Ce este furtunul de exhaustare?
Furtunul de exhaustare este acel furtun flexibil care este utilizat pentru aspirarea unor resturi provenite, in general, de la prelucrarea lemnului, dar si din industria ceramica sau cea plastica. Astfel, cu ajutorul unui sistem exhaustiv pot fi aspirate de la granule pana la pulberi abrazive, intr-un mod igienic si simplu de realizat.
In functie de frecventa de utilizare, acest tip de furtun trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici: flexibilitate, rezistenta la abraziune, la uleiurile minerale sau la ozon, rezistenta la intemperii, antistatic si cu o durata lunga de viata.
Caracteristicile si particularitatile furtunului de exhaustare
Calitatea materialelor utilizate influenteaza foarte mult calitatea rezultatelor finale, precum si rapiditatea obtinerii acestora. Prin urmare, un furtun de exhaustare trebuie sa respecte o serie de criterii pentru ca operatiunile pentru care este utilizat sa se realizeze eficient si in conditii de siguranta. De aceea, sunt 3 aspecte de care ar trebui sa se tina cont la alegerea furtunului de exhaustare potrivit:
1. Materialul care sta la baza spirei din alcatuirea furtunului
Modelele de furtunuri de exhaustare sunt foarte multe, unul dintre aspectele care fac diferenta dintre acestea fiind materialul din care este realizata spira, materiale precum PVC, carton presat, aliaj otel-cupru, otel sau altele.
Indiferent pentru ce tip de material este utilizat furtunul de aspirare, recomandat este modelul dotat cu spira din otel. Principalele avantaje ale acestui model sunt flexibilitatea, care este mult mai buna decat in cazul altor modele, precum si rezistenta mult mai mare la deformare.
2. Materialul din care este confectionat peretele furtunului
Din acest punct de vedere, exista doua optiuni: furtun cu perete din PVC sau cu perete din poliuretan. Varianta realizata din PVC este mai casanta si prezinta o rigiditate sporita, astfel ca trebuie tinut cont de scopul precis pentru care va fi utilizat, acesta putand fi utilizat mai ales daca nu va fi supus constant unor socuri.
Furtunul cu perete din poliuretan este mai rezistent, avand un randament crescut atat la temperaturii extreme, precum si la abraziune, acesta avand avantajul si ca este non-toxic. In plus, acest model de furtun flexibil are rezultate satisfacatoare pentru o perioada mai lunga de timp, insa aceasta perioada se reduce in cazul in care temperatura depaseste valoarea de 90 de grade, pana la 125 de grade Celsius.
3. Grosimea peretelui furtunului
De asemenea, in functie de aplicatia in care este utilizat furtunul, grosimea peretelui acestuia este vitala. Astfel ca daca este utilizat pentru transportarea aerului sau a prafului, ar trebui ales un furtun al carui perete nu depaseste grosimea de 0,4 mm, modelul acesta fiind foarte potrivit pentru numeroase domenii, cum ar fi industria chimica sau petrochimica, industria prelucrarii lemnului.
In cazul in care se transporta rumegus sau alte particule mai mari, grosimea peretelui furtunului de exhaustare ar trebui sa fie de minimum 0,6 mm. In acest fel este asigurata rezistenta mai indelungata la abraziune.
In concluzie, calitatea echipamentelor utilizate, precum si alegerea acestora in functie de scopul pentru care urmeaza a fi utilizate sunt aspecte foarte importante, influentand calitatea, rapiditatea si eficacitatea rezultatelor obtinute.
(P)
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu