25 noiembrie - ziua internationala impotriva violentei asupra femeii

De IPJ Braila 25 Noiembrie 2010, 22:25 Utile
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila va organiza, în data de 25 noiembrie 2010, între orele 16.00 - 18.00, la Promenada Mall şi Carrefour, un eveniment pentru a atrage atenţia asupra faptului că violenţa asupra femeii este un fenomen social împotriva căruia este necesară o atitudine fermă din partea tuturor.

Printr-un gest care semnifică faptul că sensibilitatea şi fragilitatea nu sunt motive pentru abuz şi că fiecare femeie are dreptul la o viaţă fără violenţă, poliţistele vor oferi flori bărbaţilor însoţite de mesajul „Violenţa asupra femeii ne răneşte pe toţi. Nu fi indiferent! Nepăsarea poate ucide!”.

Evenimentul deschide campania „16 Zile de Activism împotriva Violenţei Asupra Femeii”, organizată în parteneriat de Parlamentul României/ Camera Deputaţilor/ Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, Poliţia Română, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii şi Sistemul ONU din România.
Campania cuprinde un eveniment similar organizat, în data de 23 noiembrie 2010, în Parlamentul României unde femeile aparţinând tuturor grupărilor parlamentare au oferit colegilor bărbaţi câte o florare însoţită de acelaşi mesaj.
În fiecare zi, în întreaga lume, femeia este victimă a violenţei, manifestă sub cele mai diverse forme: de la agresiune fizică, hărţuire sexuală, violenţa domestică, până la mutilare şi tortură. Începând cu anul 1991, Centrul pentru Leadership Global al Femeii din cadrul Universităţii Rutgers din Statele Unite ale Americii a iniţiat o campanie amplă denumită „16 zile Zile de Activism împotriva Violenţei Asupra Femei”. Pentru debutul acestei campanii a fost aleasa data de 25 noiembrie, Ziua Internaţională împotriva Violentei asupra Femeii, iar pentru încheiere data de 10 decembrie, Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, pentru a realiza o legătură simbolică intre violenţă împotriva femeii şi faptul că actele de violenţă reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului. 

Manifestările de violenţă îndreptate asupra femeii au cauze dintre cele mai diverse: de la educaţie deficitară, la lipsa de autocontrol în faţa unor situaţii frustrante şi perpetuarea unui model familial în care violenţa reprezintă un mod de viaţă, până la dorinţa de a domina, de a-şi impune superioritatea, de a-şi etala prestigiul în faţa unei victime umilite, devalorizate, transformată într-o fiinţă ale cărei trăiri se rezumă la teama de a nu provoca o nouă agresiune, care de această dată s-ar putea să fie şi mai dură. Mult prea secătuite de puteri şi lipsite de încrederea că pot reuşi să trăiască departe de cei care le agresează constant, speriate de stigmatizarea din partea celor care le află secretele, multe femei acceptă tacit să fie agresate. Atunci când actele de violenţa se petrec în faţa copilului, care este martor la aceste incidente din familie, deja vorbim de victime colaterale şi de traume pe termen lung, ca să nu mai aducem în discuţie situaţiile în care cei agresaţi sunt chiar copiii.

Acestea sunt numai câteva dintre motivele pentru care oamenii trebuie să ştie că demnitatea umană este dreptul fiecăruia, dar şi că fiecare putem face ceva pentru a opri violenţa, mai ales când vulnerabilitatea este dată de fragilitatea, sensibilitatea şi poate de incapacitatea de a se apăra ale potenţialei victime.  


 

Autor IPJ Braila 25 Noiembrie 2010, 22:25 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii