vârstele veniti din judetul Hunedoarea si din judetele învecinate, cu tricolorul în piept sau în mâna si cu cocarde cu Avram Iancu, unii îmbracati în costume nationale.

La eveniment au participat si reprezentanti ai Asociatiei Nationale Cultul Eroilor ”Regina Maria” din Bucuresti si din filialele Alba Iulia, Braila, Cluj, Dolj, Târgu Mures. N-au lipsit nici politicienii. Printre acestia: Dan Diaconescu, Klaus Iohannis,Vasile Blaga,  Ludovic Orban, Mariana Câmpeanu, Emil Boc, Gheorghe Funar, Elena Udrea care a fost huiduita la iesirea din cimitir, la finalul ceremoniei.

Manifestarile  au fost organizate de Consiliul Judetean Hunedoara, Centrul Judetean pentru Conservare si Promovarea Culturii Traditionale Hunedoara si Primaria Comunei Baia de Cris.

Inaintea ceremonialului religos, dupa intonarea Imnului National si prezentarea onorului de garda de onoare, la intrarea în Cimitirul Eroilor de la Tebea, a avut loc un moment solemn: militarilor Batalionului 26 Vânatori de Munte ”Avram Iancu” din Brad le-a fost decernat Ordinul Virtutea Militara în grad de Cavaler cu însemne de pace.

Ceremonialul religios a fost oficiat de Episcopul Devei si Hunedoarei, Preasfintia sa Parintele Gurie, împreuna cu un sobor de preoti si s-a desfasurat la intrarea în biserica, chiar în fata mormântului lui Avram Iancu, îmbracat în tricolor cu ocazia acestui eveniment.

A urmat apoi momentul solemn al depunerii de coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu. Peste o suta de coroane au fost depuse de reprezentanti ai institutiilor importante ale statului la nivel national si local, ai unor asociatii culturale si de cinstire a eroilor neamului, ale veteranilor de razboi etc.

Cel mai emotionant moment al ceremonialului a fost cel al omagiului adus Craisorului de reprezentantii Societatii Culturale Patriotice Apuseni în rândul carora se aflau salvatorii victimelor accidentului aviatic care a avut loc în Muntii Apuseni la începutul acestui an. Imbracati în costume nationale, însotiti de o mica fanfara ce intona Imnul lui Avram Iancu, acestia au depus o coroana de flori si au tinut sa-i aduca omagiul lor lui Avram Iancu în genunchi si cu capetele plecate. A fost momentul pe care multimea de oameni prezenta l-a aplaudat minute bune.

A fost un ceremonial sobru în curtea cimitirului, fara discursuri ale politicienilor. Pentru luarile de cuvânt a fost amenajata o scena în afara cimitirului dar interesul publicului a fost scazut fata de acest moment al manifestarii.

Ca în fiecare an, manifestarea a cuprins si un spectacolul folcloric cu participarea unor solisti îndragiti, spectacol prezentat de Iuliana Tudor si transmis în direct de TVR 1. Pe scena amplasata pe platoul de la Tebea au evoluat Sava Negrean Brudascu, Veta Biris, Nicolae Furdui Iancu, Ionut Fulea, Floarea Calota,  Mariana Deac, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Tudor Furdui Iancu, Bogdan Toma,  Grupul Barbaresc Oradea ca sa amintesc o parte din acestia.

A fost organizat, de asemenea, un târg al mestesugarilor. Comerciantii au expus diferite obiecte artizanale alaturi de o mare diversitate de alte produse. Nu au lipsit micii si berea alaturi de alte produse culinare, spatiile de joaca pentru copii.

 

Autor Alexandrina Iordache 10 Septembrie 2014, 11:45 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii