DNA | A trimis in judecată pe ION-COZMA MARIANA fosta șefă a Finanțelor Publice din Galați

De Comunicat 25 August 2020, 20:35 Galati

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

ION-COZMA MARIANA, la data faptei şef Serviciu Inspecţie Fiscală din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, GRIGORESCU ROXANA-CRISTINA, la data faptei inspector principal la Serviciul anterior menţionat, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită,

Persoana fizică, reprezentant al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi evaziune fiscală în formă continuată,

Două persoane fizice, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În calitate de şef al Serviciului de Inspecţie din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Galaţi, inculpata Ion-Cozma Mariana ar fi pretins şi ar fi primit de la reprezentantul de fapt al unor societăţi comerciale, prin intermediar, sumele de 4.500 lei şi 2.900 lei, în anii 2013, respectiv 2014, pentru ca în schimb să favorizeze două societăţi comerciale, cu ocazia unor controale inopinate.

Într-una din cele două situaţii, pretinderea şi primirea s-a făcut şi cu ajutorul inculpatei Grigorescu Roxana-Cristina (subordonata primei menţionate).

Concret, sumele de bani ar fi fost primite sub aparenţa a două contracte de acordare de burse private ce figurează a fi încheiate între cele două societăţi comerciale şi o persoană din familia inculpatei Ion-Cozma Mariana, pentru ca în schimb aceasta să avizeze actele de control ale societăţilor respective, din care să fie trecute cu vederea unele nereguli constatate.

Independent de faptele descrise anterior, reprezentantul societăţilor comerciale ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a uneia dintre societăţile pe care le controla, cu ajutorul altor două persoane, achiziţii nereale de bunuri (cereale şi îngrăşăminte chimice), respectiv ar fi declarat fiscal achiziţii nereale, pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale în sumă totală de 484.362 lei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 484.362 lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

 

 

Autor Comunicat 25 August 2020, 20:35 Galati
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii