Călătoria mea multiculturală, proiect national lansat de Ziua Internațională a Limbii Materne
Proiectul se incheie in luna mai 2014, cu ocazia sarbatoririi Zilei Europei. Proiectul se adreseaza elevilor și cadrele didactice din invățământul primar și gimnazial si isi propune să
pună în valoare limba, cultura, istoria, tradițiile și obiceiurile minorităților naționale din România prin metode nonformale, în contextul sistemului de învățământ românesc și al politicii de multilingvism a UE.
Detalii in comunicatul Centrului de informare Europe Direct Braila:
La iniţiativa Direcţiei Generale „Învăţământ în Limbile Minorităţilor Naționale” din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a fost lansat proiectului naţional intitulat „Călătoria mea multiculturală”. Proiectul este destinat elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, precum şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar.
Evenimentul a marcat sărbătorirea Zilei Internaţionale a Limbii Materne - 21 februarie - şi s-a desfăşurat în Bucureşti, la sediul Uniunii Elene din România.
Programul iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale – Direcţia Generală „Învăţământ în Limbile Minorităţilor Naţionale” se va încheia în luna mai, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei. Acesta își propune să pună în valoare limba, cultura, istoria, tradițiile și obiceiurile minorităților naționale din România prin metode nonformale, în contextul sistemului de învățământ românesc și al politicii de multilingvism a UE.
Grup ţintă:
- Elevi din învăţământul primar şi gimnazial
- Cadre didactice din învăţământul preuniversitar
Perioadă de desfăşurare:
- Dată începere - 1 februarie 2014
- Dată încheiere - 31 mai 2014
Obiective:
Obiectiv general
Promovarea limbii, culturii, istoriei, tradiţiilor, obiceiurilor în contextul sistemului de învăţământ românesc şi a multilingvismului, prin care să se reflecte diversitatea culturală şi lingvistică, raportată la cadrul general al tratatelor UE şi la promovarea educaţiei transdisciplinare.
Obiective specifice:
- Îmbunătăţirea competenţelor de comunicare ale elevilor în limbă maternă.
- Dobândirea de noi cunoştinţe de comunicare într-o altă limbă decât cea maternă, pentru elevii din clasele cu limba de predare română.
- Dezvoltarea competenţelor sociale şi motivaţionale ale elevilor prin artă, poveste şi joc.
- Dezvoltarea competenţelor transdisciplinare.
- Îmbunătăţirea competenţelor de comunicare ale cadrelor didactice.
Unităţile de învăţământ sunt invitate să participe pe diferite niveluri de învăţământ şi categorii de vârstă: primar şi gimnazial la activităţi practic cu temele Cunoaşte-mă pe mine! şi/sau Micii exploratori! în care elevii aparţinând minorităţilor naţionale dintr-o unitate de învăţământ, prin diverse mijloace şi metode vor face cunoscută limba, cultura, tradiţiile, obiceiurile minorităţii din care provin şi/sau vor experimenta şi explica din punct de vedere ştiinţific, fenomene din natură.
Activităţile propuse pentru nivelul primar vor avea ca timp de desfăşurare maxim 60 de minute iar cele de la nivelul gimnazial maxim 100 de minute. În fiecare activitate vor fi cuprinşi minimum 10 elevi (indiferent de nivelul de învăţământ) şi minimum o (una) minoritate.
Activităţile se vor desfăşura în mediu formal/nonformal, în limba maternă şi/sau română. Fiecare activitate va avea un mesaj (reprezentat prin desen, exprimat prin cuvinte, afiş, o scenetă cu conţinut de educaţie ecologică/educaţie multiculturală (max. 7 minute), etc.) în concordanţă cu tema aleasă şi se va finaliza cu o broşură/pliant bilingvă/trilingvă (după caz), care va cuprinde cuvinte, expresii, ilustrate (max. 20) conform tematicii alese.
Unităţile de învăţământ care doresc să participe vor completa formularul de înregistrare şi îl vor trimite, electronic, la Colegiul Tehnic ”Traian” Bucureşti, Str. Luigi Galvani nr. 20, tel. 0212106598, fax.0212109076, sector 2. Persoana de contact: Rădulescu Robert, e-mail: cttraian.bucuresti@yahoo.com , până la data de 01 martie 2014.
Activităţile înscrise în formularul de înregistrare se vor derula în perioada 01 martie 2014 – 15 aprilie 2014. În cadrul fiecărei unităţi de învăţământ, activitatea realizată va fi diseminată la nivel local.
La finalul activităţilor, coordonatorul va transmite electronic:
- descrierea activităţii desfăşurate (maxim o pagină, Times New Roman, 12, spaţiere un rând,conţinând şi mesajul acesteia )
- prezentare Power Point (max 15 slide-uri care să conţină şi imagini din timpul activităţii)
- broşură/pliant bilingvă/trilingvă (scanată) la Colegiul Tehnic ”Traian” Bucureşti, Str. Luigi Galvani nr. 20, tel. 0212106598, fax.0212109076, sector 2. Persoana de contact: Rădulescu Robert, e-mail: cttraian.bucuresti@yahoo.com, până la data de 25 aprilie 2014.
Materialele trimise de şcolile participante vor fi jurizate în baza criteriilor de evaluare stabilite, de către o Comisie formată din:
- inspectorii de specialitate de la Direcţia Generală Învăţământ în Limbile Minorităţilor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale
- reprezentanţi ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice
Scrie un comentariu
Comentarii
Vezi toate comentariile
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu