Am fost pe Câmpia Libertății de la Blaj

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 22 Mai 2018, 14:22 Atitudini

siglaDuminică, 13 mai 2018, orele 8, o delegație numeroasă, din buni patrioți din Alba Iulia, a pornit spre Blaj, pe un traseu încărcat de multă istorie, mereu cu gândul îndreptat spre rememorarea acelor evenimente petrecute la Blaj la 15 mai 1848.     S-a ales un traseu cu simbolurile potrivite: s-a plecat din Alba Iulia din fața statuii lui Avram Iancu, iar la celălalt capăt s-a aflat Câmpia Libertății de la Blaj, acolo unde eroul național a adunat la 15 mai 1848 peste 40000 de români, pentru a le arătat calea de urmat în lupta pentru redobândirea drepturilor și spre înfăptuirea unirii tuturor românilor într-o țară a lor.

Organizatoarea acestei deplasări a fost  Filiala Alba, a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, avându-l în frunte pe neobositul președinte de onoare, profesorul Emil Jurca. Printre participanți am remarcat pe domnii: Gl.Bg(rt)ing. Ioan Belci, președintele Filialei „Gemina”Alba, a ANCMRR Al.I. Cuza; col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”; col(r) Ioan Galdea, președintele Filialei Județene Alba a ANCE „Regina Maria”.

Întreg itinerarul a fost o lungă poveste de istorie spusă de domnul profesor Emil Jurca, în legătură cu evenimentele care au premers marelui act, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Pe Câmpia Libertății de la Blaj am regăsit acea atmosferă de măreție patriotică, de reculegere în fața monumentului lui Avram Iancu și a celorlalți corifei ai poporului român care au luptat și s-au jertfit pentru realizarea unității de neam și țară.

S-a depus o coroană de flblaj,campia libertatiiori, s-au făcut fotografii și au avut loc mai multe întâlniri cu colegii din alte filiale, precum: Cluj, Mureș, Sibiu. S-au remintit aici câteva aspecte din istoria evenimentelor petrecute la Marea Adunare de la Blaj, de pe Câmpia Libertății, în zilele de 15-17 mai 1848:

„La Marea Adunare Națională de la Blaj din 3/15 mai 1848, Iancu a participat în fruntea a 10.000 de moți, organizați și disciplinați militărește. El a sosit la Blaj în data de 15 mai și a luat parte la toate discuțiile, iar moții săi au asigurat paza și ordinea adunării, la care au participat zeci de mii de țărani români, precum și revoluționari moldoveni și munteni. De asemenea, Iancu a vorbit românilor, expunându-le și explicându-le revendicările națiunii române din Transilvania. La această adunare s-a decis trimiterea a două delegații românești, una la Viena, pentru a prezenta împăratului doleanțele românilor, iar alta la Cluj, pentru a le prezenta Dietei Transilvaniei”.
 
A avut loc apoi o paradă a portului popular, și un spectacol folcloric, la care au participat sute de cetățeni, de toate vârstele, din principalele localități ale județului.
Oficialitățile din Alba Iulia și Blaj au oferit diplome și premii în amintirea eroului național Avram Iancu, care a arătat românilor adevărata cale în lupta pentru cucerirea drepturilor și identității naționale.
Ne-am întors la Alba Iulia încărcăți sufletește de istoria acestor meleaguri, cu gândul la organizarea evenimentelor viitoare legate de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.
 
A consemnat,
Col(r)dr.ing. AVĂDANEI CONSTANTIN
Președintele Grupului de Inițiativă „CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018”

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 22 Mai 2018, 14:22 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii