dr. Toma Iulian - Daca va plac deliciile intelectuale, invatati regulile si bazele Go-ului -

De Mihai Vintilă 11 Noiembrie 2010, 00:26 Interviu
1. De când funcţionează asociaţia?
   
Asociaţia Judeţeană de Go Brăila a fost înfiinţată în anul 2004. Scopul asociaţiei este de a coordona si sprijini activitatea cluburilor de Go existente în judeţul  Brăila. În momentul înfiinţării existau 3 cluburi:
-Clubul Dunărea Brăila.
-Clubul Atari Brăila.
-Clubul Sportiv Electro Brăila.
ulterior alăturându-se activităţii şi membrii Clubului de Go Galaţi.
Începind cu 2008 ne-am mărit vizibilitatea prin deschiderea sitului http://brailago.ro/a/

2. Care este numărul de practicanţi în Brăila?
   
Conform bazei de date europene http://www.europeangodatabase.eu/EGD/Find_Player.php, exista 363 jucatori de Go ce activează sub culorile brăilene, dar în această bază de date figurează doar jucătorii care au participat în competiţii cu suficientă greutate pentru a fi înregistrate. Practic jucători de Go sânt mai mulţi. Noi promovăm Goul în şcoli, copii il învaţă, şi îl joacă în timpul liber, dar nu toţi au posibilitatea sau chiar interesul de a juca la nivel competiţional. Ca şi în fotbal sau gimastică, unde puţini participă în compeţitii, dar foarte mulţi fugăresc mingea în spatele blocului sau îşi fac gimnastica de dimineaţă, aşa şi în Go, mult mai mulţi joacă Go din plăcere, dar ştiind că jucând Go îşi dezvoltă capacitatea intelectuală.


3. Care este opinia dumneavoastră despre participanţii la actualul campionat judetean?

Intâi ar fi bine să-i vedem şi apoi să ne dam cu parerea. La juniori, se detaşează Theodor Toma (1dan, la 14 ani si ceva) si Iacob Alexandru, (5 kyu, la 12 ani), în timp ce la seniori, şi-au anunţat intenţia de a participa câţiva jucători de nivel înalt, foşti şi chiar actuali campioni naţionali la GO. Evident, cum şi juniorii au drept de participare la seniori, se anunţa o serie de partide interesante. Totuşi, campionatul de GO rapid pare cel mai imprevizibil ca desfăşurare...


4. Ce vă propuneţi din punct de vedere competiţional?
   
Ca şi până acum, dorinţa noastră este să oferim un cadru competiţional cât mai divers pentru a menţine viu interesul pentru Go, şi a putea astfel atrage cât mai mulţi copii să înveţe acest joc util unei dezvoltari intelectuale armonioase. Parte a acestei dorinţe este de a se atinge o masă critică de cunoscători din care sa se ridice voluntari dispuşi să promoveze mai departe acest sport al minţii. Trebuie menţionat că tot efortul făcut este voluntar de către cei mai pasionaţi dintre pasionaţi.

5. Aveţi sprijinul autorităţilor locale în desfăşurarea competiţiilor?
   
Da, în limita posibilităţilor ne-au acordat sprijin, şi pot da exemple... Evident, întotdeauna este şi loc pentru mai mult... De exemplu, actualul campionat judeţean de GO este sprijinit pentru grupele de juniori de DSJ Brăila, care va oferi premiile pentru cele 2 grupe de copii, care se vor juca în 13 nov (Şcoala 31 Brăila, grupa sub 16 ani) şi 20 nov (Liceul de Artă Brăila, grupa sub 12 ani). Atât s-a putut anul acesta...

6. Unde vă pot contacta iubitorii Go-ului ?
   
Cei ce nu activează deja într-un club şi doresc să găsească parteneri de joc, sau să înveţe noi si noi tactici si strategii, sau chiar să intre în circuitul competiţional pot scrie pe adresa agobraila@gmail.com, şi vor fi îndrumaţi către un club sau şcoală unde există întilniri regulate, şi care este mai apropiată de zona de reşedinţă.
Iar pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi şi evenimente în cadrul asociaţiei se poate urmări situl asociatiei, prin adaugare a acestuia la homepage/pagina de start, sau prin rss, Altă opţiune este înscrierea la newsletter: http://groups.google.com/group/brailago

7. Un mesaj pentru braileni ?
   
Un mesaj nu doar pentru brăileni, dar pentru toţi cei ce au copii, este să îi atragă către sport. Orice sport este folositor, fie el fotbal, tenis de câmp sau de masă, sau sport al minţii, şah, Go sau alte jocuri logice. Nu oricine are înclinatie către Go, şi dacă îl pasionează şahul, atunci să aprofundeze şahul. Dar din experienţa de peste două decenii pot spune că puţini sunt cei ce cunosc ambele jocuri, şi au decis să rămână la şah. Iniţial jucătorii de Go au fost recrutaţi din rândul şahiştilor, care după ce au dat de gustul Go-ului, nu au mai renunţat la el, şi şahul a rămas undeva în amintire.
Şi în final, dacă vă plac deliciile intelectuale, invăţati regulile si bazele Go-ului, şi mai vorbim după aceea.

Sursa foto : www.desprego.ro

 

Autor Mihai Vintilă 11 Noiembrie 2010, 00:26 Interviu
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii