Aleșii covid-ului

De Cezar A. Mihalache 25 Ianuarie 2021, 19:13 Editorial

Măcar să fie „ca-n Caragiale”… Că altceva oricum nu avem ce decupa, nici măcar satirico-gumos, din neamul aleșilor ce se vor în față și la covid. La vaccinarea anti-covid… Și chiar dacă mulți dintre ei nici măcar nu aveau habar despre ce facilitate ar fi vorba, cum au auzit că e numai pentru ei s-au și așezat la rând… Ba, cât ar fi fost unii dintre ei de nehotărâți, și poate chiar anti-vacciniști, tot n-ar fi ratat prima posibilă facilitate publică a mandatului: vaccinarea alesului „naționale”. Sigur, nu la rândul de la coada teatral-satirică a lui Paul Everac, pentru că ei, parlamentarii, nu stau la rând… Dar ca aroganță, să vadă și omul simplu, care poate chiar crede în vaccinare și jinduiește la o înțepătură, dar nu găsește loc nici măcar pe lista cu programări, să vadă dară contribuabilul că aleșii sunt aleși și în fața loteriei cu vaccinuri. A loteriei cu viața, i-am putea spune dacă am avea date mai certe… Dar cum nu avem, măcar a loteriei cu iluzii… Iluzia scăpării de mască, de botnițe, de restricții, de declarații de zi și de noapte, de distanțările care au fost (im)puse între noi.

Ei sunt aleși și au prioritate! Punctum! Și la congelatorul cu vaccinuri și poate și la celălalt „frigerator”; la o adică… Iar dacă bătrânii și bolnavii cronici se înghesuie, cu o speranță ajunsă obiect de troc între manipulatorii politico-guvernamentali, precum pinguinii cenușii de la cozile din alte vremuri, unul în altul pe gerul de afară, ăștialalți, corbi și hiene, așteaptă la căldura Palatului să le vină vaccinul la braț. Dacă și în braț ori nu, nu mai contează, ei trebuie să-și roiască în stupul de muște măreția privilegiului de ales.

Și da, este scandaloasă propunerea vaccinării „peste rând” a parlamentarilor… Este revoltătoare privind la oamenii care, striviți între atâtea mesaje livrate pe un ecran îndestulător în manipulările cu mesaje sanitar-sociale, chiar își pun ultima speranță în vârful unui ac… Pentru că nici nu au intrat bine în mandat iar aleșii au deja parte de un privilegiu afișat ostentativ… Să vadă țara cine are prioritate la sorții de ser ai șansei la sănătate și poate și viață…

Pe de altă parte, însă, parlamentarii, ca „șobolănime” (metaforică, deocamdată!) de palat-cobai, sunt și ei parte a unei strategii de manipulare de tip… „hibrid”… Pentru că, pe seama revoltei pe care o va produce în rândul celor necăjiți această pretenție „de palat”, oameni deja stârniți să iasă din nepăsare și să creadă într-un elixir încă nedovedit, prioritizarea aleșilor la vaccinare va deschide o poartă și spre impunerea unui mecanism-metodologie. Vaccinarea la locul de muncă. Acum a parlamentarului care a ales această procedură, dar mâine-poimâine și a simplilor angajați pentru care vor fi ales alții… Șefii, patronii, șefuleții, micii „dumnezei” de birouri, departamente și compartimente…

Or, fie și pentru acest motiv, și toate celelate care țin de puterea de influență și de exercitare a puterii unora în detrimentul celor mici, procedura „injectării” la locul de muncă trebuie eliminată din orice strategie de vaccinare. Căci dacă mâine o vom accepta în masă la locul de muncă, până la acel „poimâine” al următoarele mase vizate de vaccinarea de turmă, în școli, grădinițe și facultăți, nu va mai fi nici măcar un pas.

 

Autor Cezar A. Mihalache 25 Ianuarie 2021, 19:13 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii