Gabriela POPA - Festivalul concurs-național Izvorul talentelor își dorește descoperirea și promovarea talentelor în domeniul muzicii

De Mihai Vintilă 29 Ianuarie 2024, 10:47 Interviu

Izvorul talentelor

Interviu cu Gabriela POPA, organizatorul Festivalului concurs-național “Izvorul talentelor” 2024.

Dați-ne mai multe informații despre Festivalul Național “Izvorul talentelor”.

Festivalul concurs-național “Izvorul talentelor”, aflat la prima ediție, își dorește descoperirea și promovarea talentelor în domeniul muzicii, mai bine spus a celor care cântă cu vocea, la instrument dar și promovarea cântecului și jocului tradițional românesc, prin prezența ansamblurilor de cântece și jocuri și ansamblurilor de datini și obiceiuri.
Festivalul este structurat pe două zile, prima zi, 13 aprilie este dedicată “interpretării”adică soliștilor vocali individuali, grupurilor vocale și a instrumentelor. Cea de-a doua zi, 14 aprilie, este dedicată cântecului, jocului tradițional românesc și a obiceiurilor populare. În cadrul acestui festival există o secțiune specială dedicată Diasporei în care se pot înscrie soliști de diverse vârste iar câștigătorul trofeului la acestă secțiune va primi două invitații la alte evenimente organizate de noi în acest an. În ambele zile de festival, în pauza de jurizare, vor fi recitaluri atât din partea membrilor juriului cât și din partea unor invitați surpriză, vechi colaboratori ai mei, atât ansambluri cât și soliști.
Așa cum este precizat și în regulamentul acestui festival există și o taxă de înscriere. Faptul că acest regulament a fost deja publicat pe site-urile de profil cred eu că îi confirmă valoarea festivalului.

De ce Râmnicu Sărat?

Am ales municipiul Râmnicu Sărat din mai multe motive: în primul rând este situat la intersecția a două provincii, Muntenia și Moldova, astfel încât este foarte ușor să se ajungă aici și pentru concurenții din zona Moldovei dar și din zona Munteniei, chiar și Ardeal, inclusiv București. Un alt motiv pentru care am ales Râmnicu Sărat este că la Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”este o sală modernă, mare, demnă de un festival ca acesta. Pe această cale vreau să-i mulțumesc doamnei manager Raffaella Predonescu pentru că a dat curs invitației noastre și a acceptat ca, timp de două zile, “Izvorul talentelor” să-și reverse talentele la Râmnicul sărat.

Gabriela Popa

Am văzut că aveți un juriu specializat. Puteți să ne dați câteva nume?

Da, așa este, am ales “pe sprânceană” juriul care va fi prezent la festival. Președintele juriului este binecunoscutul maestru coregraf Marin Barbu, președintele Asociației Coregrafilor din România, om de televiziune, iubit de copii și de adulți deopotrivă, un profesionist în adevăratul sens al cuvântului. De asemenea, în juriu se află îndrăgitul solist de muzică populară Grigore Gherman, la fel de iubit de copii și foarte îndrăgit în lumea festivalurilor și a artiștilor. Un alt jurat este Ana Maria Botezatu, solistă de muzică populară din jud. Vrancea, etnomuzicolog, profesor de muzică, care este și director al Festivalului.La masa juriului se va afla Dya, o îndrăgită solistă de muzică pop dance și R&B care vine tocmai de la Vatra Dornei și are un palmares foarte bogat în lumea muzicală. De asemenea, tot în juriu va fi și Lorena Oltean, de loc din Vaslui, rapsod popular, iubitor și promotor al cântecului și portului tradițional romanesc, realizator de emisiuni la radio Antena satelor. Un alt jurat extrem de important va fi col. Florian Mihai, dirijor, profesor de muzică și instrument, textier, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.Nu în ultimul rând, la masa juriului, se va afla și domnul Alexandru Neacșu care vine special de la Roma, Italia, pentru acest eveniment. Domnia sa, pe lângă trofeul cel mare pe care îl va oferi la secțiunea Soliști, își va alege și potențiali participanți la evenimentele culturale pe care le organizează în Italia.

Credeți că acest festival va descoperi așa cum sperați noi talente?

Cu siguranță acest festival va descoperi noi talente pentru că, așa cum scrie și în regulament, vârsta minimă de participare este 7 ani, vârsta maximă este până la 70 de ani, deci și persoane adulte care doresc să participe la eveniment și au talent în interpretare se pot înscrie, atât la secțiunea de soliști vocali cât și la secțiunea de instrument sau grupuri vocale. În ceea ce privește ansamblurile folclorice, așteptăm la festival și ansambluri cu care noi colaborăm frecvent la evenimentele noastre dar și ansambluri pe care nu le-am văzut până acum dar sperăm să le descoperim și să le promovăm așa cum trebuie.

E usor să organizați un astfel de festival?

Nu este ușor deloc să organizezi un asemenea festival dar eu am experiență și, înainte de toate, pun suflet. Sunt perfecționistă și îmi place ca fiecare eveniment pe care îl organizez să fie la un anumit standard conform cu experiența pe care am dobândit-o în ani de zile. Tocmai de aceea, fiind și primul eveniment pe care îl organizez cu taxă, mi-am dorit să aduc în fața participanților un juriu select iar la final, după terminarea acestui festival, să plece toată lumea mulțumită și să avem solicitări și pentru organizarea celei de-a doua ediții. Pentru că nu este ușor să lucrez de una singură la un asemenea eveniment, mi-am ales parteneri de încredere care vor fi alături de mine și mă vor susține organizare astfel încât totul să se desfășoare ca la carte. Și, împreună cu co-prezentatorul meu, îndrăgitul solist din Brăila, Cornel Ciubotaru, sperăm să creem momente de neuitat la Râmnicu Sărat.

Puteți să ne spuneți câteva informații despre premii?

Așa cum am spus deja, trofeul la secțiunea “soliști” va fi oferit de către domnul Alexandru Neacsu, președintele Asociației Culturale “Ulpia Traiana Romana” din Roma, Italia și constă în suma de 200 € împreună cu invitația de a participa la ziua universală IEI românești, eveniment pe care dumnealui îl va organiza în luna Iunie la Roma. Cât privește trofeul la secțiunea “ansambluri”, acesta va avea o valoare de 1000 RON și vine însoțit de invitația de a participa la evenimentele organizate în acest an de noi.

Ce alte proiecte de viitor aveți?

Proiecte de viitor sunt multe. Până la festivalul meu voi participa la finele lunii martie, în calitate de jurat la secțiunea de muzică populară, la un mare festival care se organizează timp de trei zile la Vatra Dornei. De asemenea, după sfintele sărbători Pascale vom începe, ușor- ușor, evenimentele dedicate zilelor de comună. Anul acesta voi participa, pentru al doilea an consecutiv, în calitate de ambasador cultural al Brăilei, la Festivalul Național “Regina Sânzienelor” din Bucovina și voi avea un material în cartea “Omul și alte leacuri - vindecări ce au schimbat destine prin veacuri” editată de domnul Dumitru Parasca și Asociația “Regatul Sânzienelor”. Mai am în plan organizarea câtorva evenimente dincolo de granițele țării și, cine știe ce surprize ne mai rezerva viitorul?!

Cum sperați să fie reprezentată Brăila?

O întrebare foarte bună și vă mulțumesc pentru că ați adus în discuție reprezentarea Brăilei. Eu îi aștept pe toți prietenii mei din Brăila pe care i-am promovat de-a lungul timpului în diverse tipuri de evenimente la acest festival grandios.

Am remarcat că aveți taxele de înscriere foarte mici comparativ cu alte festivaluri similare. De ce?

Așa este, ați remarcat foarte bine. Am ales să pun taxe mai mici decât ceea ce este pe piață pentru că m-am gândit la eforturile pe care părinții le fac pentru a susține copiii talentați. Cu cât un concurent se înscrie la mai multe categorii, cu atât taxa scade.

O ultimă remarcă pentru cititorii infoEST.

Mulțumesc portalului online de știri INFOEST pentru că, de-a lungul timpului, mi-a promovat evenimentele pe care le-am organizat, mulțumesc cititorilor dvs pentru faptul că au lecturat diversele materiale pe care le-ați publicat aici de-a lungul timpului iar publicului dumneavoastră îi doresc să continue să vă citească, să prețuiască tradițiile satului romanesc și să se bucure de alături de noi, prin prezență fizică, la festival.

a consemnat Mihai Vintila

 

Autor Mihai Vintilă 29 Ianuarie 2024, 10:47 Interviu
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii