Cat de mare este salariul minim pe economie: o comparatie Romania versus alte tari

De Cristian Orgonas 14 August 2013, 08:44 Economie
Salariul minim brut pe economie a crescut de doua ori in acest an si a ajuns la 800 lei, respectiv echivalentul a 180 euro, fiind al doilea cel mai redus din UE. In Bulgaria, salariul minim este de 158 euro. In acelasi timp insa, situatia se schimba daca raportam acest salariu minim la salariul mediu si median pe economie.

1. Ponderea salariului minim in salariul mediu

Potrivit statisticilor OCDE, in anul 2011, in Romania, ponderea salariului minim in salariul mediu a fost de 32,9%, procent cu care ne situam inaintea unor tari precum SUA (28,4%) si Cehia (28,7%), fiind aproape la egalitate cu Japonia si Coreea de Sud. Cel mai ridicat procent s-a inregistrat in Noua Zeenalda (50,6%) si in Franta (48%).

Pe fondul cresterii salariului minim la 800 lei, ponderea acestuia in salariul mediu a ajuns acum la aproape 35%.

2. Ponderea salariului minim in salariul median

Spre deosebire de salariul mediu, care se calculeaza impartind fondul total de salarii la numarul salariatilor, salariul median imparte salariatii in doua jumatati egale – jumatate dintre salariati castiga mai putin decat salariul median, iar jumatate peste.

Pentru a intelege diferenta, sa spunem ca 70-75% dintre salariati castiga sub medie, si doar 25-30% castiga peste medie, media fiind astfel irelevanta pentru marea masa a angajatilor.

Calculand astfel, ponderea salariului minim in cel median a fost de 47,7% in 2011, ajungand acum in jurul a 51,5%, procente cu care ne situam din nou peste multe dintre tarile dezvoltate. Pentru comparatie, in 2011, salariul minim reprezenta echivalentul a 44,5% din salariul median in Polonia, 34,5% in Cehia, si 42% in Luxemburg.

3. Cum stam cu diferenta dintre salariul mediu si cel median


In economiile dezvoltate, diferenta dintre salariul mediu si cel median este mai mica decat in economiile emergente, salariatii fiind distribuiti mai uniform din punctul de vedere al castigurilor. Dupa cum se poate observa in graficul de mai jos, in Romania, salariul mediu a fost in 2011 cu 45% mai mare decat cel median, doar Portugalia, Grecia si Turcia inregistrand diferente mai mari. La polul opus se situeaza Irlanda, Canada si Olanda, cu diferente de 9-14%.

4. Evolutia ponderii salariului minim in cel mediu si median


In raport cu salariul mediu si median, salariul minim pe economie se afla in acest moment la maximul ultimilor 14 ani, fiind aproape dublu comparativ cu cel din anul 2000, si cu 35-40% mai mare decat in 2007, an de maxima crestere economica.

Cateva idei de final

1. Guvernul hotaraste nivelul salariului minim, insa nu influenteaza decat intr-o mica masura salariul mediu (prin politica salariala aplicata bugetarilor), astfel incat raportul dintre salariul minim si cel mediu arata cu adevarat daca salariul minim este sustenabil sau nu. In acest moment, suntem undeva in jurul mediei europene.

2. Ideea ca majorarea salariului mediu produce bunastare este total falsa, pentru ca o crestere a veniturilor care nu are acoperire in productivitate va genera inflatie, si ii va determina pe angajatori sa gaseasca alternative pentru a minimiza impactul cresterii costurilor cu forta de munca. Altfel, Guvernul ar putea creste nivelul de trai peste noapte prin majorarea salariului minim.

3. Salariul minim este stabilit pe criterii sociale, nu economice, astfel incat el nu ar trebui sa existe intr-o economie de piata.

 

Autor Cristian Orgonas 14 August 2013, 08:44 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii