Cu „vocea și talentul” la ușile Europei

De Tudorița TARNIȚĂ 21 Mai 2021, 22:57 Editorial

La început, am crezut că numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de consultant pe Strategia de Sustenabilitate și Energie Verde la Banca Națională a României este o glumă. Un zvon despre scoaterea de la naftalină a unor haine vechi, asezonate cu câte o broșă nouă și o coafură demodată. Chiar mă gândeam să urmăresc reacțiile oamenilor politici despre acest troc în care a intrat guvernatorul Mugur Isărescu, dar, am realizat că este doar serviciu contra serviciu, dacă avem în vedere că acesta a fost validat pentru noul mandat chiar de către Viorica Dăncilă, pe vremea când era pe cai mari la Palatul Victoria. Între timp, fostul premier a devenit expert și în strategia de trecere la moneda euro.

Credeam că acum, când începem să facem câțiva pași către o stare de normalitate, după o perioadă de restricții de tot felul, ne-am lepădat de mocirla înscăunărilor politice, de „politica de cadre” bazată pe Pile, Cunoștințe și Relații a unei epoci apuse. Se pare însă că metehnele mioritice și influețele balcanice au rădăcini adânci în politica dâmbovițeană și că aceia care ar trebui să vegheze la redresarea economico-socială a României, joacă alba-neagra cu soarta noastră.

Cum altfel se poate explica angajarea Vioricăi Dăncilă la Banca Națională fără concurs, doar în baza unui simplu interviu? Doar pentru faptul că „a contat experiența sa, care-i va deschide uși în Europa”⁣, după cum susțin oficialii BNR?

Am rămas stupefiată când l-am auzit la televizor pe Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, spunând că Viorica Dăncilă, „înainte de a fi prim ministru, a fost europarlamentar multă vreme. A fost funcționar european. Cunoaște toate căile din Uniunea Europeană. Acolo cunoaște oameni mai ales din zona verde, ecologiști, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe”...

Să auzi, să vezi și să nu îți vină să crezi. Și atunci, te întrebi, ca prostul...ei, și? Și ce dacă? Este singurul personaj care cunoaște oameni într-o anumită zonă? Chiar nu avem tineri care să ne reprezinte? Chiar nu avem „oameni care deschid uși în Europa” cu demnitate, cu inteligență și verticalitate?

Pe de altă parte, întrebat ce crede că o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru postul de consultant al Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, Ludovic Orban, liderul PNL, a dat un răspuns în bășcălie, cu o replică dintr-un film binecunosut- „vocea și talentul”.

Cu „vocea și talentul” său, de la 1 iunie, Viorica Dăncilă își va etala din nou costumele de firmă și broșele scumpe, va deschide uși și va face lobby pentru țară pentru peste 2.000 de euro pe care îi va încasa lunar de la Banca Națională. Între timp, tineri capabili muncesc pe sume derizorii sau își caută de ani buni un loc de muncă în țară sau în alte colțuri ale lumii, pensionarii își drămuiesc lunar bănuții între medicamente și biruri din ce în ce mai mari, iar alte și alte scumpiri ne bat la ușă.

Și toate astea, într-o țară în care angajările și promovările încă se fac pe Pile, Cunoștințe și Relații, după cum le recomandă „vocea și talentul”.

 

Autor Tudorița TARNIȚĂ 21 Mai 2021, 22:57 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Valeriu Ion Gagiulescu 21 Mai 2021, 23:25

    Doamna Tudorița Tarniță nu se dezminte. Mereu prezentă, informată, obiectivă și....incisivă ! De fapt o gangrenă nu se tratează cu succes altfel decât prin bisturiu. În ce mă privește încerc un sentiment de jenă. Mă mândream cu cei 21 de ani slujiți în Banca Republicii Populare Române - Bancă de Stat !. E drept că această perioadă a fost între 1959 și 1980. Altfel se pare că stăteau lucrurile pe vremea guvernatorilor Maioreanu, Malinschi, Răuță....și chiar teleormăneanul Florea Dumitrescu....! Pe domnul Isărescu, ca, de altfel, și pe domnul Vasilescu, am avut ocazia să-i cunosc personal. Ba...chiar am răspândit public vorbe elogioase despre fiecare ! Până mai ieri ! Căci nici în nopțile mele de coșmar n-am visat că i se va trage - din interior - o asemenea palmă pe obrazul BĂNCII NAȚIONALE A ROMÂNIEI ! Cumplit !

  2. Ivan 22 Mai 2021, 08:18

    Nimeni nu iubeste Romania,...Cind Ferdinand a unit cele trei regate, s-a asigurat de sustinerea ,,Tarilor Regale",...Tarul Nicolae si regina Victoria -a Angliei, i-a impus lui Frant Iosif al Austiei sa nu se opuna. Ungaria s-a opus, dar armata Romana i-a trimis acasa,...Franta si America au stat in expectativa. Regina Maria, a mers sa negocieze cu Franta si America. Sa nu creada cineva ca politicieni de atunci au facut galagie si au facut ei unirea celor trei regate. Astazi -Austria ne jefuesc,...Ungaria si unguri fac ce vor la noi in Romania,..In Parlament jumatate cel putin, sint tradatori,...In realitate astazi Romania este mult mai rau de cit se stie,...

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii