Marathon Man
În ziua de azi când lumea a fost asaltată de febra motivatională si s-a construit o întreagă industrie pe marginea a ceea ce putem numi motorul activitătii umane; reclamele, citatele motivationale, cărtile care promit să ne aducă succesul peste noapte pot epuiza esenta acestei redescoperiri a contemporaneitătii, de aceea un exemplu viu si veritabil de om care aplică în viata sa acest concept readuce farmecul si nobletea acestei forte fenomenale ce a slujit genii si mari artisti, vointa!
Victor Ilie este un atlet profesionist brăilean cu peste 20 de ani de experientă, ce a depăsit recent 200 de maratoane si ultramaratoane alergate in 57 de tări ale lumii pe cele 6 continente: Asia (locul I Jakarta), Africa (locul III, Pharaonic ultramarathon, 100 km din Cairo, Egipt), America de Sud (locul I la categoria de vârstă în 2015 la Patagonia Run-104 km), America de Nord (a alergat în 22 dintre cele 50 de state ale SUA obtinând numeroase premii I si realizând un record personal de 6 maratoane în 28 de zile), Australia si, desigur, Europa.
Îmi este aproape imposibil să încep să însir toate maratoanele la care a terminat cursa pe primele locuri, mult mai grăitori sunt peretii tapetati cu premii din camera acestui campion anonim din Brăila. Dar pentru a vă face o idee voi începe să enumăr locatiile importante pe care le-a mentionat în timpul interviului: Egipt, Capetown, Melbourne, Sydney, Mayami, Arizona, Mississippi, Myrthle Beach, Birmingham-Alabama, Caracas-Venezuela, Patagonia, Utah, Ciudad de Mexico, Nevada, Palermo, Qatar, Haway, Indonezia, Cuba, Brazilia, Amman-Iordania, Istanbul, Oman, Beirut, Dubai, Liban, Kuala-Lumpur, Singapore, Bangkok, Shanghai, Vietnam, Tokio, Kuweit, Toronto, Tennessee, Palermo.
Totul a început pe data de 21.06.1992 când a văzut o reclamă la Tv pentru crossul olimpic „Mamaia” în care se mentiona că poate participa oricine. Atunci avea 40 de ani si 3 luni, iar motivatia sa a fost una simplă: „de ce altii mai tineri ar putea, iar eu nu?”. S-a alăturat unui grup de veterani, iar peste o lună a participat la competitii în Buzău, Baia etc. până a ajuns ca la 63 de ani să aibă rezultatele sus mentionate.
În istoria sa a fost sponsorizat o singură dată. Toate deplasările la concursuri s-au realizat pe cheltuială proprie în conditiile unui salariu mediu. Cea mai mare bucurie pentru el este atunci când trece linia de sosire si aude strigându-i-se numele si tara. La peste 100 demaratoane a trecut linia de sosire cu tricolorul în mână. Speră ca altii să realizeze ceea ce a făcut el cu mai putine sacrificii si îsi doreste ca toată activitatea sa să fie de ajutorul cuiva cândva.
Nu si-ar schimba stilul de viată pentru nimic si consideră că niciodată nu e prea târziu să te apuci de alergat. La un cross a cunoscut un indian de 102 ani care începuse la 78 de ani aceată activitate. Consideră că longevitatea ar fi posibilă, dacă oamenii ar fi mult mai atenti la stilul lor de viată: la ce si cât mănâncă, la câtă miscare fac si, nu în ultimul rând, la ce gândesc. Iar noua structură genetică s-ar transmite generatiilor viitoare. Alergatul i-a adus sănătate, responsabilitate, ordine, o alimentatie sănătoasă, autoeducatie, dar si pasiunea pentru călătorii si fotografie.
Nu îsi acceptă limitele si face tot ceea ce poate ca să poată. Sotia l-a însotit după buget si îl motivează de când sunt împreună. Ea îi este suporter, dar si omul din umbră. Ea îl ajută cu alimentatia, îi face reclamă si îl mentine activ pe Facebook. Secretul este o viată ordonată, planificată în amănunt. Numai astfel a putut să participe la orice maraton din orice colt al lumii în week-end, iar luni să se prezinte apt la muncă.
Greutăti si momente dificile au existat, desigur. Dar acolo sunt si oamenii care îl sustin: sotia si agentul turistic care îi caută cele mai avantajoase zboruri. În 2010, ar fi trebuit să fie în avionul Air France care s-a prăbusit, dar a refuzat oferta de zbor din întâmplare pentru a-si continua cardul de fidelitate la Star Aliance. În rest, numai el stie de câte ori a cârpit adidasii alergând în conditii mai putin favorabile, dar reusind totusi să câstige. O suferintă străină nouă, este aceea de a-ti vedea unicul tricou preferat sfâsiat de numărul de concurs. Sotia ne mărturiseste că Dumnezeu e cel care îi poartă de grijă.
În tară este uneori privit cu invidie, în afară si-a făcut prieteni pe diverse continente din fostii adversari. Nu toti au auzit de tara sa de bastină, iar o doamnă din Honolulu stia că românii sunt cei care l-au omorât pe Ceausescu. Peste toate, numele tării noastre este pomenit în aceste competitii internationale datorită lui Ilie Victor, iar pentru acest fapt merită respect, ca să nu mai vorbim de premiile obtinute. La maratonul de la Bucuresti de pe 4.10.2015 a luat locul I la categoria de vârstă. În curând va alerga în Kuweit.
Ilie Victor este un om care nu se gândeste foarte mult la trecut, iar în prezent actionează schitându-si viitorul. Din planurile sale amintim: dorinta de a alerga în Antartica, pe Vf. Aconcagua, Kilimanjaro, Everest, pe Marele Zid Chinezesc, în toate cele 50 de state ale SUA si în jungla Amazonului.
Aleargă oricând fără a exagera. Zodia berbecului e cea care îi schitează profilul, dar sotia sa îl rezumă perfect în câteva cuvinte: echilibrat, ambitios, corect, dar si sensibil.
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu