Poeziile şi proza de tinereţe ale lui Paul Celan, publicate la Madrid

De AGERPRES 02 Noiembrie 2010, 18:54 Cultura Brailei
Volumul, intitulat "Poezii şi proză de tinereţe', va fi pus în vânzare în această săptămână, fiind publicat de Editura Trotta, care a mai lansat în 2009 lucrarea "Opere Complete", "Poezii postume" în 2003 şi "Corespondenţa cu Nelly Sachs", în 2007.

Cartea, tradusă de Jose Luis Reina Palazon, conţine tot materialul pe care Paul Celan - născut în 1920 în oraşul austro-ungar Czernowitz (Cernăuţi) - l-a scris înainte de a pleca la Paris.

"Scopul acestei ediţii este documentarea începutului perioadei de creaţie poetică a lui Celan, cât mai exhaustiv posibil, oferind astfel posibilitatea înţelegerii exacte a operei sale ulterioare", a menţionat editorul cărţii, Barbara Wiedemann, în epilogul volumului.

Această perioadă de lucru a poetului, care a fost totodată şi un mare traducător - cunoştea limbile ebraică, germană, română, rusă, engleză şi franceză - se împarte în trei momente.

Primul moment a fost numit de Celan "Ţara Natală", Bucovina. Apoi urmează etapa cuprinsă între 1945 şi 1947, petrecută la Bucureşti, iar cea din urmă este etapa de la Viena, un oraş pe care Celan l-a abandonat în iulie 1948, pentru a se îndrepta spre Paris.

Paul Celan a reuşit să supravieţuiască perioadei petrecute într-un lagăr de muncă, însă părinţii lui au devenit victime ale naziştilor. Ei au fost transferaţi într-un lagăr de concentrare din Transnistria, unde au murit. Acest eveniment l-a urmărit mereu, marcându-i întreaga viaţă şi operă

 

Autor AGERPRES 02 Noiembrie 2010, 18:54 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate