Cum a vrut Gheorghe Gheorghiu Dej să scape din închisoare invocând ulcerul, reumatismul și hemoroizii

De Mihai Vintilă 04 Februarie 2018, 20:17 Atitudini

Gheorghe Gheorgiu Dej

Gheorghe Gheorghiu Dej executa în lagărul de la Târgu-Jiu o pedeapsă privativă de libertate de 12 ani pentru evenimentele de la Atelierele Grivița din 1933. Ca strategie de ieșire din pușcărie PCdR a încercat varianta legală prin care să obțină grațierea.

Gheorghe Gheorghiu Dej scrie pe 19 decembrie 1943 o cerere de grațiere adresată ministrului de interne dar predată comandantului lagărului de la Târgu-Jiu unde își ispășea la acea dată pedeapsa.

În cerere afirma că

Sufăr de ulcer duodenal care necesită o intervenție chirurgicală urgentă iar după aceasta - lucrul principal - un regim alimentar de durată, imposibil de asigurat în condițiunile pe cari Lagărul le oferă. Recent m-am supus la spitalul Tg.Jiu și unei operații de hemoroizi, o altă boală contractată în timpul detenției mele. Un reumatism cronic mă chinuiește în ultimul timp de nesuferit, iar starea mea nervoasă - firește - a suferit și ea. Astfel simt acum nevoia unei îngrijiri serioase și îndelungate, spre a evita complicații ireparabile. De aceea, respectuos, Vă rog, Domnule Ministru să binevoiți a aprecia considerațiunile de v'am expus, îngăduind punerea mea în libertate sau dacă acest lucru nu este posibil, fixarea unui domiciliu obligatoriu.

Binențeles că cererea a fost respinsă fapt ce a dus la evadarea sa din data de 17 august 1944.

Documentul se găsește la ANIC, Colecția Gheorghe Gheorghiu Dej, dosar 659 și a fost prezentat integral de Dumitru Lăcătușu în volumul Spectrele lui Dej, apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc apărut la Iași, la editura Polirom în anul 2012.

 

 

Autor Mihai Vintilă 04 Februarie 2018, 20:17 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii