Noroc ca prostia nu doare

De Cristian Banu 03 Februarie 2011, 22:28 Editorial
Altfel, clasa politica româneasca ar umbla urlând tot timpul. De data asta este vorba de modificarile legii electorale. Nu stiu cum se întâmpla, dar toate modificarile sistemului electoral s-au întors împotriva clasei politice. Votul uninominal a distrus PSD si PD ca partide politice, transformându-le în gasti de baroni locali pe care centrul nu-i mai poate controla. În aceste conditii s-a ajuns la inexistenta programelor nationale care sa dea o coerenta si o directie actului administrativ în favoarea “localului”, care de cele mai multe ori se rezuma la repararea/construirea unei biserici si la plantarea de panselute pe marginea drumurilor si numai în cazuri ultrafericite câteva parcari sau asfaltari de strazi.

Majorarea campaniei electorale la 3 luni este un alt exemplu de idee creata al carui singur efect nu poate fi decât ruinarea financiara a candidatilor si, implicit a partidelor politice. Si-asa este criza economica si partidele – PD inclusiv – ar avea probleme serioase în a-si finanta campaniile elctorale “normale” de o luna, daramite pentru 3. 6 luni de campanie în 2012 se vor dovedi prea mult.

Scaderea pragului electoral la 3% va lovi exact în PD, deoarece se creeaza premisele intrarii în parlament a PRM, PNG si PDD, ai caror votanti ar fi stampilat altfel PD. Democratii se vor vedea astfel cu câteva zeci de parlamentari mai putin si cheltuieli majore pentru a “utiliza” parlamentarii astfel intrati. Pâna si o eventuala neintrare a UDMR în parlament ar fi mai utila PD decât intrarea acesteia, fiindca este de presupus ca majoritatea voturilor UDMR vor merge catre partidul lui Traian Basescu si nu spre o eventuala alianta PNL-PSD (ramân în continuare la parerea ca o astfel de alianta nu se va parafa, fiindca practic singura ei justificare ar fi obligarea lui Traian Basescu sa-l nominalizeze pe Ponta premier, lucru care se poate face oricum prin suspendarea lui si nominalizarea de catre presedintele interimar).

Inteligentii de la PD ar trebui sa realizeze ca dupa 6 ani de anticoruptie tema nu mai excita nici macar “talibanii” proprii în conditiile penibilitatilor numite Ridzi, Udrea, Solomon & Co. iar avânturi gen presedintelui CJ Arges sunt mai degraba de natura a provoca deficit de imagine. La urmatoarele alegeri vor avea de luptat cu amintirea traiului bun (economic vorbind) din vremea lui Adrian Nastase si a lui Calin Popescu Tariceanu caruia nu-i pot opune decât catastrofa administrativa numita Boc. Daca Mircea Geoana a fost un adversar facil, Ponta si Antonescu nu mai sunt chiar atât de usor de luat peste picior si atacuri gen “maimutica ce zgâria pe la usa” sau “Porumbacu” nu fac decât sa arunbce complet în derizoriu apararea lui Traian Basescu (fiindca PD nu are nimic cu care sa contracareze).

Miza viitoarelor alegeri locale este pentru Opozitie sa contracareze tactica PD de la alegerile precedente când în materialele publicitare au mascat aproape complet culorile partidului – la unii candidati nici macar nu aparea pe afise mentionat. Tactica le va permite democratilor sa ridice putin media sondajelor, dar un scor de 20% ar consfiinti prabusirea. De altfel, pe democrati ar trebui sa-i îngrijoreze nu neaparat cei 15-20% pe care îi mai au, ci faptul ca 80-85% din electorat este împotriva lor. Adrian Nastase mai avea dupa 4 ani de “dictatura” peste 30%. La asta ar trebui sa mediteze “strategii” PD.



 

Autor Cristian Banu 03 Februarie 2011, 22:28 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii