Mafiei îi este frică de cei care citesc, le este teamă că literatura le divulgă secretele- afirma Roberto Saviano

De AGERPRES 11 Decembrie 2010, 22:54 Interviu
„Literatura creează viziuni pentru Europa de mâine. Nu contribuie la piaţa unică, ci la ceva mai important: la spiritul solidarităţii europene“, a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, pe 8 decembrie, în deschiderea ceremoniei de decernare a Premiului Cărţii Europene.

Premiului Cărţii Europene a fost decernat la Parlamentul European de o comisie prezidată de fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors. La ceremonie au mai participat preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Martin Schulz (care înainte de a deveni politician a avut o librărie) şi scriitorul spaniol Jorge Semprún.

Cele două cărţi câştigătoare - „Purificare“ de finlandeza Sofi Oksanen şi „Frumuseţe şi iad“ de italianul Roberto Saviano - „sunt dovezi ale luptei pentru emancipare ca parte a identităţii europenilor“, a spus domnul Buzek.

Roberto Saviano este ameninţat cu moartea din 2006, de când a publicat cartea „Gomora“ despre mafia italiană. „De ce trebuie să îi fie frică mafiei de un scriitor? Pentru că literatura are o magie care aduce poveştile mai aproape de oameni. Mafiei îi este frică de cei care citesc, le este teamă că literatura le divulgă secretele“, a spus dumnealui în cadrul ceremoniei. Conform lui Roberto Saviano, Mafia nu este doar o problemă a Italiei ci reprezintă o provocare europeană, cu un venit de peste 100 de miliarde de euro pe an. Roberto Saviano ne-a acordat un interviu după ceremonie.

Subestimează Europa existenţa şi activităţile mafiei în UE?

Da, foarte tare.

În ce domenii este activă mafia în Europa?

În traficul de droguri, construcţii, transport, deşeuri, turism, restaurante, spălare de bani şi industria textilă.

Fac îndeajuns de multe statele europene pentru a combate mafia?

În afară de Italia, statele nici măcar nu au în legislaţie incriminarea asociaţiilor mafiote. Cel puţin Regatul Unit, Spania, Germania şi Franţa nu o au. Pe de altă parte Italia, deşi are cea mai bună legislaţie anti-mafie din lume, are încă multe probleme.

Ce aţi sugera factorilor de decizie europeni?

Să creeze legislaţie comună împotriva mafiei în toate statele membre şi să creeze un grup poliţienesc comun care să se angajeze în combaterea organizaţiilor criminale. Există deja o cooperare între poliţiile statelor membre, dar aceasta nu este suficientă. Împotriva mafiei avem nevoie de mai mult, de ceva similar serviciului de poliţie federal american responsabil cu implementarea legislaţiei privind stupefiantele (Drug Enforcement Administration), la care să participe toate statele europene.

În cartea care a câştigat premiul astăzi, spuneţi poveştile oamenilor care au murit pentru că au spus adevărul, ca Anna Politkovskaia. În acest context, ce părere aveţi despre evenimentele recente de pe Wikileaks?

Julian Assange este persecutat cu adevărat. Sunt foarte interesat de informaţiile publicate pe Wikileaks. Sunt scriitor şi consider că această poveste este un capitol frumos dintr-o carte demnă de a fi scrisă de un romancier. Autorităţile ar trebui să încerce să înţeleagă cum a reuşit să facă ceea ce a făcut, în loc să se concentreze pe presupuse infracţiuni sexuale.


 

Autor AGERPRES 11 Decembrie 2010, 22:54 Interviu
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate