Macheta tramvaiului care a circulat în Brăila la începutul secolului al XX-lea exponatul lunii la Muzeul Brăila

De Mihai Vintilă 12 Februarie 2024, 10:12 Cultura Brailei

tramvai braila

În timp ce Brăila își mărea economia și se moderniza în urma reformelor lui Cuza și a venirii regelui Carol I, necesitatea unei rețele de transport local adecvate devenea din ce în ce mai evidentă. În acest context, în anul 1898, Primăria Brăilei a semnat un contract istoric cu Societatea "Helios" din Koln, Germania, pentru construcția și operațiunea tramvaiului electric.

Primul tramvai electric a pătruns pe străzile orașului la data de 19 iunie 1900, marcând începutul unei noi ere în transportul public local. Ruta inaugurală a acoperit traseul de la Piața Sfinții Arhangheli către Bariera Călărașilor și Lacu Sărat, oferind locuitorilor orașului o alternativă modernă și eficientă de transport.

Construcția inițială a rețelei de tramvai a avut loc în perioada 1898-1899, iar până în anul 1904, orașul beneficia deja de șapte linii de tramvai, cu plecare din Piața Sfinții Arhangheli. Lungimea totală a liniilor, inclusiv cele către Lacu Sărat și Abator, era de 18 kilometri, facilitând mobilitatea în întregul oraș.

În ciuda schimbărilor de proprietate și a altor transformări din perioada următoare, tramvaiul a rămas un element iconic al Brăilei timpurii. Prin achiziționarea rețelei în anul 1942 și transferul acesteia în proprietatea orașului, tramvaiul a continuat să servească comunitatea până în epoca modernă.

Pentru o incursiune mai detaliată în istoria acestui mijloc de transport emblematic, puteți vizita expoziția realizată de Viorel Stoian, șef al Secției de Istorie Modernă și Contemporană de la Muzeul Brăilei "Carol I".

 

 

Autor Mihai Vintilă 12 Februarie 2024, 10:12 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii