Alinierea site-urilor ce comercializeaza continut digital la normele UE

De Alexandrina Iordache 15 Octombrie 2013, 07:15 Euro
116 site-uri care comercializeaza jocuri digitale, carti, materiale video si muzica au fost aliniate la legislatia UE privind protectia consumatorilor datorita actiunii comune întreprinse de statele membre ale UE si Comisia Europeana.

Aceasta protectie ameliorata este rezultatul asa-numitei „verificari minutioase” - o examinare la nivelul întregii UE a paginilor de internet, cu scopul identificarii situatiilor de încalcare a legislatiei privind protectia consumatorilor si al asigurarii respectarii ulterioare a acestei
legislatii.

Verificarea paginilor de internet care vând continut digital a avut loc în vara anului 2012. Autoritatile nationale au verificat, în total, 330 de pagini de internet care acopera o mare parte a pietei.

O investigatie detaliata efectuata de catre autoritatile nationale a constatat existenta unui numar total de 172 de pagini de internet care nu erau în conformitate cu legislatia UE de protectie a consumatorilor.

Acestea au contactat societatile în cauza în vederea adaptarii acestor pagini de internet la cerinte.

Pâna în prezent 116 pagini au fost corectate. 49 de pagini de internet fac obiectul unor proceduri ulterioare; în 5 cazuri, încalcarile au fost minore si nu au fost sanctionate de catre statele membre, în timp ce 2 pagini de internet s-au desfiintat.

Paginile de internet au fost verificate pentru a stabili daca informatiile privind principalele caracteristici ale produselor sunt usor accesibile si nu sunt „scrise cu litere mici”; daca paginile de internet au furnizat adrese de e-mail la care pot fi adresate întrebari sau plângeri; precum si, pentru a vedea daca paginile de internet includ termeni si conditii echitabile.
Ca urmare a acestei interventii din partea autoritatilor de aplicare a legii în statele membre ale UE, 80% din cele 330 de pagini sunt, în prezent, în conformitate cu legislatia UE de protectie a consumatorilor.

Din România au fost verificate, în 2012, 10 pagini de internet, dintre care 5 erau conforme cu normele UE. La a doua verificare, ce a avut loc în octombrie 2013, din cele 10 pagini, doar una a facut obiectul unor verificari ulterioare, restul find considerate conforme cu normele.

Principalele probleme constatate au fost urmatoarele:

- clauze contractuale abuzive prin care se elimina dreptul consumatorilor de a introduce actiuni în justitie sau se refuza consumatorilor un drept la despagubiri în cazul în care produsele nu functioneaza;
- informatii neclare cu privire la dreptul de retragere: datorita specificitatii continuturilor digitale descarcate, comerciantii sunt obligati sa informeze consumatorii înainte de cumparare ca nu vor avea posibilitatea de a anula o descarcare odata ce aceasta a fost initiata — acest lucru nu a fost valabil în cazul a 42% dintre paginile de internet verificate.
- lipsa unor informatii obligatorii privind identitatea comerciantului, în special adresa de e-mail a acestuia, privându-i pe consumatori de un canal efectiv de contact.

Sursa: Comisia Europeana

 

Autor Alexandrina Iordache 15 Octombrie 2013, 07:15 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii