Biblioteca este a doua mea casa si m-am atasat enorm de lumea cartilor- recunoaste Mihaela Coman, bibliotecar la Biblioteca din comuna Romanu

De Gabriela Popa 09 Ianuarie 2012, 17:24 InfoZone
Marii filosofi au spus dintotdeaua ca principala hrana spirituala a sufletului sunt cartile. Din pacate, în ziua de astazi, putini mai înteleg rolul filelor de carte si a cititului când este foarte simplu sa dea un simplu click si o descopera pe internet. Mihaela Coman, bibliotecar la Biblioteca Comunala Romanu a înteles ca trebuie sa educe copiii care trec pragul biblitecii în acest fel si de aceea îi îndruma spre lectura cu toata pasiunea pe care o are pentru lumea cartilor

Fiecare carte are valoarea ei

În anul 1996, Biblioteca Comunala Romanu a ramas fara bibliotecar. A fost scos postul la concurs si, printre cele sapte candidate, a fost si Mihaela Coman. Chiar daca domeniul în care lucrase nu avea tangenta cu lumea cartilor, adica zootehnia, domnia sa a învatat biblioteconomie si a câstigat.“Biblioteca reprezinta a doua mea casa. Daca as putea, as sta tot timpul aici. Iubesc cartile, lumea lor, m-am atasat enorm de ele. Dupa ce s-a desfiintat CAP-ul, în 1996, s-a ivit ocazia de a ocupa acest post, am concurat cu alte sapte fete, am învatat si am reusit. Când am venit aici, am gasit un maldar de carti si nu stiam ce sa fac. Dar, am învatat de la colegii din alte comune, m-am mai sfatuit si cu colegii de la Biblioteca Judeteana Braila si am reusit sa asez totul într-o ordine fireasca”, spune Mihaela Coman.
Cea mai valoroasa carte din biblioteca comunala Romanu este, în opinia bibliotecarei Coman, ”Viata lui Mihai Eminescu” de George Calinescu. “De fapt, toate cartile sunt valoroase, fiecare cu valoarea ei. Trebuie sa le citesti si sa patrunzi în esenta lor”, a precizat sursa citata.

“Cartea trebuie citita ca sa i se înteleaga mai bine mesajul”

Cum îi atrage pe copiii sa citeasca cartile din biblioteca? Simplu! Doamna Coman le spune, pe scurt, povestea cartii pe care copiii vor s-o citeasca si asa îi determina sa o ia acasa. În schimb, cei mari “trebuie sa fie constienti ca o carte e bine sa fie citita asa cum este ea si nu pe internet deoarece îi înteleg mai bine mesajul. Ei trebuie sa vina formati de profesorii de la scoala pentru lectura. Am si copii care vin sa citeasca diverse carti de stiinta. Fiecare cu pasiunea lui”.
În ceea ce priveste activitatile pe care bibliotecara le desfasoara cu copiii, ele sunt cât se poate de diverse. « Eu am un program al Bibliotecii dar pe lânga el, mai facem si alte activitati de moment, cum ar fi obieciurile traditionale. De asemenea, an de an organizez cu copiii o activitate de confectionare a martisoarelor care este apreciata si de colegii de la Biblioteca Judeteana. În general, încerc sa diversific activitatile. Vin mamici mai tinere si îmi multumesc pentru ca le învat pe fetitele lor sa croseteze sau sa faca diverse alte lucruri practice”, explica bibliotecara din comuna Romanu.
Sursa citata a mai spus ca, de regula, la marile sarbatori, în organizarea activitatilor se implica toata suflarea satului, alaturi de parintele Mircea Ciubotaru si directorul scolii Georgiana Ioan, relatia de colaborare cu aceste institutii fiind deosebit de buna.

Si Centru Biblionet e la mare cautare !

Biblioteca din comuna Romanu dispune de un fond de carte de 8.600 de exemplare. În aceeasi incinta functioneaza si centrul Biblionet unde exista cinci calculatoare, unul dintre ele fiind cumparat de Primarie, conectate la internet. Copii pot veni zilnic, câte o ora, si, supravegheati de doamna bibliotecara Coman sa navigheze în spatiul virtual.
« Copiii vin la biblioteca si mai mult acum, de când s-a înfiintat Centrul Biblionet. Cred ca totul s-a schimbat de când cu aparitia acestor calculatoare. De asemenea, avem si un videoproiector dat de Biblioteca Judeteana Braila pe care îl folosim la diverse activitati pe care le organizam. Multumim si profesorilor ca îi trimit sa faca referate dar îi si învata ca trebuie sa citeasca, cu adevarat, o carte”, spune Mihaela Coman.

Ansamblu “Romanita”- o idee de succes

Si, pentru ca traditiile loclului trebuie sa fie duse duse mai departe, în comuna Romanu a luat nastere si un ansamblu de dansuri populare “Romanita” care, de la înfiintare si pâna acum a luat premii peste premii la diverse concursuri judetene si interjudetene.
“Ideea înfiintarii acestui ansamblu a luat nastere în noiembrie 2010 cu prilejul Hramului Bisericii noastre “Sfintii Arhangheli”.


Parintele nostru, Mircea Ciubotariu a mobilizat întreaga comunitate si a venit cu ideea ca ar fi bine si noi sa facem ceva mai amplu cu ocazia hramului dar sa avem si propria formatie de dansuri, asa cum au cei de la Gemenele, care sa cânte si sa danseze. Pentru început am pornit cu 12 copii, acum ei sunt 18 dar vrem sa ne extindem pentru ca trebuie sa avem rezerve, si sa îi învatam si pe cei mici. Ei danseaza sârbe, hore, diverse dansuri specifice, sub îndrumarea doamnei instructor Cleopatra Chihai care cauta sa identifice traditia locului si sa adapteze. Domnul primar a fost de acord si ne-a încurajat sa ne apucam de treaba”, a mai precizat Mihaela Coman.

Mini muzeu  traditional “Casa taranului”

O alta activitate în care bibliotecara Mihaela Coman s-a implicat cu sufletul este amenajarea “Casei taranului”. Pentru asta, a mers din casa în casa si a vorbit cu femeile în vârsta sa le convinga sa doneze o serie de produse traditionale. “Am adunat prosoape de in, din borangic, camasi, cearceafuri, fete de perna, camasi mari care se dadeau mirelui si miresei la nunta, costume nationale, cuverturi, paturi, lazi de zestre, am chiar si un razboi de tesut, sucitor, ulcior de apa, etc. Toate lucrurile au peste o suta de ani. Vreau sa le asez într-o camera speciala si sa deschidem acest mini-muzeu pentru vizitare celor care ne calca pragul”, a mai spus bibliotecara din Romanu.

“Cartea este....”

Si, pentru ca am pornit de la lumea cartilor, vom încheia incursiunea noastra la Biblioteca Comunala din Romanu tot în acelasi mod. Mihaela Coman ne-a spus cu tot sufletul ca daca ar fi sa dea o definitie cartii aceea ar fi: “un cumul de cuvinte pe care, daca le asezi asa cum trebuie, le întelegi. Daca nu stii sa le asezi. nu ai cum sî întelegi esenta lor”.

 

Autor Gabriela Popa 09 Ianuarie 2012, 17:24 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

decathlon.ro

Publicitate