Exporturile merg bine! Cum stam in comparatie cu altii?

De Cristian Orgonas 22 Noiembrie 2010, 22:07 Economie
In Romania, exporturile reprezinta unul dintre putinele sectoare care merg cu adevarat bine. Astfel, in acest an, exporturile vor totaliza aproximativ 35 miliarde euro sau echivalentul a 30-31% din PIB, un nou record istoric din punctul de vedere al sumei, insa daca ne raportam la ponderea in PIB, nu vom face decat sa ne apropiem de nivelul inregistrat in 2004.

Cum stam in comparatie cu alte tari? In Ungaria, ponderea exporturilor in PIB este de 79%, in Cehia de 71.8%, in Bulgaria de 54,9%, in Germania de 42% (Germania exporta in doua saptamani cat exporta Romania intr-un an), iar in Polonia de 36,6%. Media UE este de 37,6%.

Pe de alta parte, ponderea exporturilor in PIB-ul SUA este de doar 12% (procent similar Japoniei), insa aceasta situatie nu reflecta lipsa de competitivitate a companiilor americane, ci uriasa piata interna (intelegem astfel de ce Obama & co incearca din toate puterile sa stimuleze consumul intern).

Cum a evoluat ponderea exporturilor in PIB intre anii 2004 si 2010 se poate observa.

In 2004, exporturile Romaniei totalizau 19 mld. euro, cifra majorandu-se la valoarea de 29,4 mld euro in 2007. In principiu, o crestere de 55% in doar trei ani nu este o performanta deloc rea, insa in aceeasi perioada PIB-ul a crescut cu peste 80% datorita exploziei consumului, astfel ca si ponderea exporturilor in PIB a scazut de la 31% la mai putin de 24%.

Mai departe, pe fondul scaderii economice si cresterii cererii externe (vorbim in special despre Dacia si Nokia), ponderea a revenit aproape de nivelul din 2004. Cu toate acestea, suntem insa departe de vecinii nostri, desi perspectivele sunt incurajatoare. 

Autor Cristian Orgonas 22 Noiembrie 2010, 22:07 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate