Sfaturi de la Politie pentru a preveni accidentele rutiere grave

De IPJ Braila 18 Iunie 2012, 18:05 Utile
Pe parcursul lunii mai 2012, poliţiştii Serviciului şi Biroului Rutier au efectuat cercetarea la faţa locului în urma producerii a 11 accidente rutiere grave, soldate cu 22 de răniţi grav, 14 răniţi uşor şi o persoană care nu a supravieţuit.
   
În anul 2011, în aceeaşi perioadă, au avut loc un număr de 11 accidente rutiere grave, soldate cu o persoană decedată, 11 persoane rănite grav şi una rănită uşor.
   
Din totalul accidentelor produse, două au fost în municipiu, fiind înregistrate două victime accidentate grav, şi 9 în judeţ, soldate cu 9 accidentaţi grav şi un decedat.
   
Cauzele frecvente care au dus la producerea evenimentelor rutiere au fost depăşirea neregulamentară, care a generat 3 accidente în urma cărora au fost rănite grav 7 persoane şi una decedată, viteza excesivă, care a dus la producerea unui accident rutier, soldat cu 5 răniţi grav, şi conducerea fără permis, care a generat un accident rutier cu 3 persoane rănite grav.
   
Şoferii autovehiculelor care au cauzat accidentele au fost toţi brăileni (5 amatori, 3 profesionişti, unul fără permis, un mopedist şi un conducător de atelaj hipo.
   
Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în zilele de miercuri (3 accidente cu 7 răniţi grav), marţi (două accidente cu 8 persoane rănite grav şi un decedat) şi sâmbătă (două accidente cu 3 persoane rănite grav).
   
Cu preponderenţă, accidentele au fost înregistrate în intervalul orar 6.00-12.00 (4 accidente soldate cu 12 răniţi grav şi un decedat), 12.00-18.00 (4 accidente cu 7 persoane vătămate corporal grav) şi 18.00- 24.00 (3 accidente cu 3 răniţi grav).

Pentru prevenirea acestor evenimente, poliţiştii brăileni revin cu următoarele recomandări adresate conducătorilor auto:
- să adapteze viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic;
- să păstreze în mers distanţe suficiente faţă de celelalte autovehicule din trafic, pentru a putea opri în condiţii depline de siguranţă, atunci când se impune;
- să sporească atenţia şi să se asigure suficient la efectuarea manevrelor de depăşire şi în apropiere de trecerile pentru pietoni;
- să folosească luminile din dotarea autoturismelor, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă;
- să respecte normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule;
- să folosească centura de siguranţă care poate salva viaţa în caz de accident;
- să nu folosească telefonul mobil în timp ce conduc, dacă nu au sistem handsfree;
- să evite să se angajeze cu pasagerii în discuţii care pot distrage atenţia de la drum;
- să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice;
- să nu conducă în condiţii de oboseală;
- să oprească din când în când, pe parcursul traseului de maxim 300 de km, pentru destindere şi refacere a forţelor;
- să acorde un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulează, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune.
Nu uitaţi că:
- depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice;
- viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă;
- viteza determină agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză.


 

Autor IPJ Braila 18 Iunie 2012, 18:05 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii