Valeriu Ion Găgiulescu: Desi aparent plapândă, poezia nu vrea să dispară!

De Mihai Vintilă 23 Decembrie 2011, 16:49 Interviu
Mihai Vintila (MV):Vad ca aveti o pendulare intre spatiul literar din Turnu Magurele si cel din Braila. Cum le impacati?
Valeriu Ion Găgiulescu (VIG): Sunt nascut în Braila, acum 73 de ani. Parintii mei au fost nevoiti sa plece din orasul natal, cu serviciul, asa încât am ajuns sa ne stabilim în Turnu Magurele. Acolo mi-am terminat studiile liceale si post liceale,am lucrat 21 de ani în Banca Nationala, apoi 24 de ani în Justitie. În toate vacantele scolare si mai apoi în unele concedii veneam în Braila la rude. De câtva timp am reluat legatura cu dl.Dumitru Anghel, fost coleg de liceu si datorita imboldurilor si sfaturilor primite m-am decis sa public în revistele sau ziarele brailene. Sunt sigur ca fara sprijinul domniei-sale, ca , de altfel, si a domnului doctor Nicu Teodorescu, prieten de familie, accesul meu în spatiul cultural al Brailei ar fi fost mult mai greu.
      
Acum, când nu mai am nici o ruda de sânge în viata în Braila, ma bucur ca am dobândit rude de suflet, ca de pilda domnii profesori Ioan Vasile Zbarcea, Constantin Gherghinoiu sau Aurel Furtuna, pe lânga cei numiti mai sus si fata de care am un sentiment cu totul special, asa încât sper sa mai revin si în spatiul literar al orasului natal, ori de câte ori
îmi vor apare conditii prielnice.
    
MV: Ultimul dumneavoastra volum a avut o lansare la cercul Militar Braila.Cum vedeti asfel de evenimente pentru viata culturala?
VIG: Lansarea romanului "Amurg" cât si a volumului de poezie "Potcovarul lui Pegas", eveniment petrecut în noiembrie 2008 la Cercul Militar din Braila, m-a onorat si m-a emotionat în egala masura, atât prin modul impecabil de organizare dar, mai ales, prin calitatea deosebita a auditoriului. Prin faptul ca presa a fost prezenta si a detaliat desfasurarea acelui eveniment, dar si prin postarea pe Internet a situatiei,  consider ca s-a obtinut maximul posibil de informare corecta a cercurilor culturale interesate, asa încât ar fi de dorit ca si pe viitor astfel de actiuni sa se bucure de aceiasi grija.

MV: Recent ati fost la lansarea volumului lui Virgil Andronescu "Dupa Dumnezeu, potopul!". Cum vi s-a parut cartea si evenimentul?
VIG: Cartea poetului Virgil Andronescu  "Dupa Dumnezeu, potopul !" m-a socat prin tematica si prin modul de exprimare a trairilor sale, la prima lectura, iar, mai apoi, m-am convins ca, de fapt, poetul nu este un pesimist, el vrea sa învinga asperitatile vietii si se lupta cu îndârjire pentru aceasta. Mesajul sau este pozitiv si moral. Iubirea fiind cheia de
bolta a existentei si speranta în nemurire trebuie tratata axiomatic si aplicata ca atare.

MV: Poezia pare a fi din ce in ce mai supusa realitatilor economice. E o carte de poezie un lucru temerar in ziua de astazi?
VIG: Orice întreprindere are un anume grad de temeritate. Ca atare,situatia se regaseste si în materia editarii unui volum de poezie. Este un lucru comun ca genul a avut, are si va avea un numar considerabil redus de cititori avizati, fata de roman sau alt gen de beletristica. Dar, din fericire, se pare ca, desi aparent plapânda, poezia nu vrea sa dispara!

MV: Stiu ca sunteti un adept al dulcelui stil clasic. Credeti ca inovatia deforma, de cuvinte dauneaza poeziei sau dimpotriva?
VIG: Daca poezia poate supravietui fara de rima, rima fara de poezie nu înseamna decât "cuvinte goale ce din coada dau sa sune", vorba poetului national. Asa încât apreciez ca pot convietui, în armonie, oricare dintre modalitatile în care se poate transmite o emotie, o idee, un sentiment, un gând.  Principalul este ca autorul sa aiba, în adevar, ceva de spus!

MV: Pe cand o noua carte?
VIG: Am deja trei volume, schite, eseuri si epigrame , finalizate pentru a fi prezentate unei edituri si lucrez la ceva, nu stiu înca daca va fi chiar roman sau o succesiune de anume portete si destine, privind generatia mea, la vârsta întrebarilor si trecerea ei prin viata.

MV: Un gand pentru cititorii InfoEst.ro
VIG: Doresc ca publicatia Dvs. sa fie mereu prezenta în centrul tuturor evenimentelor si sa fie  alcatuita de asa natura încât , trezind interesul cititorilor sai, sa fie necesar sa se mareasca tirajul!

 

Autor Mihai Vintilă 23 Decembrie 2011, 16:49 Interviu
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii