Si noi am fi putut fi acolo…

De Cezar A. Mihalache 17 Octombrie 2011, 18:27 Natiunea
A fost 15 octombrie… Pentru mii si mii de manifestanti din întreaga lumea, o zi a protestului global. Pentru noi, o zi oarecare. Sau, mai bine spus, o alta zi cu Iri, Moni, Truica si sechelele trecutului romantat.

E adevarat, nu ne asteptam ca aceasta zi sa ne aduca o schimbare radicala. Nu ne asteptam sa rasturnam, într-o clipa, orologiul dramaticei noastre situatii economice. Nu ne asteptam ca, alaturati strigatului de protest global, sa se iveasca peste noapte mii de locuri de munca si sute de investitori la portile saraciei noastre. Dar am fi dat si noi un mesaj. Acela ca nu suntem o masa amorfa care se agita doar la vederea pungii cu pomeni electorale si a raclelor cu moaste. O masa care ramâne impasibila, condamnabil de impasibila, când peste gâtlejul fragil al neamului se joaca drama generatiilor urmatoare.

15 octombrie trebuia sa fie si pentru noi ziua de revolta împotriva monstruoaselor coalitii politice si economice. Prima zi în care „chipurile de lut” sa înteleaga ca lucrurile nu mai pot fi manipulate ca pâna acum. La Bucuresti a fost însa liniste. Inimaginabil de liniste fata de strigatele de protest care ar fi trebuit sa rabufneasaca din piepturile celei mai sacrificate natiuni a Europei. O natiune supusa abuziv de catre organismele internationale unui proces falimentar de cuantificare a noilor trenduri si masuri financiar-fiscale.

Macar în aceasta zi ar fi trebuit sa fim în strada. Nu pentru violente, ci pentru a transmite si noi mesajul de protest fata de deciziile care ne afecteaza viata. Ar fi trebuit sa fim în strada macar în amintirea feonomenului pe care l-am generat în anii ’90 si pe care l-am regasit în acel mesaj „Ocupati Wall Street-ul” din America.

Ar fi trebuit sa fim în strada si din solidaritate. Daca noi tot nu cuprindem drama pe care o trasam generatiilor urmatoare prin nepasarea din acest prezent… O solidaritate cu locuitorii celorlate 950 de orase ale lumii în care s-a protestat. Orase în care, culmea, se traieste cu mult mai bine decât la noi. Orase din tari ale caror guverne nu au taiat atât de brutal si inuman salariile si pensiile cetatenilor lor si nu au desfiintat spitalele.

Dar, la noi, în vreme ce o lume întreaga manifesta, principalele posturi de stiri îsi continuau nestingherite programele de intoxicare. Altii manifestau pentru viitorul lor, inclusiv din perspectiva securitatii alimentare, iar noi ne lasam manipulati cu povestile reîncalzite ale ceau?estilor.

De fapt, poate a fost mai bine ca nu am protestat… Caci, altminteri, o lume întreaga ne-ar fi vazut, nu cum ne strigam revolta, ci felul în care executam, în turma, dansul pinguinului manelizat.

Acum întelegem însa de ce au descalecat tocmai aici, cu numai o zi înainte, fetele „ocultei” financiare a lumii. Bucure?tiul era capitala cu sansele cele mai mari de a gazdui o astfel de întâlnire. Caci,  în oricare alt colt al lumii, o astfel de întrunire ar fi fost privita ca o sfidare, mai ales ca era vorba de întrunire organizata chiar în preajma zilei în care o lume întreaga se solidariza tocmai împotriva jocurilor financiare ale acestei oculte. O întrunire care a oficializat, dincolo de mituri si speculatii, scopul acesteia. Si mai ales rolul pe care vrea sa si-l asume oficial de acum înainte. Caci, prin mesajele pe care le-a dat de la Bucuresti, insinuate ca rostiri ale ultimelor solutii de salvare financiara a lumii, este evident ca se pregateste o revizuire a statutului acestei oculte.

A fost asadar ziua protestului mondial. Noi nu traim însa în prezent. Noi traim în trecutul „romantat” indus de televiziuni si în prezentul manelizat al divorturilor de miliardari. Va urma probabail si ziua revoltei mondiale. Din nou nu vom fi parte, caci pare a fi ratat inclusiv trenul solidaritatii mondiale.

P.S.:

Cei ce au ales sa nu iasa în strada se felicita pesemne pentru optiunea facuta. Afara era prea frig…. Iar în case poate ca tocmai se simteau primii stropi de caldura. O alegere care îsi va arata însa coltii inclusiv prin factura caldurii de care s-au bucurat în ziua în care au ales sa stea în casa. În acea zi rece în care o lume întreaga a ales sa protesteze.

 

Autor Cezar A. Mihalache 17 Octombrie 2011, 18:27 Natiunea
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii