Mai multe ONG-uri fac praf DSP Brăila într-o scrisoare deschisă
Asociaţia Centrul Filia a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică - Brăila informaţii despre numărul mamelor minore înregistrat în 2021
Mai multe organizaţii membre ale Grupului ONG-uri pentru Cetăţean şi partenerii lor cer Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Brăila să respectele normele privind liberul acces la informaţii de interes public, aşa cum este prevăzut de lege.
În data de 07.06.2022, Asociaţia Centrul Filia a solicitat o serie de informaţii de interes public privind numărul de mame minore înregistrat în anul 2021. În loc să ofere informaţiile cerute, DSP Brăila a solicitat organizaţiei să facă dovada personalităţii juridice, solicitarea care excedează prevederile Legii 544/2001 privind Liberul acces la informaţii de interes public.
Chiar şi după ce reprezentanta Filia a arătat că Legea 544/2001 obligă instituţia să pună la dispoziţia oricărui cetăţean informaţii de interes public, fără nicio obligaţie de a demonstra personalitatea juridică, instituţia a încercat încă o dată să complice accesul la informaţii, de această dată cerând reprezentantei organizaţiei să completeze şi să semneze o "declaraţie de consimţământ cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal" care, pe lângă a fi inutilă, este şi ambiguu formulată.
Regulamentul General privind Protecţia Datelor al UE 679/2016, obligă DSP Brăila să prelucreze datele unei persoane care solicită informaţii de interes public pe baza obligaţiei legale de răspunde la cerere conform legii 544/2001, şi deci fără completarea unei declaraţii de consimţământ.
DSP Brăila a încercat repetat să găsească diverse mijloace birocratice pentru a refuza comunicarea informaţiei solicitate. Aceste practici reprezintă o formă birocratică de descurajare a cetăţenilor să solicite informaţii de interes public şi sunt o formă de abuz administrativ, precum şi o încălcare clară a legii.
Având în vedere cele de mai sus, cât şi alte nereguli pe care le-am identificat, am înaintat o scrisoare către conducerea DSP Brăila în care am solicitat:
* Luarea măsurilor necesare pentru a intra în legalitate în cel mai scurt timp posibil;
* Încetarea de îndată a practicilor abuzive prin care se refuză, de facto, comunicarea informaţiilor de interes public;
* Includerea în programul anual de formare al conducerii DSP Brăila şi a funcţionarilor cu atribuţii în domeniu cursuri specifice cu privire la aplicarea Legii nr. 544/2001, disponibile în catalogul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
Textul integral al scrisorii îl găsiţi aici
Semnatarii scrisorii transmise către DSP:
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul pentru Inovare Publică
Asociaţia MozaiQ LGBT
Fundaţia TERRA Mileniul III
Centrul pentru Studiul Democraţiei
Atlatszo Erdely/Transilvania Transparentă
Asociaţia CIVICA
Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet
ActiveWatch
APADOR-CH
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu