Ce a făcut Serviciul Județean Anticorupție Brăila în anul 2021

De Comunicat 10 Martie 2022, 15:30 Administrative

În cursul anului 2021, activitatea Serviciului Județean Anticorupție Brăila, din cadrul Direcției Generale Anticorupție s-a desfășurat pe trei domenii de activitate, respectiv investigații, cercetare penală și prevenire. Polițiștii anticorupție ai serviciului au competența legală să efectueze atât activități de prevenire și investigare, cât și acte de cercetare penală dispuse de procurori din cadrul unităților de parchet, privind infracțiunile prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu modificările și completările ulterioare, comise de personalul Ministerului Afacerilor Interne ori alte persoane.

În domeniul preventiv, în conformitate cu prevederile OMAI nr. 62/2018 privind organizarea și desfășurarea activităților de prevenire a corupției și de educație pentru promovarea integrității în cadrul MAI în perioada de referință, au fost organizate şi desfăşurate un număr de 109 activităţi de prevenire (59 activități de instruire şi 50 activități de informare), la care au participat un număr de 1.119 cadre MAI din care, 157 au fost cu funcţii de conducere, iar 962 cu funcţii de execuţie. Activitățile preventive au vizat instituțiile Poliției Române, Jandarmeriei Române, Poliței de Frontieră Române, Instituției Prefectului Județului Brăila și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brăila. Temele abordate, pe lângă discuțiile libere, interactive, menite să contribuie la menținerea integrității personalului, au clarificat și noțiuni teoretice expuse în actele normative ce ne guvernează activitatea.

De asemenea, ofițerii serviciului au organizat și desfășurat 19 activități preventive realizate în colaborare cu alte instituții, adresate funcționarilor publici din cadrul Consiliului Județean Brăila și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brăila, dar și elevilor și profesorilor de la Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, clasele a-XI-a și a-XII-a, la care au participat 296 persoane și 2 activități pentru promovarea atitudinii publice, adresate societății civile, la care au participat 510 persoane.

Totodată, în contextul promovării Campaniei Naționale ”MAI etic, MAI integru!”, au fost efectuate 37 activități la care au participat un număr de 1.382 persoane.

Programul de audienţe şi relaţii cu publicul s-a desfăşurat conform metodologiei în vigoare, fiind primite în audiență un număr de 2 persoane și consiliate un număr de 35 persoane, în afara programului de audiențe.

În anul 2021, la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila au fost soluționate un număr de 41 petiții și 8 apeluri în sistemul Call Center Anticorupție 0800.806.806.

Domeniul combaterii faptelor de corupţie - având în vedere că urmărirea penală constituie un segment important în arealul activităților desfășurate de Direcția Generală Anticorupție, s-a acordat o atenție deosebită efectuării actelor procedurale în conformitate cu ordonanțele de delegare emise de procurori, ca premisă indispensabilă pentru obținerea unei finalități judiciare corespunzătoare.

Pe parcursul anului 2021, la nivelul Serviciului Județean Anticorupție Brăila au fost înregistrate 32 lucrări penale, respectiv 17 sesizări din oficiu, 13 denunțuri și 2 plângeri, dintre care 29 pentru fapte de corupție și 3 pentru alte fapte, fiind înaintate structurilor de Parchet competente teritorial.

În vederea administrării probatoriului, unitățile de parchet competente au dispus efectuarea, de către ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Brăila, de activități într-un număr de 65 de ordonanțe de delegare.
În aceeași perioadă, în cauzele în care am fost delegați, au fost emise 2 rechizitorii de către procurorii unităților de parchet.

În acest context, reamintim că, în vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre și toate persoanele care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie în care poate fi implicat personalul M.A.I., avem oricând la dispoziție linia Call center anticorupţia. - 0800.806.806, număr ce poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

La nivel județean, puteți formula sesizări la numărul de telefon/fax al Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila – 0239.613.634 sau vă puteți adresa la sediul serviciului din municipiul Brăila, str. Ana Aslan nr. 39 sau prin e-mail la adresa brăila.dga@mai.gov.ro.

 

Autor Comunicat 10 Martie 2022, 15:30 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii