O nouă apariţie editorială a profesorului Traian Anghel de la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” din Brăila

De Alexandrina Iordache 08 Decembrie 2017, 20:15 Invatamant

coperta culegereRecent, la editura Corint Books, a apărut culegerea de ”Probleme de fizică tip grilă pentru lucru la clasă, bacalaureat şi admitere în învăţământul superior”, autor profesorul Traian Anghel de la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” din Brăila.

Aceeași editură publicase în luna septembrie 2016 o altă lucrarea a domnului profesor: ”Dicţionar de informatică, ediţia a II-a”.

Cartea apărută recent, ”Probleme de fizică tip grilă pentru lucru la clasă, bacalaureat şi admitere în învăţământul superior”, se adresează elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a care se pregătesc pentru susţinerea examenului de Bacalaureat şi concursului de admitere în învăţământul superior tehnic, precum şi profesorilor care îi îndrumă.

Referenţii ştinţifici ai lucrării sunt prof. univ. dr. Liliana Mitoşeriu (Facultatea de Fizică a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi), prof. univ. dr. ing. Adrian Adăscăliţei (Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” din Iaşi) şi conf. univ. dr. Nicolae Creţu (Departamentul de Inginerie Electrică şi Fizică Aplicată al Universităţii “Transilvania” din Braşov). dna prof. univ. dr. Liliana Mitoşeriu.

Prefața cărții este semnată de doamna prof. univ. dr. Liliana Mitoşeriu.

Culegerea, care cuprinde 600 probleme-grilă, este alcătuită din trei capitole: în primul capitol găsim enunțurile problemelor, cel de al doilea capitol oferă răspunsurile iar ultimul capitol prezintă rezolvările complete ale tuturor problemelor. Este o carte utilă atât profesorilor care predau fizica la clasele a IX-a și a X-a de liceu cât și elevilor atât din ciclul inferior al liceului cât și din cel superior.

Cele 600 probleme-grilă sunt grupate în seturi de câte 200, alocate câte unui modul din programa de fizică pentru concursul de admitere în învăţământul superior tehnic: Mecanică, Elemente de termodinamică şi Producerea şi utilizarea curentului continuu. Cele trei module, alături de cel de Optică, sunt incluse şi în programa de fizică pentru examenul de Bacalaureat. Problemele prezentate au patru niveluri de dificultate notate de la 1 la 4.

În prefața culegii, doamna prof. univ. dr. Liliana Mitoşeriu preciza următoarele:
“Culegerea este foarte utilă elevilor şi profesorilor acestora, care au rolul de a antrena gândirea elevilor şi de a-i ajuta la însuşirea algoritmilor de rezolvare a problemelor de fizică generală printr-un demers coerent şi asistat.  Rezolvarea problemelor crează o punte esenţială între aspectele teoretice (a căror identificare şi însuşire este necesară în vederea înţelegerii fenomenelor implicate în problema propusă) şi cele practice, în care sunt formulate în mod simplificat o serie de probleme inspirate din situaţii reale.
Rezolvarea acestora necesită cunoştinţe de fizică generală simple care, odată identificate şi urmând un algoritm de rezolvare pe care profesorul îl pune la dispoziţia elevului, permit nu doar găsirea răspunsului concret la acea problemă, dar şi generalizarea fenomenului identificat la o clasă de situaţii similare sau noi, rezultând în final într-o asimilare activă si constructivă de către elev a aspectelor teoretice implicate. Existenţa gradelor diferite de dificultate şi a problemelor cu dificultate peste medie permite atât autoevaluarea elevilor în timpul studiului individual, cât şi trecerea la nivele superioare în rezolvare a celor cu interes şi performanţă în fizică.
Consider că această culegere de probleme este utilă, foarte bine gândită şi realizată extrem de îngrijit şi de atent, ceea ce o recomandă drept un instrument preţios în vederea aprofundării noţiunilor din fizică şi al pregătirii examenelor, în identificarea şi înţelegerea fenomenelor implicate, dar mai ales, în dezvoltarea la elevi a unei gândiri şi abordari raţionale şi logice de tip ştiinţific, atât de necesară în societatea super-tehnologizată de mâine”.
*
Domnul Traian Anghel este profesor la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” din Brăila. A absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti şi un curs postuniversitar de specializare în informatică la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi. A publicat de-a lungul timpului 19 lucrări, în care este reflectat interesul său pentru programare şi utilizarea în sistemul educaţional a calculatoarelor, dar şi pentru realizarea de auxiliare didactice în domeniul pregătirii sale de bază - fizica.

 

Autor Alexandrina Iordache 08 Decembrie 2017, 20:15 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii