Festivalul brânzei de Gulianca, editia I-a, 9-10 mai 2015

De Alexandrina Iordache 06 Mai 2015, 10:26 Stiri din judet

afis festivalIn satul Gulianca, comuna Salcia Tudor, judet Braila, sâmbata 9 mai 2015 si duminica 10 mai 2015 se desfasoara prima editie a Festivalului brânzei de Gulianca. Evenimentul este organizat de Primaria comunei Salcia Tudor, Asociatiile crescatorilor de ovine din comuna Salcia Tudor, Scoala Gimnaziala Salcia Tudor, ansamblurile folclorice ”Tudorencele” si ”Mugurii Tudorencelor” si revista ”Infozone”, revista regionala de informare urbana si rurala, director Gabriela Popa, initiatoarea proiectului.

Manifestarea este sprijinita de RNDR (Rețeaua Nationala de Dezvoltare Rurala) - Regionala Braila, director Silvia Fotinia Ganescu.

Festivalul completeaza eforturile consiliului local de promovare a brânzei de oi de Gulianca transformand-o într-un brand european, pentru a fi recunoscuta ca un produs traditional românesc.

Evenimentul, sustinut de Regionala RNDR Braila, va reuni sâmbata, 9 mai 2015, crescatori de animale din judetele Braila, Constanta, Galati si Vrancea care vor participa la un seminar PNDR 2014 - 2020 cu tema "Oportunitati de finantare pentru crescatorii de oi, procesatori si asociatii ale acestora" urmat de vizita la o stâna.

Târg de animale, expozitii culinare cu degustari, concursuri cu desemnarea ”Miss Miorita” si ”Miss Berbec”, desemnarea celui mai bun gospodar si cea mai buna brânza sunt numai câteva din atractiile festivalului.

Poate va întrebati ce are deosebit brânza de Gulianca. Conform informatiilor de pe site-ul Primariei comunei Salcia Tudor, dar fara a divulga secretul realizarii, brânza de Gulianca este un sortiment de brânza obtinut din lapte de oaie crud, procesat în primele 2 ore dupa muls, cheag natural din stomacel de miel si sare. La dimensiunile normale, la concentratia saramurei folosite, mijlocul feliei este foarte putin sarat fata de partea din exterior a feliei asigurându-se un gust placut la consumare, ceea ce o face inconfundabila pe piata. Rasele de oi predominante crescute in zona sunt Turcana si Tigaie, rase rezistente la conditiile din zona si adaptate de localnici din cele mai vechi timpuri.

Proiectul ”Datini, joc si voie buna” derulat de revista ”Infozone” în judetul Braila si judetele limitrofe, a ajuns la editia a X-a iar Festivalul brânzei de la Gulianca, parte a proiectului, este la prima editie.

Datinile, portul, cântecul, jocul popular din zonele de provenienta si voia buna vor fi prezente în cadrul Festivalului, duminica 10 mai 2015, prin prestatia grupurilor, formatiilor si ansamblurilor folclorice din judetele Brasov, Galati, Vrancea, Tulcea si Braila.
ansamblul spicul Silistea
Au raspuns invitatiei gazdelor si vor aduce culoare, frumusete si voie buna:

- Ansamblul folcloric ”Vatra Hărmanului”, comuna Hărman, jud. Brasov
- Ansamblul artistic ”Olympos” al Comunitatii Elene din jud. Galati
- Ansamblul folcloric ”Spicul”, comuna Siliștea, jud. Braila
- Ansamblul folcloric ”Cununita satului”, comuna Liesti, jud. Galati
- Ansamblul folcloric ”Constantin Condruz”, comuna Gemenele, jud. Braila
- Formatia de buciumasi din comuna Spulber, jud. Vrancea
- Ansamblul folcloric ”Mușețeanca”, oras Insuratei, jud. Braila
- Ansamblul de dansuri traditionale meglene ”Altona”, comuna Cerna, jud. Tulcea
- Ansamblul folcloric ”Vulturasul”, comuna Mircea Voda, jud. Braila
- Ansamblul folcloric ”Chindia”, comuna Jitia, jud. Vrancea
- Ansamblul folcloric ”Stefan Lăutarul”, comuna Unirea, jud. Braila
- Ansamblul folcloric ”Rapsodia vultureană”, comuna Vulturu, jud. Vrancea
- Grupul vocal bărbătesc ”Ionul”, sat Dedulesti, comuna Mircea Voda, jud. Braila
- Taraful de instrumentisti armonici, comuna Peceneaga, jud. Tulcea
- Ansamblul folcloric ”Romanita”, comuna Romanu, jud. Braila
- Ansamblul folcloric ”Dunărenii”, comuna Chiscani, jud. Braila

Eveniment promovat de publicatiile online Infoest.ro, News4diaspora - stirile românilor de pretutindeni si România mereu absenta.

 

Autor Alexandrina Iordache 06 Mai 2015, 10:26 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii