Campania de informare antiinfracţională şi antivictimală adresată elevilor de la Şcoala cu clasele I-VIII „Nedelcu Chercea”

De Mihai Vintilă 13 Mai 2010, 00:00 Fapt divers
Începând cu data de 3 mai 2010, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a iniţiat prin Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Poliţia de Proximitate, în parteneriat cu Şcoala „Nedelcu Chercea”, o campanie adresată elevilor care frecventează această unitate de învăţământ.
Pe parcursul a 8 săptămâni, la orele de dirigenţie, poliţiştii vor fi alături de elevi pentru a le cunoaşte problemele şi pentru a găsi împreună cu copiii soluţii la diferite situaţii în care aceştia au nevoie de sprijin.
Prima întâlnire a avut loc cu elevii clasei a V-a, iar a doua cu elevii claselor a VI-a, pe parcursul cărora poliţiştii de la Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii le-au explicat copiilor de ce este important ca oamenii să respecte legile. Pornind de la faptul că până şi într-un simplu joc este necesar să fie respectate nişte reguli, copiii au înţeles de ce în orice societate există legi şi reguli de conduită care trebuie respectate.
Poliţiştii au dezbătut cu copiii o serie de aspecte referitoare la conduita civilizată la şcoală şi pe stradă. Elevii au aflat care sunt atribuţiile poliţiştilor şi când aceştia pot interveni pentru a rezolva o situaţie, explicându-le că aplicarea de sancţiuni vizează numai persoanele care încalcă legile, iar cetăţenii trebuie să sprijine activitatea poliţiei. Există situaţii când copiii, datorită caracteristicilor specifice vârstei, sunt vulnerabili în faţa infractorilor, motiv pentru care poliţiştii i-au învăţat ce trebuie să facă atunci când sunt pe cale să devină victime ale persoanelor răuvoitoare. Totodată elevii au aflat că, dacă au o problemă pe care nu o pot rezolva singuri, trebuie să ceară ajutorul părinţilor, profesorilor, consilierilor şcolari şi chiar poliţistului de proximitate. Copiii au ridicat diverse probleme despre care, fie au auzit, fie s-au confruntat în mod direct. Fiecare situaţie a fost analizată şi clarificată împreună cu poliţiştii. Aceştia au adus în discuţie influenţa pe care o are anturajul la vârsta adolescenţei şi importanţa care trebuie acordată alegerii grupului de prieteni.
Asocierea cu persoane care au abandonat şcoala, care nu au o conduită adecvată sau care încalcă legile reprezintă factori de risc care pot influenţa în mod negativ dezvoltarea şi integrarea socială a adolescenţilor. Într-un astfel de anturaj apare tentaţia fumatului primei ţigări, gustării primului pahar cu alcool sau a încercării consumului de substanţe interzise de lege, cum sunt plantele etnobotanice, şi reprezintă o provocare căreia copiii îi pot cădea în capcană, de cele mai multe ori din cauza unei informări deficitare cu privire la efectele negative ale acestor substanţe.
Poliţiştii de la Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi de la Poliţia de Proximitate vor continua întâlnirile cu elevii până la finalizarea anului şcolar.(IJP Braila)

 

Autor Mihai Vintilă 13 Mai 2010, 00:00 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate