Implementarea conceptului de "economie socială" într-un proiect al ADR Sud-Est

De Gabriela Popa 29 Decembrie 2015, 19:28 Social

ADR Sud-EstADR Sud-Est a finalizat un nou proiect strategic dedicat economiei sociale. Acesta a început în data de 5 ianuarie 2015 şi a avut o valoare eligibilă de peste 4 mil lei din care valoarea schemei de minimis a fost de aproape 3 mil lei şi 2% a fost contribuţia proprie. Alături de ADR Sud-Est au fost implicaţi în calitate de parteneri: CiEffe SRL, Trento, Italia; primăria oraşului Hârlău, judeţul Iaşi, Asociaţia Psihologilor şi Psihopedagogilor "PROCIVITAS" Constanţa; Asociaţia pentru Ecologie şi Turism "Pro Eco-Tur" Galaţi; Asociaţia Social-Filantropică "Sfânta Vineri" Brăila, Fundaţia Culturală "Quo Vadis" Iaşi, Asociaţia Centrul de Resurse Comunitare din comuna Schela, judeţ Galaţi şi Primăria comunei Ciurea, judeţ Iaşi.

Directorul general al ADR Sud-Est a precizat că obiectivul general al proiectului a fost creşterea participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii şi în viaţa economică şi socială, atât prin îmbunătăţirea competenţelor şi dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale ale acestora, cât şi prin punerea în practică a unui model eficient de economie socială, utilizând transferul de bune practici.

Ca şi obiective specifice s-a vizat dezvoltarea structurilor economiei sociale: înfiinţarea a 6 noi structuri de economie socială (SES) şi crearea a 37 locuri de muncă; crearea unui model de dezvoltare a SES-urilor prin transfer de cunoştinţe şi bune practici cu sprijinul partenerului transnaţional; promovarea economiei sociale prin organizarea de campanii de conştientizare a publicului larg şi a grupului ţintă cu privire la beneficiile dezvoltarii economiei sociale şi oportunităţilor oferite de aceasta; consolidarea capacităţilor, competenţelor, cunoştinţelor membrilor grupului ţintă prin asigurarea unui program susţinut de formare  profesională  pentru 198 persoane din care 168 persoane apartinând grupurilor vulnerabile; conştientizarea egalităţii de şanse şi creşterea stimei de sine a persoanelor din grupurile vulnerabile (546 persoane) prin activităţi de consiliere psiho-socio-profesională a grupului ţintă al proiectului.

Grupul ţintă în cadrul acestui proiect a fost format din: 238 persoane de etnie romă; 252 persoane cu dizabilităţi; 59 persoane care trăiesc din venitul minim garantat; 14 tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului; 112 persoane aparţinând familiilor cu peste 2 copii; 22 persoane aparţinând familiilor monoparentale; 18 asistenţi comunitari; 18 asistenţi maternali; 20 lucrători sociali.

Cu toţii au beneficiat de servicii de consiliere şi orientare socio-profesională. Astfel, 30 de persoane au urmat cursuri de formare - formator (certificare ANC); 30 persoane au urmat cursuri de formare - limbaj mimico gestual (LMG); 15 persoane au urmat cursuri de  formare - consilier orientare carieră; 168 de persoane au urmat cursuri de instruire - iniţiere competenţe antreprenoriale în economia socială; 84 de persoane au urmat cursuri de calificare - competenţe profesionale specifice SES (6 domenii); 56 de persoane au urmat cursuri de instruire - iniţiere competenţe informatice în economia socială. Metodologie: 30 persoane instruite ca formator si ca interpret in limbaj mimico-gestual, din care 15 persoane instruite si in cadrul cursului de consilier orientare profesionala; 168 persoane instruite in cadrul cursului de initiere competente antreprenoriale, din care 84 persoane instruite si in cadrul cursului de competente profesionale specifice SES, din care 56 persoane instruite si in cadrul cursului de initiere competente informatice.

În cadrul proiectului au fost înfiinţate 6 structuri de economie socială: 4 în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est: municipiul Brăila, comuna Cumpăna, judeţ Constanţa; sat Oituz, comuna Lumina, judeţ Constanţa; comuna Schela, judeţ Galati. Alte 2 structuri s-au înfiinţat în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est: oraş Hârlău, judeţ Iaşi; sat Lunca Cetăţuii, judeţ Iasi.

Prin înfiinţarea acestor structuri s-au creat 37 de locuri de muncă, 25 dintre acestea aparţinând grupurilor vulnerabile. Directorul general al ADR Sud-Est, Luminiţa Mihailov a precizat că aceste structuri trebuie să funcţioneze pe piaţă timp de 3 ani de zile şi vor trebui să se autofinanţeze prin serviciile oferite către populaţie pentru care au cerut finanţare la înfiinţare.

Concret, structura înfiinţată în comuna Cumpăna din judeţul Constanţa are ca obiect de activitate activităţi de tipărire; celălalt SES din satul Oituz, comuna Lumina, jud. Constanţa are ca obiect de activitate fabricarea hârtiei şi cartonului ondulat şi ambalajelor din hârtie şi carton; angajati.

În municipiul Brăila, Asociaţia "Sf. Cuvioasa Parascheva" are ca obiect de activitate asistenţă socială fără cazare (servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice); structura socială din comuna Schela, judeţ Galaţi va fabrica mobilier pentru birouri şi magazine; în comuna Ciurea din judeţul Iaşi s-a înfiinţat un SES cu obiect de activitate repararea mobilei şi a furniturilor casnice; SES-ul din oraşul Hârlău se ocupă cu fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice.

"Elementul de originalitate al proiectului îl constituie transferul în România a unui model de bună practică în domeniul economiei sociale implementat de partenerul din Italia. În acest sens, au fost organizate, cu sprijinul partenerului transnaţional, două vizite de studiu în Regiunea Veneto/Italia şi două  ateliere de lucru în România la care au participat reprezentanţi ai  instituţiilor partenere în proiect, ai SES-urilor înfiinţate. De asemenea, partenerul transnaţional a realizat şi un manual de gestionare  a structurilor de economie socială pe care noi l-am tradus şi l-am tipărit, fiind un instrument de lucru deosebit de util pentru managerii şi angajaţii SES-urilor", a explicat directorul general al ADR Sud-Est.

 

Autor Gabriela Popa 29 Decembrie 2015, 19:28 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii