Braila - Campania de marcare a Zilei de 1 Decembrie 2018-Ziua Mondiala AntiSIDA

De Frimu Ghinea 19 Noiembrie 2018, 15:51 Administrative

La nivel global,peste 76 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV si 35 de milioane de persoane au decedat,din cauza unor complicatii asociate cu SIDA,de la inceputul epidemiei. Astazi se inregistreaza progrese majore in lupta anti HIV,astfel incat aproape 21 de milioane de persoane au avut acces la terapia antiretrovirala,la nivel global.

In Romania,potrivit Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals,in perioada ianuarie-iunie 2018,au fost depistate 257 de noi cazuri de infectie de HIV/SIDA,din care 76% din cazuri fiind la barbati si 24% din cazuri la femei. Un numar de peste 14000 de pacienti romani sunt afectati de HIV/SIDA.Peste 12000 de pacienti sunt in tratament.

Daca in anii trecuti au fost cateva sincope in aprovizionarea cu antiretrovirale,anul acesta s-a accentuat si ,dupa cum afirma Iulian Petre-Director Executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA(UNOPA),peste 12000 de pacienti cu HIV/SIDA se afla in tratament in Romania,acestia riscand sa ramana iar fara tratament.La nivel national,peste 5000 de pacienti vor fi afectati.Deja ,in judetele Vrancea,Botosani,Mures,Sibiu,Iasi,Cluj,Craiova,s-au inregistrat sincope majore in aprovizionarea cu antiretrovirale,din cauza lipsei de fonduri alocate Programului National HIV/SIDA,putand sa ne apropiem de o criza majora ,ca cea din 2010-2011.

Din „Raportul de activitate pe anul 2017” al DSP Braila,in ceea ce priveste”Programul national de prevenire ,supraveghere si control al infectieiHIV/SIDA”,numarul total al pacientilor seropozitivi in evidenta,sunt 115,din care 68 infectati cu HIV si 47 in stadiul SIDA.Au fost inregistrate 5 decese pricinuite de SIDA.In tratament curativ au fost 99 de pacienti.Potrivit informatiilor facute publice la publicatia „dc.news”,de catre Directorul DSP Braila-Gabriel Ciochina,numarul total al pacientilor seropozitivi aflati in evidentele DSP Braila este de 116,din care 69 infectati cu HIV si 47 in stadiul SIDA. In tratament curativ anul acesta au fost 101 pacienti. Cu regret anuntam ca in luna noiembrie 2018,a decedat o pacienta.

Deocamdata ,la Braila, nu s-au inregistrat inca sincope in aprovizionarea cu antiretrovirale si speram ca Autoritatile brailene responsabile sa isi faca datoria, pentru a nu se mai repeta situatia de criza din anii 2010-2011,situatie care,daca nu se iau masuri de alocare de fonduri pentru programul HIV/SIDA cat mai curand,poate sa inceapa si la Braila din luna decembrie 2018.

Astfel ne gaseste „Ziua Mondiala de Lupta Impotriva HIV/SIDA”comemorata,la nivel mondial pe 1 Decembrie,cu niste vesti cam sumbre pentru pacientii HIV/SIDA din Romania.

Pentru a marca acest eveniment,UNOPA deruleaza la nivel national,in parteneriat cu asociatiile de pacienti membre UNOPA,activitati din cadrul „Campaniei de marcare a zilei de 1 Decembrie 2018-Ziua Mondiala AntiSIDA”,constand in activitati de informare in scoli si licee si campanii de informare publica,privind prevenirea infectarii cu HIV si discriminarea HIV.

La nivelul judetului Braila,UNOPA realizeaza aceste activitati in parteneriat cu Asociatia Persoanelor Afectate-Braila(APA-Braila),ONG infiintat de pacientii HIV/SIDA din Braila,in perioada crizei din anul 2010,ONG infiintat pentru a apara drepturile pacientilor HIV din judetul Braila,care si-a dovedit eficienta ,de la infiintare si pana in prezent.

Astfel APA-Braila a incheiat in cursul anului 2018, parteneriate cu conducerea a peste 20 de scoli si licee din tot judetul,in vederea desfasurarii activitatilor cu tematica HIV/SIDA,in derularea proiectului „Educatie pentru sanatate 2018”,activitate care se deruleaza si in prezent .Voluntarii APA –Braila ajutati si de cadrele didactice din aceste institutii,au purtat un dialog fructuos cu peste 2000 de elevi braileni,pe marginea subiectului HIV/SIDA(ce este HIV;ce este SIDA;cum se transmite HIV;cum nu se transmite ;testarea HIV;drepturile si obligatiile pacientilor HIV/SIDA;discriminarea pe criterii HIV /SIDA;acceptarea pacientilor HIV in societate;cum a aparut HIV/SIDA in Romania.Aceste activitati continua si in cursul acestei luni,sperand ca ,prin aceste mijloace sa ne aducem aportul la prevenirea infectarii cu virusul HIV,in randul tinerei generatii.

Totodata ,cu ocazia acestei zile,readucem aminte autoritatilor brailene , sa ia masurile necesare pentru a nu se mai repeta o noua criza a antiretrovirarelor, medicamente de care depind vietile a 115 braileni,totodata multumind pentru felul cum s-a gestionat acest program,la nivelul judetului Braila din anul 2011 si pana in prezent!

Asociatia Persoanelor Afectate – Braila (APA-Braila)

 

 

Autor Frimu Ghinea 19 Noiembrie 2018, 15:51 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii