Flexibilizarea pietei fortei de munca

De Cristian Orgonas 01 Noiembrie 2010, 23:31 Editorial
Nu este un secret pentru nimeni faptul ca piata muncii din Romania este una dintre cele mai rigide din Uniunea Europeana, companiile care activeaza aici intampinand greutati semnificative atunci cand doresc sa angajeze sau sa concedieze personal.

Care este consecinta acestei rigiditati – daca la nivelul UE, ponderea in total angajati a angajatilor cu contract de munca temporar este de 14%, in Romania procentul nu trece de 1,1%.

Mai mult, stam prost si din punctul de vedere al ponderii angajatilor cu contract part-time: 11,9% in Romania, 19,4% in UE, peste 26% in Germania, UK sau Norvegia, si 49% in Olanda.

Ce deducem din cifrele de mai sus? In alte tari, piata muncii este mult mai flexibila, angajatorii avand posibilitatea sa angajeze pe scara larga personal cu contract de munca pe termen determinat si/sau part-time.

Observam ca Polonia, singura tara europeana care a evitat recesiunea este si tara cu cea mai mare pondere a angajatilor cu contract determinat, respectiv 27,1% din total salariati. Cine se afla la polul opus? Romania, tara care a suferit una dintre cele mai mari contractii economice dintre tarile membre UE!

In Polonia, flexibilizarea pietei fortei de munca a determinat o crestere a ratei de activitate de la 44% in 2004 la 50% in 2009, iar in Spania  a determinat o crestere de la mai putin de 40% in anii `80, la peste 53% inainte de criza si 49% in prezent. Spre comparatie, in Romania, rata de activitate a scazut continuu in ultimii ani, ajungand de la 62,4% in 1997, la 50,7% in 2009 (rata de activitate reprezinta proportia populatiei active in varsta de 15 ani si peste in populatia totala in varsta de 15 ani si peste).

De ce este importanta pentru Romania flexibilizarea pietei fortei de munca? Pentru ca una dintre cele mai mari probleme pe care le avem este aceea ca numarul celor care platesc taxe este tot mai mic, iar numarul celor care traiesc de pe urma celor care platesc taxe este tot mai mare.

Cu alte cuvinte, avem nevoie de noi locuri de munca, insa fara o flexibilizare a pietei muncii, acestea nu vor fi create.

Ce inseamna de fapt flexibilizare? In primul rand, companiile trebuie sa poate angaja si concedia mai usor personal – in conditii de criza, atunci cand cu greu poti sa prognozezi evolutia economiei pe un orizont de timp mai mare de 6-9 luni, companiile vor evita sa angajeze personal cu contract de munca pe termen nedeterminat din moment ce nu stiu daca vor mai avea sau nu nevoie de angajatii respectivi peste 6 luni.

In al doilea rand, flexibilizarea se refera si la organizarea flexibila a muncii, organizare care sa raspunda mai bine noilor conditii economice si sociale si care sa determine o crestere semnificativa a productivitatii.

Pe de alta parte, o piata a muncii mai flexibila poate duce si la o reducere a sigurantei locului de munca, angajatul devenind astfel mai vulnerabil, insa in mod evident Romania trebuie sa faca ceva pentru a impulsiona crearea de noi locuri de munca si pentru a creste numarul celor care platesc taxe.

Altfel, vom continua sa nu avem bani pentru pensii, pentru autostrazi sau pentru plata furnizorilor din sistemul sanitar.

 

Autor Cristian Orgonas 01 Noiembrie 2010, 23:31 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii