Au fost desemnate primele situri care vor purta marca patrimoniului european

De Alexandrina Iordache 01 Decembrie 2013, 13:29 Euro
Primele situri care vor primi noua Marca a Patrimoniului European (MPE) au fost desemnate joi, 28 noiembrie 2013, de juriul independent instituit de Comisia Europeana. În temeiul deciziei de instituire a marcii si conform criteriilor sale, cinci state membre ale UE (Austria, Estonia, Danemarca, Luxemburg si Olanda) au fost alese în 2013 pentru a nominaliza situri.

Ele au propus acordarea marcii unui numar total de noua situri. Un juriu european format din 13 experti culturali independenti a evaluat apoi candidaturile pe baza criteriilor convenite, dintre care le amintim pe cele mai importante: semnificatia europeana a sitului, activitatile propuse pentru punerea ei în valoare si gestionarea eficienta a sitului pentru a atrage interesul publicului.

Cele patru situri desemnate pentru a primi noua Marca a Patrimoniului European (MPE) sunt:

- Parcul arheologic Carnuntum, cartier al unui oras roman, reconstruit în Bad Deutsch-Altenburg, Austria;
- Casa medievala a breslelor din Tallinn, Estonia;
- Palatul Pacii din Haga, care împlineste 100 de ani;
- Lagarul Westerbork, un lagar nazist de tranzit aflat de asemenea
în Olanda, la Hooghalen.

România face parte dintre cele 18 state membre UE (alaturi de Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Fran?a, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania) care vor putea nominaliza situri în 2014.

Marca are ca scop aducerea în atentie a unor situri care au jucat un rol important în istoria, cultura si dezvoltarea Uniunii Europene, precum si sublinierea dimensiunii lor europene, prin activitati de informare si de educare. Obiectivul final al MPE este consolidarea sentimentului de apartenenta al cetatenilor la Uniunea Europeana. Comisia va publica lista oficiala a siturilor în ianuarie 2014.
   
Androulla Vassiliou, comisar european pentru cultura, a declarat: „Doresc sa felicit primele situri care primesc noua Marca a Patrimoniului European. Cred ca aceasta initiativa are potentialul de a fi unul dintre programele cele mai de succes si mai populare organizate de Uniunea Europeana. Ea are un puternic caracter educational, în special pentru tineri, care vor putea dobândi o mai buna întelegere a istoriei Uniunii Europene, prin asocierea acesteia cu situri simbolice. Asteptam cu nerabdare sa primim si alte candidaturi remarcabile în anii urmatori.”


Alte 18 state membre (Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia si Spania) vor putea nominaliza situri în 2014. Suedia, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda si Croatia nu participa deocamdata, dar se vor putea alatura initiativei la o data ulterioara, daca doresc acest lucru.
Sursa: Comisia europeana

 

Autor Alexandrina Iordache 01 Decembrie 2013, 13:29 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii