De la e-factură la e-făkut cu ură

De Mihai Vintilă 04 Februarie 2024, 12:33 Editorial

Cred că cine a scornit e-factura în forma actuală nu a lucrat în viața lui la o firmă privată. Nu a plătit niciodată angajați din buzunarul propriu, nu știe ce înseamnă să ai presiunea plăților la date fixe, nu știe cum merge economia, în general.

Să mă explic. Economia privată înseamnă timp și bani. E-factura este definiția de a nu realiza lucrurile acestea. E definiția imbecilității și a timpului pierdut. Privatul vrea cât mai puțin timp pe birocrație pentru că se concentrează pe ceea ce are de făcut, pe obiectul de activitate al firmei pe care o are. Privații nu au timp să bibilească o factură prin cincizeci de programe pentru a o alege pe cea mai frumoasă. Unul care nu a făcut facturi în viața lui are astfel de preocupări.

Din acest motiv cine a propus e-factura și cei care au aprobat-o nu au habar de economie, nu au lucrat în privat, nu au fost decât niște agățați de diverse posturi la stat unde nu contează lucruri precum eficiență, productivitate, viteză de lucru. Au impus în economie o formă fără fond doar pentru că pot. Dar această putință dă peste cap toată economia românească!

S-a spus că scopul e-factura este de a colecta mai bine TVA. Atunci întrebarea simplă este de ce aceasta se aplică și entităților economice care nu plătesc TVA? Pentru acele entități TVA-ul devine automat, la facturile la care aceasta exită, cost. Ori nici o entitate economică nu poate funcționa pe deficit, poate cu excepția statului. Să îi pui pe aceștia să intre în sistemul e-factura e pierdere de timp și scop. E făcută din pix fără fundamentul însăși a existenței e-factura.

Al doilea lucru este legat de oportunitatea unui astfel de sistem. Practic el schimbă tot ce înseamnă Cod Comercial! El impune restricții care limitează activitatea economică, încurajează evaziunea fiscală și mai ales birocratizează enorm viața economică punând accent pe birocrație în loc de economie. Sper ca sistemul să reziste dar mă îndoiesc.

Nu înțeleg, când ai doar o colectare de cca 29% la TVA, de ce nu te concentrezi să o colectezi pe toată înainte de a inventa noi taxe sau precum în acest caz, de a schimba tot fundamentul economiei.

Sistemul e-factura introduce tensiuni în sistem de care nu avea nevoie economia românească tocmai acum când sunt atâtea probleme legate de factori externi. Nu mai era necesar un altul, intern. Așa este când se ocupă de economie habarniști. Contabilii sunt la limita răbdării așa cum se vede din acest articol care arată problemele lor specifice. ( vezi Nu mai rezistăm. Jumătate din contabili își pun deja problema să renunțe)

Să vedem cum funcționează e-factura pentru a înțelege gradul de imbecilitate care a generat-o.

Primul pas este cel legat de existența Spațiului Privat Virtual (SPV). Aceast spațiu pentru a fi funcțional trebuie generat de ANAF la cererea contribuabilului trecând printr-o procedură birocratică. Într-un final vei avea acest cont. Îți mai trebuie apoi o semnătură electronică care în general se obținea ușor dar acum, când ai peste 5 milioane de cereri, trebuie să aștepți până la o lună pentru a fi în posesia ei.
De acum ești gata pentru e-factura.

e factura spv

Pe pagina proprie din Spațiul Privat Virtual se găsește o secțiune intitulată e-factura. Acolo poți încărca facturile tale. E apoi o altă secțiune unde găsești facturile emise de alte entități pentru tine. De acolo îți descarci facturile pe care le primești. Teoretic acolo facturile trebuie să rămână la dispoziția ta 60 de zile dar nu se întâmplă acest lucru acum. Am descoperit facturi care au dispărut după două zile iar altele care nu au fost acolo niciodată. E o problemă gravă pentru că nu poți face contabilitate și plăți cu facturile la care nu ai acces. Lucrul acesta nu e înțeles de cei care gestionează platforma. Plus că ea cade de multe ori, sistemele fiind foarte instabile. După fiecare factură descărcată practic utilizatorii sunt dați afară din sistem și trebuie să treacă prin logare și toți pașii, din nou, de parcă ei fac doar o factură pe lună! Din punct de vedere al utilizării e o imbecilitate.

Facturile nu sunt acolo in format de factură. Nu. Ar fi fost prea simplu. Ele sunt încărcate într-un format xml. Pentru a putea face asta ANAF are o secțiune pe siteul Ministerului Finanțelor, instabil și vechi ca sistem, dar e altă poveste, care transformă factura ta în xml sau facturile încărcate de furnizori în e-factura. Descărcarea de pe e-factura nu se face direct în formatul xml pentru că ar fi prea simplu și logic. Nu! Ea se face în formatul zip chiar dacă ai și o singură factură. Tu singurel desfaci formatul zip în format xml pe propriul calculator. Interesant este că aceste formate zip sunt descărcate automat de mărețul program ANAF prin intermediul browserului Internet Explorer care din 2015 a fost înlocuit de Microsoft cu programul Edge asa cum puteți vedea mai jos.

microsoftt internet explorer

Deci așa zișii experți de la ANAF nu au aflat că descărcarea implicită prin browserul IE nu este securizată de producător din anul 2015 când s-a renunțat la ea iar din 2022 nu mai este considerat răspunzător juridic! O faci prostule pe propria ta răspundere că vrei tu să fii legal!

Partea frunoasă este că nu poți direct din descărcare să încarci formatul xml în siteul Ministerului de Finanțe. Nu! Trebuie să faci întâi pe desktop un folder unde să pui acel xml. Doar așa merge sistemul! Interesanți pași pentru un contabil! Poate de acum să lucreze liniștit la Microsoft că deja se pricepe!

e factura spsv balarii

După ce încarci factura în format xml ea apare în sistemul e-factura. Desemenea facturile încărcare de furnizorii tăi vor fi și ele încărcate. Apoi la descărcare ele vor avea un format specific și nu cel încărcat. Adică vor fi generate de baza de date. Ei bine, aici e interesant cum ANAF nu respectă legislația în vigoare. Numele firmelor nu apar pe primele rânduri ci undeva în interiorul datelor, CUI-ul este și el amestecat pe acolo, de îl găsești foarte greu iar cel mai tare este conținutul! Nu apare conform necesităților și legilor în vigoare! Să vă dau un exemplu ca să înțelegeți. Cumpărați pentru firmă zece produse de la un magazin, nu contează care. Factura emisă de acela conține codurile produselor și desigur denumirea lor. Magazinul încarcă datele în sistemul e-factura iar tu la descărcare constați că mărețul soft ANAF a preluat doar codurile produselor nu și ce reprezintă ele! Apoi îți spargi tu capul de contabil care lucrează în România să afli ce naiba reprezintă produsul 3455723, 4 bucăți, din factura pe care tocmai ai descărcat-o! Partea imbecilă este că din iulie 2024 vor fi facturile emise doar așa iar cele clasice vor dispărea! ANAF... Alo...este minunat că ați introdus și abilitatea de detectiv rebusistic pentru contabili!

Hai că mai este un lucru interesant. De la 1 ianuarie 2024 facturile scrise manual trebuiesc înlocuite cu cele emise electronic sau de un program de facturare. Ei bine...ANAF încă emite facturi manuale, Casa Națională de Sănătate emite facturi manuale ...Unde este deci legea? Este doar pentru proștii de privați care plătesc impozite și taxe? Nu ar trebui legea să fie lege pentru toți?

Noile programe contabile încearcă să se compatibilizeze cu softurile ANAF dar greu. Firmele sunt prea avansate pentru servărele ANAF, care dau rateuri intr-o veselie, competența administratorilor de stat este mult limitată față de cea din firmele private. Aici vorbim de ani de avans în favarea privaților care au doar două cerințe - să fie definitivat sistemul ANAF și să fie stabil. Cele două lucruri nu se întâmplă acum.

E-factura este cea mai mare mizerie economică pe care guvernul incompetentului Marcel Ciolacu a făcut-o. Numai pentru aceasta personajele din acest guvern ar trebui să aibă interdicție pe viață de a mai deține funcții publice!

Hai cu toți în e-factură că e-făkut cu ură! E făcută cu ură pentru capitalism, pentru economia de piață și pentru cei care muncesc cinstit.

 

Autor Mihai Vintilă 04 Februarie 2024, 12:33 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii