Prognoza hidrologica: rauri cu debite stationare

De AGERPRES 20 Februarie 2012, 13:52 Utile
Potrivit raportului Administratiei Nationale "Apele Române" (ANAR),debitele râurilor vor continua sa fie stationare, cu exceptia cursurilor inferioare ale Jiului, Argesului, Ialomitei, Putnei, Rm. Sarat si Buzaului, unde vor fi în crestere usoara din cauza cedarii apei din stratul de zapada si propagarii.

De asemenea, formatiunile de gheata se vor mentine fara modificari importante, la fel si zaporul format anterior pe râul Bistrita la s.h. Frumosu, podul de gheata de pe sectoarele Cârlibaba-Brosteni si Straja-Frunzeni si podul de gheata de pe Somes la s.h. Rastoci.

Pe sectorul amonte de acumularea Izvorul Muntelui se vor mentine aglomerarile de gheturi pe o lungime totala de 12,45 km pe urmatoarele sectoare: între viaduct Poiana Largului pâna aval 150 metri pod Ruseni (comuna Poiana Teiului, pe o lungime de 6,85 km) - aglomerari de gheturi cu grosimi cuprinse între 0,2 si 1,5 metri, tronson partial lasat pe mijloc, între pod Savinesti (com. Poiana Teiului) si aval 400 metri pod Vadu Rau (comuna Farcasa, pe o lungime de 5,6 km) - aglomerari de gheturi cu grosimi cuprinse între 0,2 si 1,5 metri, alternând cu canal dezghetat cu latimi de la 1 la 3 metri pe circa 30-40% din lungimea sectorului.

Din cauza formatiunilor de gheata (pod de gheata) se va mentine peste Cota de Atentie râul Istau la s.h. Baba Ana din judetul Prahova.

În ceea ce priveste fluviul Dunarea, debitul va fi stationar (2.100 mc/s), la intrarea în tara pe sectiunea Bazias, în aval de Portile de Fier, pe sectoarele Gruia-Bechet si Braila-Tulcea, sub media multianuala a lunii februarie, de 5.300 mc/s.

Totodata, cotele apelor vor fi stationare la Corabia si în crestere pe sectorul Turnu Magurele-Hârsova, iar formatiunile de gheata se vor mentine fara modificari importante atât la intrarea în tara, cât si pe sectorul aval Portile de Fier.

În prezent, în aval de Portile de Fier, curg sloiuri care acopera între 5% si 40% din suprafata apei pe sectorul Gruia-Giurgiu si se mentin podurile de gheata pe sectorul Oltenita-Isaccea, precum si blocajele de gheturi pe sectorul Ceatal Izmail-Tulcea si în Delta Dunarii.

 

Autor AGERPRES 20 Februarie 2012, 13:52 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate