Durban: 190 de state cauta solutii împotriva încalzirii globale

De AGERPRES 28 Noiembrie 2011, 16:31 Externe
La Durban (Africa de Sud), oras situat în extremitatea sudica a continentului african vizat în mod special de schimbarile climatice, 190 de state se reunesc începând de luni pâna pe 9 decembrie pentru a gasi modalitati de combatere a fenomenului încalzirii globale si pentru a se pregati în fata efectelor acesteia, relateaza France Presse.

Viitorul protocolului de la Kyoto, singurul acord international care impune statelor industrializate obiective precise de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, urmeaza sa fie subiectul cheie al dezbaterilor, alaturi de alte probleme precum finantarea de care ar putea beneficia statele cele mai vulberabile.

Statele în curs de dezvoltare sustinute de numeroase asociatii si organizatii non-guvernamentale solicita ca tarile dezvoltate sa-si prelungeasca angajamentele dincolo de perioada initiala care expira în anul 2012. Dar putine dintre aceste state dezvoltate, cu exceptia celor din Uniunea Europeana, se declara dispuse sa prelungeasca existenta unui acord care acopera în prezent mai putin de 30% din emisiile globale si care nu se aplica Chinei si SUA, cei mai mari emitatori de CO2, aceste doua state fiind responsabile împreuna de 40% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel global.

Dar SUA nu lasa sa se întrevada sperante în directia unui angajament concret din partea lor. 'Am lucrat în mod constructiv cu chinezii', a declarat recent Todd Stern, emisarul american pentru probleme climatice. Dar, fiind vorba despre un acord constrângator, 'nu îl vom accepta decât daca toate statele se vor angaja în mod egal', a mai spus el.

La rândul lor,Japonia, Rusia si Canada au declarat deja ca nu vor mai accepta un acord pe care îl refuza SUA si care nu se aplica Indiei si Chinei.

Dincolo de protocolul de la Kyoto, europenii doresc ca la Durban sa se puna bazele viitorului cadru juridic care sa implice toate statele lumii. Uniunea Europeana a anuntat si ea ca va refuza sa-si asume noi angajamente în cadrul unui posibil protocol Kyoto2 daca SUA, China si ceilalti mari poluatori nu vor proceda în mod similar.

Astfel, rolul marilor state emergente, precum India si China, dar si al SUA, paralizate de situatia lor politica interna în contextul alegerilor prezidentiale de anul viitor, va fi decisiv pentru ca aceasta conferinta, desfasurata sub egida ONU, sa nu se transforme într-un esec, cum a fost cazul celei de la Copenhaga din anul 2009.

Acest obiectiv este cu atât mai dificil de realizat cu cât tinta mentinerii nivelului cresterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius, adoptat anul trecut la Cancun (Mexic), pare tot mai greu de atins având în vedere emisiile record de CO2 din prezent.

Avem o singura casa si, indiferent ca sunteti bogati sau saraci, este singura voastra casa, a spus duminica Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru pace în anul 1984.

O miscare de tipul 'Occupy', inspirata din 'Occupy Wall Street', este prevazuta sa se desfasoare luni în apropierea locului desfasurarii conferintei, organizatorii acesteia cerând statelor participante sa adopte 'solutii echitabile împotriva schimbarilor climatice'.

 

Autor AGERPRES 28 Noiembrie 2011, 16:31 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii