Sloiurile de gheaţă cresc nivelul Dunării; debit sub media multianuală a lunii martie

De AGERPRES 06 Martie 2012, 14:01 In Obiectiv Braila
Nivelurile râurilor vor fi, în general, staţionare, în timp ce debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creştere iar cea mai mare mare problemă o constituie, în continuare, aglomerările de gheaţă, se arată în raportul hidrologic publicat, marţi, de Administraţia Naţională 'Apele Române' (ANAR).

În ceea ce priveşte Dunărea, debitul fluviului pe secţiunea Baziaş va fi în creştere, până la 5.700 mc/s, dar sub media multianuală a lunii martie, respectiv de 6.700 mc/s, la fel şi în aval de Porţile de Fier, pe sectorul Gruia-Hârşova. Totodată, pe sectorul Brăila-Tulcea, cotelor apelor Dunării vor fi în scădere.

Problema sloiurilor de gheaţă rămâne de actualitate, hidrologii estimând că acestea, existente în aval de Cernavodă, se vor menţine fără modificări importante. De asemenea, debitul Dunării se va situa peste cota de atenţie pe s.h.Isaccea din cauza aglomerărilor de sloiuri.

În sectorul Ceatal Ismail-Tulcea şi în Delta Dunării curgerile de sloiuri acoperă între 10 şi 80% din suprafaţa apei. Debitele se situează peste cota de atenţie în zona s.h.Isaccea (320+21) - judeţul Tulcea, din cauza aglomerărilor de sloiuri.

Potrivit ANAR, debitele râurilor vor fi, în general, staţionare, cu excepţia cursului Vedei, cursurile inferioare ale Barcăului, Crişului Alb, Ialomiţei şi râurile din bazinul inferior al Argeşului, unde vor fi în creştere din cauza topirii zăpezii şi propagării.

Pe râurile din bazinele hidrografice Someş, Crasna, Crişul Repede, Crişul Negru, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, cursurile superioare şi mijlocii ale râurilor Barcău şi Crişul Alb debitele vor fi în scădere.

Totodată, formaţiunile de gheaţă vor fi în uşoară intensificare, în următoarele 24 de ore, pe râurile din nordul, centrul şi estul ţării, şi se vor menţine fără modificări importante pe celelalte râuri.

În plus, se va menţine zăporul/aglomerările de gheţuri, n.r./format anterior pe râul Bistriţa la s.h. Frumosu şi podul de gheaţă cu îngrămădiri pe Someş la s.h. Răstoci.

Pe sectorul amonte de acumularea Izvorul Muntelui se vor menţine aglomerările de gheţuri cu grosimi între 0,2 şi 1,5 metri, iar nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atenţie.


 

Autor AGERPRES 06 Martie 2012, 14:01 In Obiectiv Braila
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate