ANPC a sancționat contravențional Enel Energie Muntenia pentru practici comerciale incorecte

De Redactia 12 Ianuarie 2016, 14:48 Utile

In urma unor petitii formulate la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Ilfov de catre o asociatie de proprietari din Voluntari, s-a reclamat faptul ca in contractul standard de furnizare a energiei electrice ar exista clauze abuzive. In cazul in care consumatorii doreau sa denunte anticipat contractele, acestia trebuiau sa notifice “cu 30 de zile  si sa plateasca celeilalte parti suma de 400 lei pentru fiecare luna pentru care opereaza denuntarea contractului”.

Directia Generala de Control si Supraveghere a Pietei, prin directorul general Paul Anghel a desfasurat un control privind aspectele sesizate. Legislatia specifica desfasurarii activitatii din domeniu nu prevede posibilitatea ca SC Enel Energie Muntenia SA sa denunte unilateral  contractul, existand situatii limitative  in care furnizorul este indreptatit sa rezilieze din initiativa sa contractul de furnizare a energiei electrice.

In timpul desfasurarii controlului, Enel Energie Muntenia SA  a prezentat trei contracte de furnizare energie electrica incheiate de catre Enel Energie Muntenia SA  cu Asociatii de Proprietari, respectiv trei contracte de furnizare energie electrica incheiate cu consumatori persoane fizice. In urma controlului s-a constatat ca acea  clauza de denuntare era mentinuta, fiind modificate doar termenele aferente notificarii si sumele datorate in caz de denuntare anticipata.

Concluziile controlului au fost acelea ca SC Enel Energie Muntenia SA utilizeaza o practica comerciala agresiva. Operatorul economic impunea consumatorilor sa ramana  captivi in contractul de furnizare a energiei electrice, pe toata durata contractuala. SC Enel Energie folosea o pozitie de forta, o influenta nejustificata fata de consumatori, putand limita libertatea de alegere si comportamentul consumatorilor de a denunta contactul de furnizare a energiei electrice.  S-a constatat incalcarea prevederilor legii 363/2007 modificata, operatorul economic fiind sanctionat cu amenda contraventionala.

Comisarul Sef al CRPB Bucuresti Ilfov a dispus masura de incetare a practicii comerciale incorecte, practica prin care SC Enel Energie Muntenia impunea consumatorilor sa ramana captivi in contractul de furnizare a energiei electrice, precum si plata unor sume incorecte cu titlul de penalitati.

Bogdan Pandelica, Presedinte ANPC sfatuieste consumatorii sa ”citeasca foarte atent contractele pe care acestia le semneaza cu furnizorii de diverse servicii. Acestea nu trebuie sa  limiteze optiunile consumatorilor de a-si alege furnizorul pe care si-l doresc si care raspunde cel mai bine nevoilor lor. Ii sfatuiesc ca pentru orice neregula cu privire la tratarea consumatorilor de pe alta pozitie, decat cea de egalitate sa o semnaleze colegilor mei de la ANPC. Ori de cate ori, astfel de practici vor fi constatate de catre ANPC  vor fi sanctionate, urmarind in paralel si incetarea practicii comerciale.”

comunicat ANPC

 

Autor Redactia 12 Ianuarie 2016, 14:48 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii