Romanii si diversitatea religioasa in cuplu

De Redactia 11 Octombrie 2011, 22:39 Sondaj
45% dintre romanii care se declara atei provin din familii religioase si mai mult de jumatate dintre atei au parteneri de religie ortodoxa sau de alta religie, releva studiul Religie si comportament religios, efectuat in cadrul programului Studii Electorale Romanesti de catre Fundatia Soros Romania.

O toleranta mare fata de religia partenerilor au si romano-catolicii. Peste un sfert dintre acestia au parteneri de religie diferita de a lor. La polul opus se situeaza cuplurile ortodoxe si musulmane. 98% dintre ortodocsi, respectiv 90% dintre musulmaniformeaza cupluri omogene.

Doar 2% dintre romanii intervievati au trecut la alta confesiune. In schimbarea religiei, destinatiile predilecte sunt neo-protetantismul si greco-catolicismul. Motivele schimbarii confesiunii sunt fie disparitia interdictiilor din perioada comunista, fie casatoria, ori ratiuni de ordin religios.

Cercetarea „Religie si comportament religios” a fost realizata de o echipa de sociologi compusa din Raluca Popescu, Mirel Palada si Claudiu Tufis, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros.

Datele au fost culese, in perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants (www.romaniabrand.ro). Esantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populatia tinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de incredere de 95%. Chestionarele si fisa tehnica a anchetei se afla pe pagina de internet a Fundatiei Soros.

Cercetarea „Religie si comportament religios” este prima analiza completa a fenomenului religios la nivelul populatiei Romaniei, care pune sub lupa valorile, comportamentele si raportarea la politici si viata politica la nivelul celor mai importante confesiuni intalnite in Romania.

 

Autor Redactia 11 Octombrie 2011, 22:39 Sondaj
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate