Rompetrol ieftineşte benzina cu 0,03 lei/litru

De AmosNews 24 Ianuarie 2011, 21:50 Utile
Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului Rompetrol in Romania, va reduce de maine, 25 Ianuarie, preturile de referinta la carburantii comercializati cu 0,03 lei/litru, ca urmare a eliminarii de vineri, 21 Ianuarie, a taxei  de 1 cent USD/litru aferenta Fondului Special pentru Produse Petroliere (FSPP).

Conform dispozitiilor legale care reglementau FSPP, plata acestei taxe se realiza de catre producator, in cazul Grupului – Rompetrol Rafinare (Rafinaria Petromidia), in momentul livrarii carburantilor catre distribuitori. Perioada 21 ianuarie – 25 ianuarie a fost necesara pentru epuizarea stocurilor de carburanti si pentru care s-a achitat deja taxa de 1 cent USD/litru (14 USD/tona pentru benzina si 12 USD/tona pentru motorina).

Potrivit OUG 249/2000, Fondul Special pentru Produse Petroliere a fost creat pentru stingerea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol (aproximativ 647,3 milioane USD). Taxa de 0,01 USD/litru s-a aplicat din 1 ianuarie 2001 carburantilor produsi si comercializati in Romania, iar din 2005 aceasta s-a aplicat si  celor exportati.

In prezent, nivelul total al sumelor virate de Rompetrol Downstream catre bugetul de stat (taxe, accize, TVA) reprezinta 49% din pretul final al benzinei si de 46% din cel al motorinei. In acelsi timp, cuatumul accizei din pretul final al carburantilor este 29% pentru benzina si de 26% pentru motorina.

 

Autor AmosNews 24 Ianuarie 2011, 21:50 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate