„Panait Cerna”, liceul cu amprentă filosofică

De Ionel Lazarică 04 Decembrie 2020, 20:51 Invatamant

Aristotel spunea că omul nu poate fi cu  adevărat uman, fără a se interoga  asupra propriei sale condiţii. Tot el spunea că orice am face în viaţă, suntem condamnaţi la filosofie („Chiar dacă argumentezi împotriva filosofiei, tot filosofie faci”).

Fără îndoială că fiecare om, într-un moment sau altul al vieţii şi-a pus întrebări cu privire la existenţă, adevăr, dreptate, timp, conştiinţă, bine, rău şi altele asemenea.Totuşi primul filosof autentic este considerat a fi  Socrate, cel care punea aceste întrebări fundamentale celor cu care se întâlnea în agora (piaţa publică) din Atena antică, încercând să scoată la lumină lipsa de temeinicie a cunoştinţelor lor, motiv pentru care mulţi îl ocoleau (se temeau să nu le distrugă, cu întrebări meşteşugite, convingerile). Metoda lui, numită maieutică, este folosită astăzi în psihoterapie. Obişnuia să mediteze la semnificaţiile profunde ale înscrisului de pe frontispiciul Templului lui Apollo din Delphi „Cunoaşte-te pe tine însuţi”, îndemnându-i şi pe alţii să o facă.

Jeanne Hersch în „Mirarea filosofică” considera că una dintre primele întrebări ale Şcolii din Milet a fost aceasta: ”Ce anume persistă de-a lungul timpurilor?” Cu alte cuvinte, ce rămâne din toate câte trec?  Gânditorii şcolii filosofice menţionate au încercat să răspundă la această întrebare, dificilă şi astăzi. Thales spunea că substanţa ce stă la baza tuturor lucrurilor şi se transformă în toate lucrurile este apa. Un altul spunea că este aerul. Un al treilea - focul. Un al patrulea - infinitul.
Având în vedere aceste concepţii, am putea oare să considerăm că acea substanţă fundamentală este educaţia?  Nu rămâne neschimbată în toate câte trec şi duce mai departe civilizaţia umană?

În acest spirit, în luna octombrie a anului 2019, Liceul Teoretic „Panait Cerna” a demarat  un proiect intitulat iniţial „Aleea filosofiei”, prin care statuile lui Mihai Eminescu şi Mircea Eliade (realizate de prof. Dumitraşcu Enel) ar fi fost instalate în curtea din faţă, încadrând statuia lui Panait Cerna. Cu toate eforturile dezinteresate depuse de arh. Stefănescu M., birocratia  impusă de Ministerul Culturii a învins şi proiectul a fost redefinit, intitulându-se „Drumul către sine”, fiind amplasat într-o altă zonă, în interior, după alte piedici, care nu merită menţionate.

Eminescu  Eminescu si Eliade Panait Cerna

Deşi s-a făcut apel la mai multe instituţii importante de pe raza judeţului Brăila, totuşi susţinerea financiară a acestui proiect a venit din partea unor oameni cu suflet mare, de la Uniunea Scriitorilor din România. Oameni cu suflet mare au fost şi comandantul Garnizoanei Brăila şi colegii dumnealui, militari demni de toată cinstea (au tot respectul meu) care au vrut să rămână anonimi şi au sprijinit constant, substanţial şi absolut dezinteresat întregul proiect de la iniţiere, până la finalizare.

„Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat să ducem la capăt acest proiect important, din punct de vedere al educaţiei, iar înscrisul filosofic „Cunoaşte-te pe tine însuţi” să  călăuzească paşii elevilor noştri, de acum înainte” - ne-a declarat prof. Picuş Veronica, directorul liceului.

 

Autor Ionel Lazarică 04 Decembrie 2020, 20:51 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii