Ordonanța Militară nr.4: Romania intra in Scenariul 4 al pandemiei

De AmosNews 30 Martie 2020, 09:06 Administrative

Ministrul de Interne Marcel Vela si secretarii de stat Bogdan Despescu si Raed Arafat anunta, duminica seara, noi masuri ce vor fi luate in Romania in incercarea de a limita efectele epidemiei de COVID19.

La o saptamana de la primul deces si tot atat de la intrarea in vigoare a masurilor din Ordonanta Militara nr 3, bilantul negru a ajuns deja la 42 de morti. A crescut accelerat si numarul imbolnavirilor, duminica fiind ziua cu cel mai mare bilant, de 308, ceea ce urca totalul la 1.760 de cazuri.

Astfel, ne indreptam cu pasi repezi spre 2.000 de cazuri, ceea ce ne va aduce Scenariul 4 al epidemiei. Asta inseamna noi masuri in ce priveste restrictiile pentru populatie, dar si tratamentul bolnavilor. Pacientii cu simptome usoare vor fi lasati acasa si la ATI vor ajunge doar cei in stare critica, in timp ce medicii si asistentele cu coronavirus, dar fara simptome, vor fi chemati la munca. Se are in vedere si cresterea amenzilor pentru populatie pana la 20.000 de lei pentru cei care incalca masurile luate in stare de urgenta.

De luni Romania va intra in Scenariul 4 al pandemiei. Ce inseamna asta

Marcel Vela:

- Suntem astazi in fata dvs, pentru a va prezenta principalele activitati desfasurate de structurile MAI pentru prevenirea raspandirii coronavirusului dar si noi masuri pentru a creste gradul de protectie al cetatenilor.

- Sunt masuri dure, poate cele mai dure luate in Romania in ultimii zeci de ani.

- Va asigur ca masurile se vor ridica sau relaxa atunci cand suntem convinsi ca s-a limitat raspandirea acestui cumplit virus.

- Suntem in prima linie, suntem la datorie si va suntem alaturi prin tot ceea ce facem.

- Putem reusi prin gesturi si un comportament corect, responsabil si sustinut. Ne aflam in fata unui examen greu cu totii, care se intinde pe o perioada necunoscuta, dar al carui final il putem stabili noi, daca realizam ca suntem o natiune unita si puternica.

- Va rog sa-mi permiteti sa va prezint modificarile aduse prin Ordonanta Militara nr. 4.

- Sunt cateva domenii la care am intervenit, unele noi si unele zone pe care le-am imbunatatit ca si administrare si gestionare.

- In primul rand, am clarificat cu privire la circulatia persoanelor peste 65 de ani un interval orar in care pot sa-si rezolve si problemele de natura medicala - tratamente oncologica, dializa - deplasari care se pot face prin mijloace proprii, ale familiilor, toate acestea facandu-se normal, si dupa ora 13:00, si inainte de ora 11:00.

- Am permis deplasarea persoanelor de peste 65 de ani si in intervalul 20:00-21:00 pentru a asigura nevoile animalelor de companie. Pentru iesirile in acest scop nu e nevoie de declaratie pe proprie raspundere.

- Tot pentru persoanele de peste 65 de ani am clarificat conditiile in care pot fi sprijinite de operatorii economici care desfasoara activitati aprobate in ordonantele anterioare, cum ar fi vanzarea de produse alimentare sau sanitare, astfel incat sa faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani in aceste spatii comerciale.

- Am abordat si un alt domeniu, cu privire la cei care nu respecta conditiile de izolare sau carantinare. Am stabilit ca cei care sunt in izolare la domiciliu, identificati si verificati ca atare, daca incalca regulile izolarii intra direct in carantina cu conditia in care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implica aceasta carantinare.

- Cei care nu respecta carantinarea si sunt identificati vor intra inca 14 zile in carantinare, evident suportand si ei cheltuielile.

- Pentru transportatori am stabilit: conducatorii auto care intra in tara, tot ce tine de tonaj mai mare de 3,4 tone, au 3 optiuni de a proteja familiile: fie angajatorul le asigura loc unde sa se izoleze intre curse, fie se izoleaza la domiciliu cu familia, fie autoritatile locale pun la dspozitie spatii la cerere pentru a asigura protectia familiilor lor, cu plata costurilor aferente.

- Si zona transportului aerian ar putea fi afectata si familiile pilotilor si echipajelor de zbor pot fi afectate, aceleasi conditii le aplicam si pilotilor de aeronave.

- Am decis un articol pentru sistemul energetic. Am instituit masuri de izolare preventiva la locul de munca sau in locuri special identificate pentru personalul care asigura mentenanta.

- Pentru a proteja cetatenii care locuiesc in blocuri, in zone aglomerate, am stabilit in ART. 8 ca autoritatile administratiei publice locale vor monta dispozitive cu solutii dezinfectante la toate scarile si vor face actiuni de dezinsectie (sic!).

- Pentru a ajuta medicii, personalul sanitar si nesanitar, am stabilit ca autoritatile sa asigure spatii unde sa stea intre ture pentru impiedicarea raspandirii intre cadre medicale si familiile lor. Intra in vigoare din 31 martie.

- Odata cu publicarea prezentei OM, in perioada starii de urgenta, preturile la gaze, electricitate, combustibil etc nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat astazi. Aceste preturi pot sa scada in functie de cerere si oferta, in niciun caz majorate.

- Pentru mass-media, mesajele de utilitate publica pot fi mediatizate si se vor adauga ca timp suplimentar spatiului alocat pentru publicitate, pentru a nu afecta veniturile si resursele financiare.

 

Despescu:

- Dupa suspendarea curselor aeriene cu Italia, Franta Germania si SPania numarul celor care au intrat in Romania a scazut semnificativ. Ieri au intrat in tara 12.300 de cetateni romani.

- De la intrarea in vigoare a OUG 3, au fost date amenzi celor care nu au respectat prevederile de 46 milioane de lei.

- Am dispus structurilor sa efectueze aceste verificari pe intreg teritoriul, nu doar in puncte fixe.

- Pana in prezent au fost intocmite peste 200 de dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor.

- In 22-28 martie au fost efectuate 47.000 de curse de transport marfa in Romania, si 44.000 dinspre tara noastra catre alte state.

 

Arafat:

- Prezint datele de la ora 20:00 - au fost confirmate 1.815 cazuri in total, vindecat 206persoane, decedat 43 de persoane. 770 de persoane sunt internate, la ATI 52 de persoane.

- 20.074 de locuri carantinare exista. Sunt izolate 162.374.

- Am emis 4 ordine. Primul, extrem de important, stabileste anumte reguli pentru internarea pacientilor. Ni s-a semnalat ca s-a intarziat cu internarea sau transferul din cauza lipsei testarii am decis sa emitem un ordin care stabileste clar ca orice pacient poate fi suspicionat chiar daca nu exista testarea, personalul medical sa se protejeze.

- Pacientul in stare critica se va interna la spitalul la care s-a prezentat au la unul stabilit de DSP. Refuzul de internare al unui apcient care are nevoie cade sub incidenta penala. Atragem atentia managerilor si medicilor ca pacintii nu pot fi refuzati la tratament pe motiv ca nu exista confirmare sau infirmare ca sunt pozitivi sau negativ cu covid.

- Al doilea ordin stabileste modul de detasare a persoanlului medical si auxiliar pe starea de urgenta. Incepand cu data prezentului ordin, personalul de speicalitate, medical sau auxiliar, farmacesti, kinetoterapeuti pot fi detasati sau delegati la alte spitale publice cu deficit major de personal. Personalul nu poate refuza detasarea.

- Detasarea sau delegarea in interiorul judetului se face prin ordin de prefect, la propunerea DSP. In alt judet, prin dispozitia secretarului de stat desemnat de MS. MS si CNAS vor stabili modul de plata si decontare.

  • Al treilea ordin este de fapt punerea in aplicare a prevederilor decretului prezidential privind starea de urgenta. Aici a fost clarificat modul in care inspectiratele vor coordona serviciile de ambulanta. Inspectorul general din cadrul Inspectoratului de Urgenta poate emite ordine obligatorii si pentru serviciile de ambulanta.
  • Ultimul ordin e corelat cu ce multa lume a vazut ieri, unde i s-a prezentat presedintelui Romaniei spitalul de campanie desfasurat de fortele armate la Ana Aslan. Acelasi model urmreaza sa fie repetat la Constanta, langa Spitalul CFR, care intra sub coordonarea Ministerului Apararii.

 

Autor AmosNews 30 Martie 2020, 09:06 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii