Ziua portilor deschise la Memorialul din Sighetul Marmatiei

De Alexandrina Iordache 17 Iunie 2013, 15:08 Atitudini
Sighetul Marmatiei, un oras linistit si frumos, cu oameni gospodari si de o amabilitate iesita din comun, este situat in nordul tarii, acolo unde se agata harta in cui. Aici, in peisajul mirific al Maramuresului, a existat una din inchisorile comuniste. In fosta inchisoare comunista, renovata, in centrul istoric al municipiului Sighetul Marmatiei, functioneaza din 1993 Muzeul Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei.

Joi, 13 iunie 2013, de sarbatoarea Inaltarii Domnului si a Zilei Eroilor, la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetul Marmatiei a avut loc manifestarea "Ziua Portilor Deschise".

Organizatorii manifestarii au fost Fundatia Academia Civica, Memorialul victimelor Comunismului si al Rezistentei si Centrul International de Studii asupra Comunismului Bucuresti.

La manifestare a fost prezenta Ana Blandiana, presedinte al Fundatiei Academia Civica (FAC), scriitorul Romulus Rusan, presedintele Centrului International de Studii asupra comunismului, Ioana Boca director executiv FAC insotiti de echipa de la FAC si cea de la Memorialul din Sighet.

Au participat, de asemenea, venind din toata tara, fosti detinuti politici, deportati, membrii ai familiilor acestora, invitati. Cateva reprezentante ale Asociatiei "Pro Basarabia si Bucovina" filiala Braila si Asociatiei Cultul Eroilor "Regina Maria" filiala Braila au fost prezente printre invitati.

Manifestarea, deschisa de Ana Blandiana, a cuprins dezbaterea "Memorialul Sighet - 20 de ani" a carei tema a fost Memoria. Vorbitorii s-au referit la semnificatia evenimentului si eforturile depuse pentru realizarea muzeului.

Dupa cum sublinia Ana Blandiana, "adevarata semnificatie este faptul ca memoria a fost luata sub egida Consiliului Europei" iar "zestrea suferintelor a devenit un patrimoniu". Participantii au pastrat un moment de reculegere in memoria lui Gheorghe Arvunescu, fost director al Memorialului care a indrumat lucrarile de constructie.

A urmat apoi o lansare de carte. Trei au fost volumele prezentate de Romulus Rusan:
- "Tineri din Alba in infernul comunist" de Sorin Schiau si Andreea Rotche, editia a II-a, volum aparut sub egida Consiliului Judetean Alba si distribuit gratuit tuturor participantilor. Unul din eroii volumului, Simion Dragoi,a fost prezent la manifestare si s-a adresat asistentei.
- "Copilaria ca lupta de clasa" avand ca autor un colectiv, a fost tiparit de Academia Civica si va fi distribuit tuturor bibliotecilor din tara.
- "Bucovina abandonata" de Vasile Ilica, veteran de razboi, care a publicat mai multe carti despre Basarabia. Acelasi autor a semnat si volumul "Martiri si marturii din nordul Bucovinei (Fântâna-Alba - Suceveni - Lunca - Crasna - Ijesti...)".


Programul manifestarii a continuat cu vizitarea Memorialului si o slujba religioasa la Cimitirul Saracilor, ansamblu arhitectural dedicat memoriei victimelor comunismului ingropate in gropi comune si al caror numar si nume nu se cunoaste cu exactitate.

O harta a Romaniei e formata din brazi, contur vizibil de la inaltimea Portii Memoriei care este in acelasi timp si clopotnita. In locul Sighetului de pe aceasta harta se afla un altar si in spatele acestuia o cruce daltuita in calcar.

Manifestarea s-a incheiat cu un pranz servit tuturor participantilor.


 

Autor Alexandrina Iordache 17 Iunie 2013, 15:08 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii