Veritabila si generoasa istorie a Brailei
Miercuri seara intr-o atmosfera calda a avut loc lansarea ultimelor doua volume scrise de profesorul Ioan Munteanu - "La inceput a fost Islazul" si "Nume de sate din judetul Braila".
Primul volum descrie istoria cartierelor Comorofca, Baligosi, Brailita, Pisc, Nedecu Chercea si Radu Negru iar al doilea face o incursiune in istoria numelor comunelor judetului Braila.
Profesorul Dumitru Anghel a deschis evenimentul facand o prezentare a meritelor autorului precum si o trecere in revista a realizarilor sale literare. Faptul ca lansarea are loc de ziua autorului nu este deloc intamplatoare..Considerand-o o "veritabila si generoasa istorie a cartierelor Brailei" care adauga "o nota de prospetime" asupra istoriei locului. Autorul in opinia profesorului Anghel priveste Braila intr-un "prezent perpetuu, chiar si atunci cand vorbeste de oameni si locuri uitate". Meritoriu este faptul ca se face referire pe parcursul primului volum la cadrele didactice si legaturile scolilor cu cartierele, conturand astfel o imagine perfecta a Brailei.
"Ioan Munteanu este un nostalgic usor trist ca lumea nu a incremenit la orizontul copilariei sale. Si-a risipit generos bucuriile, sperantele si visele ...pe matricea unei cronici de familie braileana".
Domnul Vasile Zbarcea, al doilea vorbitor al evenimentului, a facut o trecere in revista a cartilor autorului mai ales prin prisma obisnuintei acestuia de a scrie si citi. Crede ca Ioan Munteanu "ciopleste statui din hartie si daruindu-li-se le pune la pastrare".
A continuat cu o pitoreasca prezentare a cartierelor care a intregit personaje si evenimente din cartea "La inceput a fost Islazul", imbibandu-si cuvintele in metafore. Considera cartea o adevarata descriere cinematografica a realitatilor locale, o adevarata cronica a lumii de demult.
Profesorul Constantin Gherghinoiu a vorbit de mandria de a fi brailean pe care autorul o are si crede ca aceasta este cea care l-a impins sa scrie. Mai mult atunci cand scrie ridica un imn de slava Brailei fie ca este vorba de orasul sau comunele judetului.
Au mai avut alocutiuni Ioan S. Carac si Eduard Claudiu Braileanu.
A participat un numeros public, scriitori si ziaristi locali, profesori, colegi ai autorului. Pentru o perioada de timp a fost prezent si primarul Brailei Aurel Simionescu.
Scrie un comentariu
Comentarii
Vezi toate comentariile
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu