De la e-factură la e-făkut cu ură

De Mihai Vintilă 04 Februarie 2024, 12:33 Editorial

Cred că cine a scornit e-factura în forma actuală nu a lucrat în viaÈ›a lui la o firmă privată. Nu a plătit niciodată angajaÈ›i din buzunarul propriu, nu È™tie ce înseamnă să ai presiunea plăților la date fixe, nu È™tie cum merge economia, în general.

Să mă explic. Economia privată înseamnă timp È™i bani. E-factura este definiÈ›ia de a nu realiza lucrurile acestea. E definiÈ›ia imbecilității È™i a timpului pierdut. Privatul vrea cât mai puÈ›in timp pe birocraÈ›ie pentru că se concentrează pe ceea ce are de făcut, pe obiectul de activitate al firmei pe care o are. PrivaÈ›ii nu au timp să bibilească o factură prin cincizeci de programe pentru a o alege pe cea mai frumoasă. Unul care nu a făcut facturi în viaÈ›a lui are astfel de preocupări.

Din acest motiv cine a propus e-factura È™i cei care au aprobat-o nu au habar de economie, nu au lucrat în privat, nu au fost decât niÈ™te agățaÈ›i de diverse posturi la stat unde nu contează lucruri precum eficiență, productivitate, viteză de lucru. Au impus în economie o formă fără fond doar pentru că pot. Dar această putință dă peste cap toată economia românească!

S-a spus că scopul e-factura este de a colecta mai bine TVA. Atunci întrebarea simplă este de ce aceasta se aplică È™i entităților economice care nu plătesc TVA? Pentru acele entități TVA-ul devine automat, la facturile la care aceasta exită, cost. Ori nici o entitate economică nu poate funcÈ›iona pe deficit, poate cu excepÈ›ia statului. Să îi pui pe aceÈ™tia să intre în sistemul e-factura e pierdere de timp È™i scop. E făcută din pix fără fundamentul însăși a existenÈ›ei e-factura.

Al doilea lucru este legat de oportunitatea unui astfel de sistem. Practic el schimbă tot ce înseamnă Cod Comercial! El impune restricÈ›ii care limitează activitatea economică, încurajează evaziunea fiscală È™i mai ales birocratizează enorm viaÈ›a economică punând accent pe birocraÈ›ie în loc de economie. Sper ca sistemul să reziste dar mă îndoiesc.

Nu înÈ›eleg, când ai doar o colectare de cca 29% la TVA, de ce nu te concentrezi să o colectezi pe toată înainte de a inventa noi taxe sau precum în acest caz, de a schimba tot fundamentul economiei.

Sistemul e-factura introduce tensiuni în sistem de care nu avea nevoie economia românească tocmai acum când sunt atâtea probleme legate de factori externi. Nu mai era necesar un altul, intern. AÈ™a este când se ocupă de economie habarniÈ™ti. Contabilii sunt la limita răbdării aÈ™a cum se vede din acest articol care arată problemele lor specifice. ( vezi Nu mai rezistăm. Jumătate din contabili îÈ™i pun deja problema să renunÈ›e)

Să vedem cum funcÈ›ionează e-factura pentru a înÈ›elege gradul de imbecilitate care a generat-o.

Primul pas este cel legat de existenÈ›a SpaÈ›iului Privat Virtual (SPV). Aceast spaÈ›iu pentru a fi funcÈ›ional trebuie generat de ANAF la cererea contribuabilului trecând printr-o procedură birocratică. Într-un final vei avea acest cont. ÎÈ›i mai trebuie apoi o semnătură electronică care în general se obÈ›inea uÈ™or dar acum, când ai peste 5 milioane de cereri, trebuie să aÈ™tepÈ›i până la o lună pentru a fi în posesia ei.
De acum ești gata pentru e-factura.

e factura spv

Pe pagina proprie din SpaÈ›iul Privat Virtual se găseÈ™te o secÈ›iune intitulată e-factura. Acolo poÈ›i încărca facturile tale. E apoi o altă secÈ›iune unde găseÈ™ti facturile emise de alte entități pentru tine. De acolo îÈ›i descarci facturile pe care le primeÈ™ti. Teoretic acolo facturile trebuie să rămână la dispoziÈ›ia ta 60 de zile dar nu se întâmplă acest lucru acum. Am descoperit facturi care au dispărut după două zile iar altele care nu au fost acolo niciodată. E o problemă gravă pentru că nu poÈ›i face contabilitate È™i plăți cu facturile la care nu ai acces. Lucrul acesta nu e înÈ›eles de cei care gestionează platforma. Plus că ea cade de multe ori, sistemele fiind foarte instabile. După fiecare factură descărcată practic utilizatorii sunt daÈ›i afară din sistem È™i trebuie să treacă prin logare È™i toÈ›i paÈ™ii, din nou, de parcă ei fac doar o factură pe lună! Din punct de vedere al utilizării e o imbecilitate.

Facturile nu sunt acolo in format de factură. Nu. Ar fi fost prea simplu. Ele sunt încărcate într-un format xml. Pentru a putea face asta ANAF are o secÈ›iune pe siteul Ministerului FinanÈ›elor, instabil È™i vechi ca sistem, dar e altă poveste, care transformă factura ta în xml sau facturile încărcate de furnizori în e-factura. Descărcarea de pe e-factura nu se face direct în formatul xml pentru că ar fi prea simplu È™i logic. Nu! Ea se face în formatul zip chiar dacă ai È™i o singură factură. Tu singurel desfaci formatul zip în format xml pe propriul calculator. Interesant este că aceste formate zip sunt descărcate automat de măreÈ›ul program ANAF prin intermediul browserului Internet Explorer care din 2015 a fost înlocuit de Microsoft cu programul Edge asa cum puteÈ›i vedea mai jos.

microsoftt internet explorer

Deci aÈ™a ziÈ™ii experÈ›i de la ANAF nu au aflat că descărcarea implicită prin browserul IE nu este securizată de producător din anul 2015 când s-a renunÈ›at la ea iar din 2022 nu mai este considerat răspunzător juridic! O faci prostule pe propria ta răspundere că vrei tu să fii legal!

Partea frunoasă este că nu poÈ›i direct din descărcare să încarci formatul xml în siteul Ministerului de FinanÈ›e. Nu! Trebuie să faci întâi pe desktop un folder unde să pui acel xml. Doar aÈ™a merge sistemul! InteresanÈ›i paÈ™i pentru un contabil! Poate de acum să lucreze liniÈ™tit la Microsoft că deja se pricepe!

e factura spsv balarii

După ce încarci factura în format xml ea apare în sistemul e-factura. Desemenea facturile încărcare de furnizorii tăi vor fi È™i ele încărcate. Apoi la descărcare ele vor avea un format specific È™i nu cel încărcat. Adică vor fi generate de baza de date. Ei bine, aici e interesant cum ANAF nu respectă legislaÈ›ia în vigoare. Numele firmelor nu apar pe primele rânduri ci undeva în interiorul datelor, CUI-ul este È™i el amestecat pe acolo, de îl găseÈ™ti foarte greu iar cel mai tare este conÈ›inutul! Nu apare conform necesităților È™i legilor în vigoare! Să vă dau un exemplu ca să înÈ›elegeÈ›i. CumpăraÈ›i pentru firmă zece produse de la un magazin, nu contează care. Factura emisă de acela conÈ›ine codurile produselor È™i desigur denumirea lor. Magazinul încarcă datele în sistemul e-factura iar tu la descărcare constaÈ›i că măreÈ›ul soft ANAF a preluat doar codurile produselor nu È™i ce reprezintă ele! Apoi îÈ›i spargi tu capul de contabil care lucrează în România să afli ce naiba reprezintă produsul 3455723, 4 bucăți, din factura pe care tocmai ai descărcat-o! Partea imbecilă este că din iulie 2024 vor fi facturile emise doar aÈ™a iar cele clasice vor dispărea! ANAF... Alo...este minunat că aÈ›i introdus È™i abilitatea de detectiv rebusistic pentru contabili!

Hai că mai este un lucru interesant. De la 1 ianuarie 2024 facturile scrise manual trebuiesc înlocuite cu cele emise electronic sau de un program de facturare. Ei bine...ANAF încă emite facturi manuale, Casa NaÈ›ională de Sănătate emite facturi manuale ...Unde este deci legea? Este doar pentru proÈ™tii de privaÈ›i care plătesc impozite È™i taxe? Nu ar trebui legea să fie lege pentru toÈ›i?

Noile programe contabile încearcă să se compatibilizeze cu softurile ANAF dar greu. Firmele sunt prea avansate pentru servărele ANAF, care dau rateuri intr-o veselie, competenÈ›a administratorilor de stat este mult limitată față de cea din firmele private. Aici vorbim de ani de avans în favarea privaÈ›ilor care au doar două cerinÈ›e - să fie definitivat sistemul ANAF È™i să fie stabil. Cele două lucruri nu se întâmplă acum.

E-factura este cea mai mare mizerie economică pe care guvernul incompetentului Marcel Ciolacu a făcut-o. Numai pentru aceasta personajele din acest guvern ar trebui să aibă interdicție pe viață de a mai deține funcții publice!

Hai cu toÈ›i în e-factură că e-făkut cu ură! E făcută cu ură pentru capitalism, pentru economia de piață È™i pentru cei care muncesc cinstit.

 

Autor Mihai Vintilă 04 Februarie 2024, 12:33 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii