Adriana Ticau - Eficienta energetica trebuie sa fie una dintre prioritatile Agendei Europene

De Redactia 16 Noiembrie 2010, 20:29 Politica
Europarlamentarul roman Adriana Ticau, membru supleant in Comisia ITRE si raportor al Parlamentului European pentru modificarea Directivei privind Performanta Energetica a Cladirilor, a participat marti, 16 noiembrie 2010, la Bruxelles, la Conferinta "Finantarea Eficientei Energetice a Cladirilor Europene", organizata de Institutul European pentru Performanta Cladirilor(BPIE). La reuniune au mai participat dl. Philip Lowe, Director General pentru Energie in cadrul Comisiei Europene, dna. Maud Skaringer, din partea DG REGIO, precum si reprezentanti ai Bancii Europene de Investitii, ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si ai altor institutii din domeniul financiar-bancar.

"Eficienta energetica trebuie sa fie una dintre prioritatile Agendei Europene. Sectorul cladirilor este responsabil de aproximativ 36% din emisiile poluante si de 40% din consumul de energie la nivel european. Cresterea eficientei energetice in sectorul cladirilor poate fi insa realizata doar prin investitii substantiale. Avand in vedere ca in acest moment s-a inceput definirea viitoarei politici de coeziune a strategiei UE pentru energie, precum si viitoarea perspectiva financiara 2014 -2020, este important sa identificam sursele si instrumentele disponibile, dar si necesitatile de finantare a masurilor privind performanta energetica a cladirilor, si in special in domeniul locuintelor", a declarat Adriana Ticau.

Europarlamentarul roman a amintit ca, la solicitarea expresa a Parlamentului European, Directiva 2010/31/EU, privind performanaa energetica a cladirilor contine un articol dedicat stimulentelor financiare si barierelor de piata astfel, Directiva solicita Statelor Membre sa realizeze, pana la 30 iunie 2011, o lista cu masurile existente si cu cele necesare, inclusiv cele de natura fianciara,
care pot sprijini cresterea performantei energetice a cladirilor. De asemenea, cu scopul de a asigura o mai buna implementare a Directivei, Comisia trebuie sa prezinte, pana  la sfarsitul acestui an, o analiza care sa arate eficacitatea utilizarii instrumentelor si fondurilor europene si
nationale existente, precum si noi propuneri de instrumente si surse de finantare pentru masurile de eficienta energetica a cladirilor.

"Regulamentul privind Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) da Statelor Membre posibilitatea sa utilizeze evaluarea la mijloc de termen si sa-si revizuiasca cadrul strategic national de referinta si programele operationale, in scopul de a-si maximiza absorbtia de fonduri europene. Statele Membre pot solicita Comisiei Europene sa aprobe realocarea unor sume mai mari pentru masurile de eficienta energetica a cladirilor, ceea ce ar insemna crearea de locuri de munca dar si dezvoltare economica, in special la nivel local ?i regional", a subliniat Adriana Ticau.


Domnul Philipe Lowe, Director General pentru Energie in cadrul Comisiei Europene, a reamintit propunerea Comisiei Europene de a aloca, in perioada 2010-2014, 146 milioane de Euro pentru a sprijini autoritatile locale si regionale in implementarea masurilor pentru eficienta energetica
si pentru utilizarea energiei din surse regenerabile. De asemenea, acesta a mentionat faptul ca, avand in vedere exemplul pe care trebuie sa-l dea autoritatile publice in domeniul eficientei energetice a cladirilor, la nivelul Comisiei Europene se analizeaza posibilitatea introducerii unor standarde privind performanta energetica pentru toate achizitiile publice.

Doamna Maud Skaringen, din partea DG REGIO, a atras atentia ca desi, in baza reglementarilor privind ERDF, Statele Membre pot utiliza pana la 4% din acest fond pentru eficienta energetica a locuintelor, reprezentand aproximativ 8 miliarde EUR, pana in prezent, doar 25%  din aceasta suma a fost utilizata.

Comisia Europeana a aprobat miercuri, 10 noiembrie 2010, Strategia Energetica a UE.

Aceasta strategie va fi discutata si de Parlamentul European si de Consiliul UE, urmand ca decizii importante privind politica energetica a UE sa fie luate in cadrul Sumitului European pentru energie ce va ava loc la data de 4 februarie 2011.

 

Autor Redactia 16 Noiembrie 2010, 20:29 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate