O Europa mai inovatoare, dar cu diferente regionale persistente
Europa recupereaza din decalajul în domeniul inovarii pe care îl are în raport cu Statele Unite si cu Japonia, dar diferentele de performanta dintre statele membre ale UE continua sa fie mari si se reduc cu mare greutate. La nivel regional, decalajul în domeniul inovarii se mareste, performantele din acest sector scazând în aproape o cincime dintre regiunile UE. Acestea sunt rezultatele principale ale tabloului de bord al Uniunii inovarii 2014 si ale tabloului de bord privind inovarea regionala 2014 ale Comisiei Europene.
Clasamentul general în interiorul UE a ramas relativ stabil, cu Suedia situându-se pe primul loc, urmata de Danemarca, Germania si Finlanda, cele patru tari care investesc cel mai mult în cercetare si inovare. Tarile în care lucrurile s-au îmbunatatit cel mai mult sunt Portugalia, Estonia si Letonia.
Progresele globale au fost stimulate de deschiderea si atractivitatea sistemului de cercetare al UE, precum si de colaborarea întreprinderilor pentru inovare si de comercializarea cunostintelor, masurata în baza veniturilor din licente si patente din strainatate. Si totusi, cresterea cheltuielilor publice pentru cercetare si dezvoltare a fost contrabalansata de scaderea investitiilor cu capital de risc si a investitiilor în întreprinderi axate pe inovare de alt tip decât cea dedicata cercetarii si dezvoltarii.
Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: „Generalizarea inovarii la întreaga Europa ramâne o prioritate, daca se doreste atingerea obiectivului nostru de politica industriala ca, pâna în 2020, cel putin 20% din PIB-ul UE sa fie generat de industria producatoare. Mai multe investitii ale întreprinderilor, o cerere mai puternica de solutii inovatoare europene si mai putine obstacole în calea exploatarii comerciale a inovatiilor sunt esentiale pentru crestere. Avem nevoie de mai multe întreprinderi inovatoare si de un cadru favorabil cresterii pentru a aduce asigura tranzitia cu succes a inovatiilor înspre piata”.
Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Tabloul de bord confirma, înca o data, ca investitiile în cercetare si dezvoltare aduc beneficii în ceea ce priveste performanta economica. Cu un buget de aproape 80 de miliarde EUR pentru urmatorii sapte ani, noul program de cercetare si inovare Orizont 2020 ne va ajuta sa men?inem aceasta dinamica. Este nevoie sa crestem acum investitiile în inovare în întreaga UE, pentru ca, pâna în 2020, sa ne atingem obiectivul de 3% din PIB”.
Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala si urbana, a declarat: „Trebuie sa transformam ideile bune din Europa în întreprinderi profitabile, care sa creeze locuri de munca si sa genereze o crestere durabila. Noul buget al UE si politica regionala reformata ofera o sansa unica de stimulare a inovarii. Din cadrul fondurilor structurale si de investitii europene (ESI), peste 100 de miliarde EUR vor fi directionati spre cercetare si inovare, precum si spre cresterea domeniului digital, spre întreprinderile mici si mijlocii si spre dezvoltarea surselor de energie ecologice si eficiente. Tabloul de bord de astazi arata ca, desi unele regiuni demonstreaza un puternic elan, disparitatile continua sa existe. Noua politica regionala se ocupa tocmai de aceasta situatie: fiecare dintre cele 274 de regiuni ale Europei va trebui sa-si elaboreze o strategie de specializare inteligenta, care va include inovarea. Regiunile vor trebui sa-si puna în valoare atuurile economice si sa caute metode inovatoare de a face fata concurentei globale”.
Tabloul de bord al Uniunii inovarii editia 2014 plaseaza statele membre în patru grupe de performanta diferite:
- Danemarca (DK), Finlanda (FI), Germania (DE) si Suedia (SE) sunt „lideri în materie de inovare”, cu performante în inovare aflate cu mult deasupra mediei UE;
- Austria (AT), Belgia (BE), Cipru (CY), Estonia (EE), Franta (FR), Irlanda (IE), Luxemburg (LU), Olanda (NL), Slovenia (SI) si Marea Britanie (UK) sunt „adepti ai inovarii” având o performanta în materie de inovare deasupra mediei sau apropiata de media UE;
- Performanta Croatiei (HR), Republicii Cehe (CZ), Greciei (EL), Ungariei (HU), Italiei (IT), Lituaniei (LT), Maltei (MT), Poloniei (PL), Portugaliei (PT), Slovaciei (SK) si Spaniei (ES) este sub media UE. Aceste tari sunt „inovatori moderati”.
- Bulgaria (BG), Letonia (LV) si România (RO) sunt „inovatori modesti” având o performanta în materie de inovare semnificativ mai scazuta decât media UE.
Tarile cele mai inovatoare au rezultate bune si vizibil deasupra mediei UE în toate domeniile: de la sistemele de educatie superioara si de cercetare, trecând prin activitati comerciale inovatoare si active de natura intelectuala, pâna la inovarea în cadrul IMM-urilor si efectele economice ale acesteia, ceea ce reflecta sisteme nationale de cercetare si inovare echilibrate.
Pe continentul european, Elvetia îsi confirma pozitia de lider global în domeniul inovarii, depasind continuu performantele tuturor statelor membre ale UE. La nivel international, Coreea de Sud, SUA si Japonia depasesc nivelul de performanta al UE în materie de inovare. Daca decalajul în raport cu SUA si Japonia s-a redus la jumatate în ultimii ani, decalajul fata de Coreea de Sud a crescut.
UE continua sa stea mai bine din acest punct de vedere decât Australia, Canada si tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud). Decalajul fata de acestea este stabil sau chiar în crestere, cu exceptia Chinei, care recupereaza rapid din diferenta.
Anul acesta, tabloul de bord al Uniunii inovarii este însotit de tabloul de bord privind inovarea regionala 2014, care ofera o evaluare comparativa a performantelor în domeniul inovarii a 190 de regiuni din Uniunea Europeana, Norvegia si Elvetia, utilizând un numar limitat de indicatori de cercetare si inovare.
Tabloul de bord al Uniunii inovarii 2014 se bazeaza pe 25 de indicatori diferiti, grupati în trei categorii principale:
- mijloacele, adica elementele fundamentale care permit inovarea (resurse umane, sisteme de cercetare deschise, excelente si atractive, precum si finantare si asistenta);
- activitati ale întreprinderilor, care indica eforturile în materie de inovare ale întreprinderilor europene (investitii ale întreprinderilor, colaborari si antreprenoriat, active de natura intelectuala);
- rezultatele, care arata cum se traduc acestea în beneficii pentru întreaga economie (inovatori, efecte economice).
Scrie un comentariu
Comentarii
Vezi toate comentariile
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu