Maria Marcu : Cred cu tărie că arta reprezintă cel mai eficient mijloc de exprimare

De Mihai Vintilă 18 Noiembrie 2011, 18:57 Interviu


Mihai Vintila : Am observat o inclinatie deosebita in lucrarile dumneavoastra spre portret. De unde aceasta specificitate?

Maria Marcu: Portretistica a avut şi are în continuare un farmec aparte în creaţia personală. De când mă ştiu, mi-au plăcut ochii şi expresivitatea lor. Aşa cum spuneam şi într-o postare mai veche de pe blog, în momentul în care pornesc să pictez sau să desenez un portret, ochii sunt cei care „personalizează” lucrarea. Ciclul creator în portretistică începe şi se încheie cu expresivitatea chipului redat, asemenea unei amprente unice. De fiecare dată, un portret reprezintă o provocare artistică.
MV: Abordarea artistica o faceti imbinand realismul cu suprarealismul. Cum reusiti?
Maria Marcu: Datorită faptului că nu am studii de specialitate în artă, am încercat să compensez printr-o pictură a “simţurilor ascuţite”. Fiecare element componistic trebuie să-mi transmită o anumită stare sufletească atunci când sunt în toiul creaţiei. Am abordat realismul pentru că mă fascinează raportul dintre artă şi realitate. Mă consider un fin observator a tot ceea ce mă înconjoară şi asta se reflectă în multe dintre lucrările mele.
De cealaltă parte, suprarealismul îmi conferă şansa unei libertăţi totale de exprimare artistică, în care conceptul îndeplineşte un rol esenţial. Latura suprarealistă cred că se reflectă mai mult în partea de mix-media sau colaj. Tocmai de aceea, curentul popart reuşeşte, în opinia mea, să redea suprarealismul ca pe o legătură artistică între lumea exterioară şi sine.
MV: Ce va inspira?
Maria Marcu: Lumea înonjurătoare este o sursă inepuizabilă de inspiraţie. Ochiul artistului este instrumentul care mixează elementele creative, reuşind să o înfăţişeze plină de nuanţe, de detalii, de expresii. Însă cea mai importantă sursă de inspiraţie personală rămâne spiritul iubirii, în toate formele sale. Un foc viu, care arde mocnit, renăscând adesea din propria-i cenuşă.
MV: Afirmati ca sunteti o persoana implinita. Arta v-a ajutat?
Maria Marcu: Am creionat ideea împlinirii într-unul din ultimele articole de pe blog. Da, sunt convinsă că arta m-a ajutat să ating nivelul de acum, în care am ajuns să mă cunosc foarte bine, să am încredere în mine şi să fiu mulţumită de ceea ce văd în suflet. Prin artă reuşesc să mă manifest liber, să dau o pată de culoare lumii cenuşii în care ne ducem existenţa.
MV: Cum apreciati piata de arta din Romania?
Maria Marcu: În România, din păcate, arta nu mai ocupă de mult locul pe care-l merită. Această stare de fapt se datorează situaţiei dezastruoase economice, în primul rând, dar şi îndepărtării oamenilor de filonul valorilor reale, cel al culturii deschise, aşa cum îl numesc eu. Oamenii sunt prea obosiţi, prea ocupaţi sau prea săraci ca să-şi mai permită să se oprească o clipă pentru a privi frumosul în ochi. Cât priveşte investiţia în artă pe meleagurile româneşti, consider că nu se manifestă decât în restrânse cercuri elitiste. Arta nu mai este accesibilă oricui şi asta e trist.
MV: Pe cand vom putea sa va admiram lucrarile la Braila ?
Maria Marcu: Brăila este un oraş frumos cu oameni şi mai frumoşi. Am avut ocazia să vizitez oraşul de la malul Dunării, dar, mai ales, am avut privilegiul să întâlnesc câţiva brăileni deosebiţi. În timp, unii mi-au devenit buni prieteni şi aici o amintesc pe Doina Popescu, binecunoscuta autoare de proză afurisită. Este un pic mai dificil să organizez o expoziţie la Brăila, dar voi lua în calcul această posibilitate pentru viitor. Până atunci, pentru toţi brăilenii, şi nu numai, porţile blogului mariapopart.wordpress.com sunt larg deschise.
MV: Aveti un blog foarte interesant, practic o expozitie online. E o modalitate de a va face lucrarile vizibile unui public mai larg?
Maria Marcu: Cu blogul personal am pornit la drum datorită insistenţelor prietenilor, la Roman activând un grup bine închegat de bloggeri. În timp, Internetul s-a dovedit a fi un promoter eficient în raportul dintre creaţiile proprii şi iubitorii de artă. Este, într-adevăr, o expoziţie virtuală deschisă oricui, la orice oră, o posibilitate reală pentru orice artist perseverent de a se face cunoscut, într-un timp relativ scurt, în întreaga lume. Cred cu tărie că arta reprezintă cel mai eficient mijloc de exprimare, într-un limbaj universal, al culturii româneşti contemporane.


 

Autor Mihai Vintilă 18 Noiembrie 2011, 18:57 Interviu
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii