Mircea Lîlã - Proilavia: Este un an al revenirii in prim planul asociativ brailean
Mihai Vintila: Prezentati putin istoria Proilavia.
Mircea Lîlã : Asociatia Clubul de turism Proilavia s-a infiintat la initiativa unui grup de 6 braileni ( studenti pe vremea aceea ) pasionati de natura, turism, aventura si pescuit sportiv. Ideea a pornit deoarece unii dintre noi participam la diverse competitii nationale de turism sportiv din partea altor organizatii din tara desi noi eram braileni. Ne-am gandit sa promovam si tinerii din orasul nostru , asa ca, la o discutie si o bere pe faleza, am pus bazele legale si am primit actele de la Judecatorie in noiembrie 1999. Au urmat peste 50 de participari la concursurile turistice din Campionatul National al Cluburilor de Turism unde am avut rezultate deosebite, organizarea de seri si festivaluri de muzica folk, cupe de pescuit sportiv, drumetii pe Dunare, Delta si in munti, organizare de targuri de turism, activitati de protectia mediului, organizarea Scolii de turism “Proilavia”, derularea de proiecte finantate din Ministerul Tineretului si Sportului. Putem spune ca mii de tineri au participat la actiunile clubului si le-am insufletit dragostea pentru natura si frumos.
MV: De ce ati optat pentru acest nume?
ML: Acest nume istoric a fost ales datorita unei harti dinr-o carte religioasa pe care o aveam, unde in dreptul fiecarui oras era si denumirea veche si a faptului ca Mitropolia Proilaviei a avut un rol esential pentru acestor locuri .
MV: Manifestarile din trecut cer o continuarea a traditiei si in acest an.Va fi asa?
ML: Cu siguranta, este un an al revenirii in prim planul asociativ brailean, am inceput déjà sa lucram la cateva proiecte si dorim sa readucem tinerii si nu numai la cat mai multe actiuni proprii si in parteneriat.
MV: Stiu ca doriti sa dezvoltati si o sectiunea a traditiilor rurale.Ne puteti spune mai multe?
ML: Unul dintre scopurile noi ale asociatiei este conservarea si valorificarea traditiilor si creatiilor populare. Dorim sa aducem in prim plan traditiile populare cum ar fi mestesugurile, gastronomia locala. Nici potentialul cultural si artistic nu este de neglijat, dorind sa initiem si un targ al mesterilor populari locali.
VM: Mai aveti in vedere sa organizati un concurs de folk?
ML: Da, cu siguranta. Infiintarea Festivalul-concurs de muzica folk “Seara de mai“ a fost o reusita a noastra. Acesta s-a dezvoltat si in cativa ani a devenit o rampa de lansare a tinerelor folkisti braileni si galateni. Daca nu vom reusi sa obtinem fondurile necesare printr-un proiect sau de ce nu o sponsorizare, incercam sa organizam concursul in Balta Brailei sau in zona Parcului Natural Muntii Macinului.
MV: Un gand pentru cititorii InfoEST?
ML: Numerosilor cititori ai d-voastra le dorim sa aibe un an reusit, sa petreca cat mai mult timp in natura alaturi de familie si prieteni si sa nu uite ca viata e frumoasa!
Scrie un comentariu
Comentarii
Vezi toate comentariile
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu