50 de ani de artă pentru pictorul Dumitru Ștef Ștefănescu

De Redactia 23 Iunie 2022, 19:42 Cultura Brailei

Dumitru Ștef Ștefănescu este artistul care a surprins ca nimeni altul farmecul locurilor natale a surprins atmosfera atemporală, pe care o transcris-o plastic îndeobşte prin culoare închizând-o între ramele pânzelor sale, lăsând acolo întâlnirea nemijlocită cu peisajul rural, sălbatic neordonat prin intervenţia umană.

Artistul s-a născut în orașul dunărean cu salcâmi, Brăila, pe unde au trecut de-a lungul timpului: Hariclea Darclée, Panait Istrati, Ana Aslan, Mihail Sebastián, Perspessicius, pictorul, graficianul și caricaturistul Dumitru Ștef Șefănescu, absolvent al Liceului teoretic "Nicolae Iorga" din Braila, al Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân" și al Facultății de Navigație din Constanța iar mai târziu al Școlii de Arte plastice "Vespasian Lungu" – secția pictură, la clasa profesorului Mihail Gavrilescu. Dumitru Ștef Șefănescu a privit locul natal și a mângâiat cu ochiul plasticianului lumea satului și tradițiile, vrăjit de frumuseţea sălbatică a locurilor de baştină, cea care l-a călăuzit permanent și a fost și sursa primară a inspiraţiei sale, intrând în urmă cu cinzeci de ani pe lista personalităților brăilene, urmându-și însă propria sa cale şi desăvârşindu-şi propriul stil independent. Lucrările lui Dumitru Ștef Șefănescu sunt adevărate explozii de culoare. Linia fină a picturilor sale ţine permanent în strună exuberanţa trăirii.

Compozițiile ample ale artistului plastic Dumitriu Ștef Ștefănescu reprezintă peisaje și imagini din satele noastre cu un aer melancolic și cu o adâncă măiestrie a grilelor, al luminii de multe ori palidă dinlăuntrul material al universului. Informațiile receptate și transmise de acest artist plastic, brăilean, poartă în ele sonorități grave cu efecte seducătoare asupra privitorilor pentru că picturile sale peisajiste emană o mare sensibilitate și generozitate intrând în posesia realului lumii noastre exterioare fără a-i știrbi valoarea metaforică.

Ca om de artă consacrat a obținut medalia de aur DOCTOR HUMORIS CAUZA și a fost răsplătit cu multiple premii naționale și internaționale . Unele lucrări de pictură și caricatură au fost donate de Domnia sa marilor muzee ale lumii.

Dând dovadă în lucrările sale de o mare libertate de exprimare Dumitru Ștef Ștefănescu aduce în fața publicului privitor lucrări cu o imagine clară, de un raționament translucid ca un spectru de lumină ceea ce face ca elementele cuprinse în ansamblul imaginii să fie ușor descifrabile dar fără să închidă ușa sugestiei dată de penelul avizat al Domniei sale. Privindu-i lucrările rămâi pe gânduri și o melancolie meditativă dar nu imprevizibilă începe să-i răspundă până și celui mai neavizat privitor de artă că rațiunea și inima s-au întâlnit pentru prima oară în pânzele acestui artist plastic.

Pentru el, orice fragment de natură este o întrupare a eternității lumii din jur pe care el încerca să o reconstruiască pe pânză. Marele său merit, s-ar putea spune, este acela de a face trecerea, prin concepția sa despre artă pe care a pus-o în practică în lucrările sale, purtând un dialog al culorii, al formelor, al artei cu privitorul. Prin sugestie și culoare pictorul Dumitru Ștef Șefănescu îi deschide privitorului de artă de calitate o privire spectrală apărută de undeva dintr-o fereastră interioară a sufletului.

La aniversarea a cinzeci de ani de activitate plastică a distinsului pictor Dumitru Ștef Șefănescu ne rămâne doar să-i urăm putere de muncă și inspirație, să ne încânte în continuare ochiul și inima cu metaforele plastice ale lucrăriilor domniei sale.

 articol de Eugenia Dumitriu

 

 

Autor Redactia 23 Iunie 2022, 19:42 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii